Сергій Ларін: Початок видобутку урану на Новокостянтинівській шахті є суттєвим кроком у напрямку забезпечення енергетичної незалежності України

Липень 08, 2011 | Новини | Переглядів: 1815 | Коментарі: 0

Під час робочої поїздки до Маловисківського району голова обласної державної адміністрації Сергій Ларін відвідав Новокостянтинівську шахту Державного підприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат».

Новокостянтинівську шахту також відвідали директор Департаменту стратегічної політики, інвестицій та ядерно-енергетичного комплексу Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Микита Константінов та генеральний директор Державного концерну «Ядерне паливо»Тетяна Амосова.
ДП «СхідГЗК» 26 червня нинішнього року було розпочато дослідно-промисловий видобуток урану із блоку №341-1 на горизонті 300 метрів Новокостянтинівської шахти. Ця знакова подія відбулася вперше за більш 35-літню історію геологічного вивчення й будівництва підприємства на базі запасів Новокостянтинівського родовища.
Активні роботи з будівництва шахти й підготовки до видобутку уранової руди розпочалися з її поверненням до складу ДП «СхідГЗК» у 2010 році. Комбінат за власні кошти утримує шахту (близько 5 млн. грн. щомісяця) і проводить необхідні роботи з будівництва та розвитку підприємства.
ДП «СхідГЗК» – єдине підприємство, яке забезпечує видобуток природного урану і виробництво його природного концентрату. Комбінат обіймає провідні позиції серед світових виробників урану, а також є найбільшим у Європі. Підприємство здійснює свою діяльність у трьох областях. Зокрема, у Кіровоградській області ведеться видобуток урану Інгульською і Смолінською шахтами, будується Новокостянтинівська. У Дніпропетровській області у місті Жовті Води здійснюється переробка уранової руди на гідрометалургійному заводі, а у Миколаївській області проводяться роботи із моніторингу навколишнього природного середовища на відпрацьованому методом свердловинно-підземного вилуговування Братському родовищі. Також готується до відпрацювання Сафонівське родовище.
За запасами урану Новокостянтинівське родовище є найбільшим у Європі і входить до першої десятки найбільших родовищ світу. Його освоєння є невід’ємною частиною Державної цільової економічної програми «Ядерне паливо». Тому саме Новокостянтинівському родовищу відводиться роль підприємства, яке з виходом на планову потужність у 2015 році має стовідсотково забезпечити вітчизняний паливно-енергетичний комплекс ядерним паливом власного виробництва.
Як зазначив генеральний директор ДП «СхідГЗК» Олександр Сорокін, до кінця нинішнього року на Новокостянтинівському родовищі планується видобути 75 тисяч тонн уранової руди, з якої планується отримати 99 тонн урану на суму 133 млн. грн.

за матеріалами сайту ОДА


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool