У колодязній воді Кіровограда виявили кишкову паличку (ФОТО)

Листопад 06, 2015 | Новини | Переглядів: 1434 | Коментарі: 0

Воду з колодязя, що знаходиться на перехресті вулиць Ленінградської та Сакко і Ванцетті, не можна використовувати як питну.

Саме до такого висновку прийшли активісти екологічного клубу «Еколюлюдина», що діє при Кіровоградській школі №3. Результати кількамісячного дослідження води в колодязі на Новомиколаївці презентували 5 листопада, у рамках проекту «Забезпечення рівного права на воду та санітарію в Україні», який реалізували за підтримки Кіровоградської міської організації всеукраїнської екологічної громадської організації «Мама-86».

Вода з колодязя на Новомиколаївці пройшла 3 етапи перевірки: у лабораторному центрі за підтримки Держсамепідемслужби України, у лабораторії водоканалу «Дніпро-Кіровоград» та у Кіровоградському науково-виробничому центрі стандартизації, метрології та сертифікації.

Усі три експертизи показали невтішні результати.

«Перед початком проекту ми вирішили провести анкетування, щоб дізнатися, яку воду взагалі вживають наші учні. Результати цього дослідження показали, що крім водопровідної, лідером з вживання води є новомиколаївські колодязі. Найбільш популярний з них – це колодязь, що знаходиться на перехресті вулиць Ленінградська та Ванцетті, – розповідає вчитель хімії та біології Вікторія Хомутенко, представник Кіровоградського міського осередку ГО «Мама-86». – Ми зробили у цьому колодязі забір води у грудні минулого та травні теперішнього року. На жаль, ми виявили, що цей колодязь взагалі не відповідає санітарним вимогам. Там вдвічі перевищують норму нітрати, висока жорсткість, висока лужність. І найголовніше – там знаходяться бактерії – кишкова паличка та загальні коліформи».
До презентації результатів свого дослідження кіровоградські школярі підійшли максимально творчо і відповідально. Після походу до колодязя, де активісти роздали жителям мікрорайону інформаційні листівки з попередженням про небезпеки колодязної води, в актовій залі відбулося театралізоване дійство з піснями і танцями. Таким способом волонтери екологічного центру «Еколюдина» та активісти КМО ВЕГО «Мама – 86» не лише попередили кіровоградців про небезпеку, яка ховається у звичайній колодязній воді, яку ми звикли вважати чистішою за воду з крана, а й ще раз наголосили на важливості охорони природи.

«Діти та їхні батьки дуже бурхливо відреагували на результати дослідження, адже вони дуже люблять воду з цього колодязя, – розповідає Вікторія Хоменко. – Але заодно з тим громада мікрорайону підняла важливе питання: що робити далі? Закрити чи очистити та продезенфікувати колодязь. Поки остаточного рішення немає».

Олена Горобець


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool