Сьогодні виповнюється 175 років з дня смерті Олександра Пушкіна.

Лютий 10, 2012 | Новини | Переглядів: 1236 | Коментарі: 0

У відділі Кіровоградського обласного художнього музею - картинній галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна» створено експозицію до 175-річчя з дня смерті Пушкіна.

  Олександр Сергійович Пушкін - російський поет, драматург та прозаїк, реформатор і творець сучасної російської літературної мови, автор критичних та історичних творів. Пушкін вважається визначним чи найвизначнішим російським письменником, його тексти розглядаються як найпрестижніший зразок російської літератури, подібно текстам Данте в Італії чи Ґете у Німеччині.
Олександр Пушкін народився 25 травня (6 червня) 1799 року у Москві. З 1811 по 1817 навчався у ліцеї Царського села під Петербургом, з якого був випущений в чині колезького секретаря та визначений в Колегію закордонних справ. У ліцейський період Пушкіним було створено багато віршованих творів.
Пушкіна ще за життя називали генієм, і з другої половини 1820-х років він став вважатися «першим російським поетом» (не тільки сучасності, але й усіх часів), а навколо його особи у читацької публіки створився справжній культ.
З початку 1830-х років проза у творчості Пушкіна починає превалювати над поетичними жанрами.
Пушкін був знайомий з українцями М. Маркевичем, М.Максимовичем, Д. Бантишем-Каменським. Він цікавився українським фольклором, однак українська народна образність не знайшла майже ніякого відбитку в його творчості.
Перебування під час заслання в 1820—1824 в Катеринославi та Одесi, відвідування Києва, помістя Родзянків на Полтавщині, Бовтишки (на Кіровоградщині) познайомило Пушкіна з українським національним життям і природою України.

У листопаді 1836 року виник конфлікт поета з поручиком Геккереном (Дантесом), що призвів до дуелі, під час якої 27 січня поет був смертельно поранений. Помер Пушкін у Санкт-Петербурзі 29 січня (10 лютого) 1837 року, цього ж дня створили посмертну маску поета. Похований на території Святогірського монастиря Псковської губернії.

В експозиції картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна» представлено живописний твір Петра Оссовського «Москва я думав про тебе…» та репродукції робіт, присвячені образу видатного поета, таких як триптих «Пушкінська елегія», «Сумніви і думи», портрети О.С. Пушкіна, «Пушкін у Михайловському» та інших. В багатьох роботах Оссовський зобразив Псковщину - овіяну переказами, легендами, історичними бувальщинами. Художник намагався поєднати свій твір з безсмертними працями самого поета, передаючи не просто зовнішню схожість, а особливе відчуття, яке надихнуло його на створення цих робіт.
Пушкінська тематика займає особливе місце у творчості Петра Павловича. Серія робіт «Пушкін і земля Псковська» є багаторічною працею, де Оссовський намагався виразити свою глибоку повагу і любов до Пушкіна. Саме на Псковщині, на землі поета народжувались портрети і пейзажі, розповідь про людей цієї землі, про пушкінські мрії і загалом про нелегке життя цієї невеликої частини Росії під назвою Псковська земля. Не випадково у 2007 році на ряду з відкриттям галереї творів художника «Світ і Вітчизна» у Кіровограді також були відкриті картинні галереї Петра Оссовського в Російській Федерації «Псковські мотиви» (м. Псков, Псковський музей-заповідник) та «Пушкін і земля Псковська» (Пушкіногорьє, Пушкінський заповідник). А у 2008 році Петру Павловичу було присвоєне звання «Почесний громадянин м. Пскова».

 

Тетяна Ащеулова - науковий співробітник відділу Кіровоградського обласного художнього музею – картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool