Триває робота зі спрощення дозвільних процедур у будівництві

Лютий 04, 2014 | Новини | Переглядів: 783 | Коментарі: 0

У 2013 році Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства проведена системна робота щодо вдосконалення чинного законодавства у сфері містобудування, зокрема, в розділі спрощення дозвільної системи.

Наприклад, згідно з новими правилами реєстрації нерухомості, які наберуть чинності 12 лютого 2014 року, скоротиться перелік документів, які необхідно надавати для реєстрації новобудови.

Експерти пояснюють, що відтепер, відповідно до нового порядку, інвесторам треба буде звертатися за реєстрацією майна зі значно меншим пакетом документів. Якщо раніше власникові квартири, як інвестору житлового будівництва, потрібно було принести повний пакет документів на весь будинок і потім вже тільки на свою квартиру, то тепер весь пакет документів буде надавати забудовник. Власник же повинен буде підтверджувати право власності лише на конкретну нерухомість.

Крім того, торік силами Мінрегіону розроблений і внесений на розгляд Верховної Ради проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань регулювання містобудівної діяльності» ( реєстр. номер 2285 від 11.06.2013 р.).

За словами розробників, головною метою законопроекту є нормативне врегулювання питань спрощення дозвільної системи у сфері будівництва. Зокрема, документом передбачено скорочення терміну видачі технічних умов з 15 робочих днів (або 30 робочих днів у разі необхідності проведення погодження на користування магістральними інженерними мережами) до 10 робочих днів з дня реєстрації відповідної заяви. Також визначено права замовника будівництва на застосування автономних систем інженерного забезпечення незалежно від наявності на відповідній території магістральних або інших інженерних мереж.

Як зазначають експерти, прийняття закону дозволить удосконалити процедуру подання декларації про виконання підготовчих і будівельних робіт та приведення її у відповідність до Закону України «Про адміністративні послуги». Крім того, цей законопроект визначає права замовника будівництва на оскарження в суді рішення щодо відмови в реєстрації декларації про готовність об'єкта до експлуатації.

Варто також нагадати, що, відповідно до Національного плану дій на 2013 рік у рамках Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», Мінрегіон підготував і видав роз'яснення щодо процедур отримання документів дозвільного характеру в сфері будівництва для забудовників — фізичних та юридичних осіб (в залежності від складності об'єкта будівництва). Роз'яснення направлено Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям і Державній архітектурно-будівельній інспекції України, а також оприлюднено на офіційних сайтах.

Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool