Прокуратура поцікавилась, хто і як дотримується зовнішньоекономічного законодавства

Травень 10, 2012 | Новини | Переглядів: 1189 | Коментарі: 0

Додержання вимог зовнішньоекономічного законодавства позитивно впливає не тільки на теперішній загальний стан економіки України, але має й важливе значення для його перспектив. Про це Інтернет-виданню  «FOTOINFORM» повідомили у прес-службі прокуратури області

Саме тому дане питання перебуває на постійному контролі прокуратури. Потребує постійної й пильної уваги з її боку.

Як повідомив прокурор відділу захисту конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави прокуратури області Дмитро Давидчук, у ході проведеної органами прокуратури Кіровоградщини перевірки органів державної влади та органів державного контролю, а також суб’єктів господарської діяльності, виявлено чисельні порушення додержання ними зовнішньоекономічного законодавства.
Так, на території міста Олександрії, всупереч Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» та Податкового кодексу України не вживаються заходи до взаємодії митників та податківців, що не дозволяє належним чином здійснювати контроль за дотриманням вимог податкового законодавства суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД) та завдає державі матеріальних збитків. На усунення цих порушень прокурором міста Олександрії начальникові Олександрійської об’єднаної державної податкової інспекції внесено подання, яке перебуває на розгляді.
Порушують Закон України «Про операції з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах», не надаючи про це інформацію до органів статистики, й службові особи Новомиргородського відділення Маловисківської МДПІ. Крім того, тут відсутній контроль за використанням гуманітарної допомоги, обсяг якої за останні роки становить 150 тис. грн. На усунення цих та інших виявлених правопорушень, внесено подання прокурором Новомиргородського району.
Документи про перевірки ЗЕД, здійснювані працівниками Світловодської ОДПІ, оформляються з чисельними порушеннями. В них не відображаються порядок перевірки первинних документів, матеріалів бухгалтерського та податкового обліку суб’єктів ЗЕД, немає інформації про виконання зовнішньоекономічного контрою і т.д. Світловодським міжрайпрокурором на ці та інші порушення відредаговано внесенням подання, яке перебуває на розгляді.
Відсутність належного контролю за валютними цінностями, що знаходяться за межами Української держави, двох приватних підприємств (відповідно понад 26 тис. доларів США та близько 2, 5 тис. євро) виявлено прокуратурою Олександрійського району. Наразі керівництво Олександрійської ОДПІ розглядає подання прокурора. Подібні порушення в діяльності органів державної податкової служби виявлялися також прокурорами міста Кіровограда, Ульяновського та Петрівського районів.
Крім того, встановлено й порушення Закону України «Про місцеві державні адміністрації». Так, прокуратура Ульяновського району звернула увагу на те, що з боку місцевої районної державної адміністрації відсутнє сприяння суб’єктам ЗЕД у здійсненні зовнішньоекономічної діяльності. Там навіть у положенні про управління економіки району не закріплено відповідних повноважень РДА. Голові останньої за результатами перевірки теж внесено подання.
Кримінально-карне порушення при здійснені ЗЕД з боку службових осіб Державного підприємства «Кіровоградський комбінат хлібопродуктів №2» виявлено прокуратурою обласного центру. Посадовці завдали збитки підприємству на суму понад 273 тис.грн. На даний час триває досудове слідство за порушеною кримінальною справою.
Додержання вимог зовнішньоекономічного законодавства постійно перебуває в полі зору органів прокуратури області.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool