Трагічний випадок на Кіровоградщині

Липень 30, 2012 | Новини | Переглядів: 2787 | Коментарі: 0

90% постраждалих при утопленні можна врятувати, якщо першу допомогу надати протягом першої хвилини, щойно потопаючого витягнуть з води

Трагічно закінчилися для 11-річної дівчинки з села Червонопілля Петрівського району відвідини рідні у сусідньому селі Новий Стародуб. Разом з родичами вона відпочивала біля місцевого ставка. А згодом дядько дістав з води нерухоме дитяче тіло. Дівчинку, не зволікаючи, повезли до лікарні, але врятувати дитину не вдалося.
Щоб подібна трагедія не повторилася з вами, зверніть увагу на основні способи першої допомоги постраждалому у випадку утоплення.
Після вилучення постраждалого з води не слід зволікати: викличте швидку медичну допомогу та починайте діяти. Якщо врятований без свідомості, але у нього збережений задовільний пульс і дихання, уложіть головою вниз, очистіть рот потерпілого від мулу, водоростей і піску. Розітріть його тіло руками або рушником, накрийте ковдрою.
Якщо постраждалий без свідомості, відсутнє самостійне дихання, але зберігається серцева діяльність, перед тим, як почати робити штучне дихання, покладіть його животом на своє зігнуте коліно, натисніть рукою на спину між лопаток, піднімаючи при цьому іншою рукою його голову за лоб, щоб вода вилилася з трахеї та бронхів. Штучне дихання робіть будь-яким відомим вам способом (з розрахунку 15-18 подихів у хвилину до появи у потерпілого власного дихання). Найкращим з них є спосіб «з рота в рот», оскільки у цьому випадку в легені потерпілого потрапляє близько 1,5 л повітря, що дорівнює об'єму одного глибокого вдиху. Губи до губів потерпілого слід прикладати, створивши герметичність, і з силою вдути таку порцію повітря, яка викликала б максимально повне розширення легенів, що можна спостерігати за рухом грудної клітки. Невеликі порції повітря не дають ефекту.
Існують й інші способи. Постраждалого кладуть на живіт з поверненою набік головою, підклавши під неї зігнуту в лікті руку. Рятівник стає над потерпілим на коліна, великі пальці рук кладе уздовж хребта постраждалого, а решта пальців витягає уздовж нижніх ребер. Ритмічне повторне натискання всією вагою тіла на грудну клітку постраждалого та припинення натискання буде викликати стиснення і розширення грудної клітини. Роблячи штучне дихання, ритм рухів найзручніше контролювати за власним диханням. Також можна покласти потерпілого на спину та ритмічно натискати кистями рук, розміщеними на передньо-бічних поверхнях нижніх відділів грудної клітини потерпілого.
Відновлення дихання в ряді випадків може бути досягнуто і більш простим шляхом, за допомогою ритмічних потягувань за кінчик язика потерпілого.
Якщо у потерпілого відсутні і дихання, і серцева діяльність, штучне дихання необхідно поєднати з масажем серця. Після кожного вдування повітря повинно бути 4-5 енергійних натискань на грудну клітку. Цю процедуру краще робити удвох чи втрьох: третя особа, перебуваючи праворуч, підтримує голову потерпілого, слідкує за зміною його стану і готова змінити будь-кого з тих, що надають першу допомогу, щоб процес реанімації не припинявся і тривав необхідний проміжок часу.
Ваші рішучість і елементарні знання допоможуть врятувати життя.

ТУ МНС та Управління Держтехногенбезпеки в області

Перша допомога на воді

Перша допомога на воді
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool