Ситуація із захворюваністю на кір на Кіровоградщині є контрольованою, але напруженою

Липень 17, 2018 | Новини | Переглядів: 743 | Коментарі: 0

Про це повідомила на апаратній нараді в облдержадміністрації в.о. директора державної установи Кіровоградський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України Надія Оперчук, зазначивши, що ситуація на сьогодні, зважаючи на кількість захворілих, досить складна. Якщо у 2016 році в Україні було зареєстровано лише 102 випадки захворювання, у 2017-му – 4782 випадки, то за 6,5 місяців нинішнього року зафіксовано вже понад 25 тисяч випадків.

Така ситуація, за її словами, не є непрогнозованою. Наша держава посідає 2 місце серед країн світу за найнижчим рівнем вакцинації проти всіх керованих інфекцій, у тому числі і проти кору.

Разом з тим, порівняно з регіонами України, де рівень захворюваності дуже високий (у Львівській області зареєстровано 4,5 тисячі випадків, в Івано-Франківській – майже 3 тисячі, Закарпатській – 3,5 тисячі, Одеській – майже 2 тисячі), наша область має значно нижчу захворюваність. На даний час на Кіровоградщині зареєстровано 253 вірусологічно підтверджені випадки кору, з них 97 випадків у дітей та 3 випадки у вагітних жінок (у 2016 році мав місце один випадок, роком пізніше – 18).
Також цього року маємо 13 спалахів кору (спалах – коли одночасно реєструється 3 і більше випадків хвороби серед членів однієї родини чи одного робочого колективу). 11 спалахів зафіксовано у сім’ях (в обласному центрі, Долинському Новоархангельському, Новоукраїнському, Новомиргородському та Олександрівському районах), 2 спалахи – у медичних закладах (в обласній лікарні та Долинській ЦРЛ).

Як свідчить статистика, із загальної кількості захворілих 76% – це невакциновані особи, у тому числі діти. Решта – щеплені один раз, а цього недостатньо для формування стійкого протикорового імунітету.
Надія Оперчук нагадала, що, згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, дитина повинна отримати 2 дози вакцини: першу – в однорічному, другу – в шестирічному віці. За перше півріччя в області щеплено (за планом) дітей одного року 56%, дітей шести років – майже 67%. Кіровоградщина, як і вся Україна, забезпечена достатньою кількістю вакцини. Станом на сьогодні в області є (в залишку) 28257 доз. Вакцина якісна (виробництва Бельгії), має сертифікат світової якості.

Також Надія Оперчук повідомила, що, з огляду на велику кількість серед захворілих осіб невакцинованого дорослого населення, наказом Міністерства охорони здоров’я з 26 червня введення щеплення громадян з груп епідемічного, професійного ризику, по епідемічних показниках. В першу чергу, це медичні працівники, освітяни, студенти, працівники силових структур.
Не всі вони вакцинуватимуться в обов’язковому порядку, але ті, хто контактував з хворими на кір, мають бути щеплені в перші три дні з моменту контакту для того, аби сформувати в них протикоровий імунітет.

Минулого тижня, до речі, така ситуація сталася в Олександрівській ЦРЛ, де до кола тих, хто контактував із хворим на кір, потрапили 12 медичних працівників лікарні, які не були щеплені. Нині всі вони провакциновані.

Надія Оперчук підсумувала, що ситуація із захворюваністю на кір в області є контрольованою, але напруженою, з огляду на високий рівень захворюваності в Україні. Що стосується оперативного реагування, у разі необхідності, то Кіровоградщина на сьогодні забезпечена всім необхідним (протикоровою вакциною, вірусологічна лабораторія – тест-системами, діагностичними системами, витратними матеріалами) для своєчасної постановки діагнозу та лабораторного підтвердження захворюваності на кір.

Голова обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко доручив департаменту охорони здоров’я спільно з обласним лабораторним центром проводити інтенсивну масово-роз’яснювальну роботу серед населення області, з використанням усіх можливих джерел інформування, у тому числі місцевих та обласних засобів масової інформації, щодо важливості щеплення дорослих і дітей від цієї хвороби, про ті можливості, які має система охорони здоров’я області, а також про симптоми захворювання та про те, що повинні зробити доросла людина чи батьки дитини, аби максимально зменшити територію розповсюдження інфекції.

Якщо від цієї недуги можна убезпечитись завдяки імунізації, зазначив Сергій Кузьменко, тобто процес може бути керованим, то треба працювати над тим – і в інформаційній, і в соціальній площині, щоб можна було приборкати цю стихію і нормалізувати ситуацію як в області, так і в Україні в цілому.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool