У Кіровограді відбувся перший обласний спортивний форум «Спорт для всіх: від майданчика - до спортивної арени»

Березень 25, 2013 | Новини | Переглядів: 987 | Коментарі: 0

Вперше на Кіровоградщині відбувся масштабний спортивний форум за участі голови облдержадміністрації Андрія Ніколаєнка, його заступників Віктора Серпокрилова, Галини Пастух, заступників голів райдержадміністрацій з гуманітарних питань, керівників міських та районних управлінь освіти і науки, молоді та спорту, лідерів громадських спортивних організацій, керівників спортивних федерацій, представників соціально-відповідального бізнесу, профспілкових лідерів, відомих спортсменів, активістів фізкультурного руху та ветеранів спорту Кіровоградщини.

Учасники зустрічі обговорили коло нагальних питань галузі в світлі нових президентських ініціатив, одна з яких полягає в активізації фізкультурного руху та розбудові та модернізації спортивної інфраструктури.
- Керівництво держави розуміє актуальність даного питання, тому в нових соціальних ініціативах Президента й визначено стратегічним напрямком – активізацію фізкультурного руху та організацію якісного спортивного дозвілля серед дітей та молоді, - підкреслив модератор Форуму, заступник директора департаменту освіти і науки, молоді та спорту ОДА Сергій Колодяжний.
- Вперше за часи незалежності на Кіровоградщині проходить спортивний форум, що зібрав представників влади, спортивну еліту, громадськість, та усіх, хто причетний до розвитку спорту, щоб разом знайти ефективні шляхи виховання у дітей та молоді поваги та любові до активного та здорового способу життя, - відзначив Сергій Колодяжний.
Учасників Форуму привітав голова облдержадміністрації Андрій Ніколаєнко.
- Проголошені Главою держави нові соціальні ініціативи декларують те, що спортивному вихованню дітей в державі приділятиметься особлива увага, - наголосив Андрій Ніколаєнко. – Діти – це інвестиція у майбутнє, тому для нас завдання № 1 – створити усі умови для виховання всебічно розвиненого та здорового майбутнього покоління.
На переконання керівника області, залучаючи дітей до занять фізкультурою, можна вберегти їх від шкідливих звичок та сумнівних компаній. Головне, зуміти змістовно та цікаво організувати дозвілля дитини, щоб вільний від навчання час вона мала бажання відвідувати творчі гуртки та спортивні секції, а не гаяла час на інші несуттєві речі.
- Тож маємо створити всі необхідні умови як для масового спорту, так і для спорту високих досягнень, - зазначив очільник області.
Спортивна слава та досягнення Кіровоградщини у багатьох видах спорту є гарним прикладом та мотивацією для сповідування здорового способу життя підростаючим поколінням, вважає Андрій Ніколаєнко.
Голова облдержадміністрації висловив вдячність за вагомий внесок у розвиток спорту Кіровоградщини та подальші наміри у цій царині, керівникам провідних підприємств області.
- Бізнес, який опікується різними видами спорту, має розуміти, що його соціальні інвестиції працюють на здоров'я дітей та молоді, - зазначив керівник області. - Ви є прикладом для тих підприємців, які ще не намірилися отримати такі моральні дивіденди.
Андрій Ніколаєнко закликав учасників Форуму обговорити план спільних дій та заходів, що мають привабити підростаюче покоління до активного дозвілля та сформувати звичку дбати про власне здоров'я.
У кожному районі голови РДА мають провести детальний аналіз наявної спортивної інфраструктури, зібрати депутатів, місцевих бізнесменів, фермерів і домовитися про спільні дії щодо реконструкції чи зведення нових спортмайданчиків.
Cвою позицію озвучив і перший заступник голови ОДА Віктор Серпокрилов.
- Підняти масовий спорт дозволить потужна тренувальна база, зведення нових спортивних об’єктів, що і вимагає від нас Президент України, - зауважив посадовець. І хоча за останні кілька років на мапі області з'явилися десятки дитячих і спортивних майданчиків, відбудовані стадіони та спорткомплекси, все ж Віктор Серпокрилов вважає, що владі і спортивній громадськості треба скоординувати роботу, щоб спортивне дозвілля та організація фізкультурної роботи н Кіровоградщині вийшли на якісно новий рівень.
Детальнішу інформацію щодо розвитку галузі за останні декілька років учасникам Форуму презентували директор департаменту освіти і науки, молоді та спорту Ельза Лещенко та її заступник Сергій Колодяжний.
Не секрет, що більшість об’єктів спортивної інфраструктури області давно віджили своє, оскільки зводилися за далеких радянських часів – у 70-80 роках. Тому на часі – глибоке оновлення, реконструкція та будівництво нових спортмайданчиків з сучасним обладнанням. Більшість спортивних споруд, яких в єдиному електронному реєстрі обліковується 2918, підпорядковані освітнім закладам (67%). Проте і вони, з огляду на те, що лише 15% від усіх школярів займаються у спортивних секціях, завантажені не повністю. Разом з тим, встановлення минулого року іще 41 спортмайданчика, не відповідає реальним потребам області для організації якісного спортивного дозвілля школярів. А для цього керівники територій мають взяти на озброєння наступні рекомендації профільного департаменту: в кожному місті та населеному пункті, біля опорних шкіл мають функціонувати міні-спорткомплекси розміром 40 на 42 кв. метри, де можна буде проводити змагання з усіх ігрових видів спорту; задовольнити потребу ЗОШ у спортивному обладнанні та забезпечити заклади хоча б мінімальним комплектом інвентаря.
Ельза Лещенко також повідомила, що у нинішньому році до шкільної програми буде включено обов’язковий предмет – плавання. Навчатимуть дітей азам поводження на воді ті ж фізруки, які володіють методикою вкладання практично усіх видів спорту.
Окрему увагу під час Форуму приділено кращому досвіду провідних меценатів області у розбудові спортивної інфраструктури Кіровоградщини.
"Обленерго" - серед зразкових компаній, яка створила усі умови і необхідну спортивну базу для заохочення до тренувань та зміцнення здоровя своїх працівників. Упродовж багатьох років підприємтсво не жалкує коштів на проведення змагань серед команд структурних підрозділів компанії, забезпечує їх регулярну участь у всеукраїнських спартакіадах з міні-футболу та волейболу. Тренувальна база компанії лише у Кіровограді включає спортивний зал на Верхній Пермський, зовнішній майданчик зі штучним покриттям, де займаються дитячі та дорослі футбольні команди, тренажерну залу, майданчик для пляжного волейболу, більярдні та тенісні столи в адмінкорпусі центрального офісу підприємства. І вже цього літа, за словами гендиректора "Обленерго" Івана Поливяного, підприємство має намір відкрити у Кіровограді іще один сучасний майданчик для баскетболу та волейболу. Працює керівництво підприємства і над створенням при РЕМах оздоровчих комплексів для працівників та їхніх сімей.
Серед знакових проектів, втілених в життя спільними зусиллями влади і бізнесу – реконструйована за європейськими стандартами спортивна зала факультету фізвиховання Кіровоградського державного педагогічного університету ім.В.Винниченка. Ініціативу влади щодо відродження баскетбольних традицій області торік підтримав потужний інвестор області – компанія "Велта", яка і реалізувала цей проект. Зала стала головним майданчиком області для тренувань та проведення змагань серед професійних команд вищої ліги області. Ректор вишу Олег Семенюк зауважив, що завдяки оновленій залі, факультет фізичного виховання став центром спортивного життя міста. Завантаженість зали вражає, лише минулих вихідних на факультеті проведено 5 спортивних заходів, у тому числі змагання з баскетболу, чемпіонати із боксу та склелелазання. Керівництво закладу має намір продовжити розвивати спортивну інфраструктуру факультету. У планах – реалізація проекту по будівництву футбольного поля, майданчика для баскетболу/волейболу та корту. Заклад також шукає інвестора для спорудження поля для пляжного футболу та волейболу.
Яскравим прикладом підтримки та розвитку спорту на селі для інших територій є потужне аграрне підприємство області – "УкрАгроКом". Добротний стадіон та спорткомплекс в Головківці, в газон якого вкладено лише 2 млн. грн. і 5 млн. пішло на будівництво приміщень комплексу, мультифункціональний майданчик у Користівській ЗОШ, 4 сучасні поля з штучним покриттям, тенісний корт, де можуть проводитись і змагання з інших ігрових видів спорту – проекти, які реалізувало керівництво корпорації за декілька останніх років. За словами комерційного директора ТОВ Павла Фесюка, лише за останні три роки підприємство вклало в розвиток спортивної інфраструктури Олександрійського району близько мільйона гривень. На його переконання, збудувати якісну спортивну споруду замало, необхідно також подбати про її належне утримання, а також достойну фінансову підтримку діяльності тренерів, місцевих спортклубів та організацій.
Про свою готовність вкладати інвестиції у соціальний сектор під час Форуму заявив директор підприємства "ГрадОлія" Станіслав Таршин. – Якщо знайшлися кошти відкрити нове виробництво, знайдуться й ресурси на підтримку нашого майбутнього – дітей, - підкреслив керівник підприємства. Станіслав Таршин оголосив учасникам Форуму, що прийняв рішення подарувати одній із Кіровоградських шкіл сучасний спортмайданчик.
Від імені спортивної громадськості області Заслужений тренер України, очільник дитячо-юнацької спортивної школи «Колос» Юрій Махно подякував організаторам Форуму за зустріч та можливість обговорити актуальні потреби галузі та шляхи їх вирішення за участі широкого кола фахівців, які мають стосунок до розвитку спорту. На його переконання, підняти престижність спорту та популяризувати серед молоді здоровий спосіб життя – це знаковий крок Глави держави, але втілити ефективного його можна за умови реалізації комплексу заходів. Комфортні та безпечні спортмайданчики з усіма зручностями у містах і сільській місцевості, ретельний контроль за їх експлуатацією, достойна оплата праці інструкторів, які організовуватимуть спортивне дозвілля молоді, необхідний запас інтентаря – саме такі головні чинники, якими можна активізувати фізкультурний рух в області та підвищити рівень охоплення масовим спортом не лише підростаюче покоління, а й усіх жителів Кіровоградщини.
Під час Форуму досягнуто згоди про створення плану спільних дій влади, бізнесу та спортивної громадськості, що внесе "свіже дихання" у розвиток фізичного виховання школярів, організацію масових занять спортом, будівництво спортмайданчиків та популяризацію здорового способу життя серед молоді. Свої добрі наміри кожна із сторін зафіксувала підписом на символічному футбольному м’ячі.
Спортивний Форум завершився подією, яку теж зафіксовано як першою. Спеціальні відзнаки "Кращі спортивні меценати року" отримали Іван Поливяний, Павло Фесок та Станіслав Таршин. Нагороди чекають на Максима Березіна та Андрія Бродського.
Вручаючи відзнаки присутнім спортивним меценатам голова облдержадміністрації Андрій Ніколаєнко подякував їм за активну допомогу кіровоградському спорту і запевнив, що це їхні найкращі інвестиції, бо вони слугують майбутньому України - дітям і молоді.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool