Реформа місцевого самоврядвання має закріпити провідну роль регіонів, змінити їхню залежність від центру.

Лютий 03, 2014 | Новини | Переглядів: 813 | Коментарі: 0

Таку думку голова облдержадміністрації Андрій Ніколаєнко висловив вчора, під час телемарафону на телеканалі 112.

Упродовж двох годин учасники прямого ефіру, серед яких – експерти-економісти, політики, науковці, керівники областей, обговорювали поточний момент в країні та шляхи виходу з політичної кризи.
Серед ключових вимог опозиції – повернення до Конституції 2004 року. Зміна конфігурації владних повноважень на користь парламенту, встановлення своєрідного балансу влади між різними її носіями – ця тема у вчорашньому телемарафоні зайняла солідну частину ефірного часу.
Голова облдержадміністрації Андрій Ніколаєнко упродовж доволі гарячої дискусії наголосив, що існуюча система місцевого самоврядування давно не задовольняє потреби суспільства, проте реально за реформу місцевого самоврядування якраз і взявся діючий Президент.
– Якщо у попередні роки ми тільки чули, що місцеве самоврядування безправне, то саме нині Глава держави і задекларував свою позицію – більше самостійності регіонам.
Андрій Ніколаєнко нагадав, що у країні вже розроблено і поетапно обговорено, за ініціативою Президента, Концепцію місцевого самоврядування та територіальної організації влади.
– Цей процес є публічним, відкритим і має реалізуватись не наскоком, виходячи з так званої політичної доцільності, а поетапно і фахово.
Країна потребує структурних реформ, настав час збільшити права і увагу до кожної території, і про це не раз акцентували голови ОДА на засіданні Ради Регіонів, і центральна влада почула позицію регіонів. Проте такі реформи лише паперами і законами не обійдуться і очікуваного ефекту не дадуть, якщо їх системно не підготувати, згармонізувавши пріоритети, підготувавши цілі інституції місцевого самоврядування до роботи в реформованих повноваженнях, ¬– переконаний Андрій Ніколаєнко.
Відповідаючи на питання, як обласній владі Кіровоградщини вдалося уникнути жорстких штурмів владних приміщень мітингувальниками, Андрій Ніколаєнко наголосив, що одним із пріоритетів у своїй роботі на посаді голови ОДА вважає постійний діалог з громадою, з лідерами опозиційних сил.
– На Кіровоградщині упродовж трьох років працює команда, яку спочатку очолював Сергій Ларін, а нині продовжую я, і головним для нас було і є – працювати задля розвитку області, бути у постійному діалозі з громадою, намагатися знайти компроміс за будь-яких, навіть найскладніших умов.
Андрій Ніколаєнко впевнений, що вихід із політичної кризи в руках самих українців, без чиїхось повчань, без ультиматумів, залякувань і погроз.
– Вихід є, він – за столом переговорів, він на потужному політичному майданчику – у Верховній Раді. Далог між владою і громадянським сумпільством та інтереси держави її цілісності, мир і безпека народу мають рухати усіма, від кого залежить майбутнє України, – наголосив в прямому ефірі телеканалу 112 Андрій Ніколаєнко.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool