Теплопостачання закладів освіти Кіровограда - інформація і факти

Січень 14, 2016 | Новини | Переглядів: 1096 | Коментарі: 0

Реагуючи на публікації, які з’явилися у на сайтах медіа-ресурсів з 11 січня 2016 року щодо порушення температурного режиму у закладах освіти міста - споживачів ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА», підприємство висловлює свою позицію по змісту інформації, що викладена у публікаціях з питань теплозабезпечення закладів освіти.

Перш за все зазначимо, що згідно з Нормами та вказівками по нормуванню витрат палива та теплової енергії на опалення житлових та громадських споруд, а також на господарсько-побутові потреби в Україні (КТМ 204 Україна 244-94, таблиця 2.2) середня розрахункова температура внутрішнього повітря для загальноосвітніх та спеціалізованих навчальних закладів становить 16-18 градусів.

Саме ці показники температурного режиму включені до параметрів режимних карт котлоагрегатів, відповідно до яких підприємству розраховуються та надаються ліміти обсягів природного газу і саме ці показники зафіксовані в договорах про закупівлю послуг з постачання теплової енергії за державні кошти, укладених із закладами освіти міста. При цьому фактично всі освітні установи міста розраховуються за послуги з опалення виключно за показниками приладів обліку теплової енергії..

Під час канікулярного періоду, який тривав з 25 грудня 2015 року по 11 січня 2016 року, підприємство забезпечувало необхідний температурний режим відповідно до технологічних вимог експлуатації теплотехнічного устаткування об’єктів теплового господарства.

З 11 січня 2016 року теплопостачання закладів освіти перебуває на щоденному контролі відповідних служб підприємства, який передбачає моніторинг температурного режиму двічі на добу (зранку та ввечері), а у разі виявлення відхилення від встановлених нормативів здійснюються виїзди спеціалізованої бригади фахівців для обстеження стану теплопостачання та вжиття відповідних заходів для дотримання необхідного температурного балансу у приміщенні.

11 січня 2016 року були проведені виїзди для перевірки температурного режиму у приміщеннях ЗОШ № 25 та № 16 із складанням відповідних актів і фіксацією показників температури повітря у приміщеннях шкіл.

У ЗОШ № 25 температура у різних приміщеннях будівель коливалась від 16 до 19 градусів, при цьому температура теплоносія на подавальному тепловому вводі складала 55 градусів, а на зворотньому – 36, що відповідає температурному графіку в залежності від температури зовнішнього повітря і є достатньою для забезпечення встановлених санітарно-гігієнічних норм.

По ЗОШ № 16 ситуація складніше, бо має місце відхилення від встановленого температурного графіка при дотриманні підприємством необхідних показників подачі теплоносія на подавальному та зворотному трубопроводах.

І цьому є пояснення. Відповідно до проектного рішення система опалення закладу освіти повинна працювати у комплексі з так званою «вітряною завісою» - калориферними системами, які відповідно до проектних рішень будівництва загальноосвітніх закладів, повинні подавати гаряче повітря до окремих приміщень шкіл для підтримки належного температурного режиму.

Такі калориферні системи є як у ЗОШ № 25, так і у ЗОШ № 16, але вони не працюють. До речі такі системи повинні працювати у всіх школах, збудованих по типових проектах.

Додайте до цього старі дерев’яні рами вікон, встановлені ще в період будівництва закладів, через які гуляє вітер – ось вам і різниця в градусах! І хоча частково заміна старих вікон на енергозберігаючі і проведена в окремих приміщеннях шкіл, як бачимо, цього виявилося недостатньо. А ще маємо порушення проектного рішення в системі опалення – зменшення кількості опалювальних приладів (радіаторів), що безумовно впливає на температурний режим.

А для того, щоб діти навчалися у теплі, треба не тільки тепловиків лаяти, які працюють виключно у рамках встановлених норм та стандартів у сфері теплопостачання, а і власникам будівель потурбуватись про належне утримання, експлуатацію та відновлення всього комплексу інженерних комунікацій та конструкцій, який повинен працювати для забезпечення належного температурного режиму.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool