Профілактика задля попередження насильства в сім’ї

Грудень 13, 2011 | Новини | Переглядів: 2222 | Коментарі: 0

З 25 листопада по 10 грудня 2011 року в Україні пройшла акція «16 днів проти гендерного насильства», що мала на меті у тому числі і привернути увагу громадськості до такого негативного явища як насильство в сім’ї, за вчинення якого законом передбачено кримінальну, адміністративну чи цивільно-правову відповідальність. Про це Інтернет-виданню  «FotoInform» повідомили у ВЗГ УМВС Кіровоградської області 

Працівники органів внутрішніх справ області з метою долучення до зазначеної події провели низку профілактичних заходів щодо попередження злочинних проявів, які виникають у результаті вирішення тривалих конфліктів між членами родини.

Зокрема, правоохоронці відвідали навчальні заклади та провели із неповнолітніми бесіди, у ході яких роз’яснили підліткам їх права щодо звернення до відповідних органів у разі спроби або вчинення стосовно них насильства.
Згідно Закону України «Про попередження насильства в сім’ї» здійснення заходів щодо попередження насильства в сім’ї покладається на спеціально уповноважений орган виконавчої влади та окремі підрозділи ОВС – відділ кримінальної міліції у справах дітей та службу дільничних інспекторів міліції.
У своїй повсякденній діяльності правоохоронці найчастіше стикаються з проявами фізичного насильства у сім’ї, тобто умисним нанесенням побоїв чи тілесних ушкоджень, що можуть призвести до смерті потерпілого, або порушення його фізичного чи психічного здоров’я.
У разі виявлення відповідних фактів чи отримання заяви від постраждалого працівники міліції вживають в межах своїх повноважень передбачені законом заходи з попередження насильства в сім'ї. Серед яких винесення офіційного попередження чи захисного припису (спеціальна форма реагування), взяття на профілактичний облік осіб, схильних до вчинення насильства в сім’ї, та проведення з ними виховно-попереджувальної роботи, а також притягнення до адміністративної відповідальності тощо.
Повноваження кримінальної міліції у справах дітей поширюються на випадки, коли жертва насильства в сім'ї або особа, стосовно якої існує реальна загроза вчинення насильства в сім'ї, а також особа, що вчинила насильство в сім'ї, не досягли 18-річного віку.
Загалом з початку 2011 року відділами КМСД ОВС області складено понад 150 адмінпротоколів за вчинення насильства в сім'ї або невиконання захисного припису (ст. 173-2 КупАП). У семи випадках протиправні дії скоїли неповнолітні, трьох з яких взято на облік. Дільничними інспекторами міліції на території області задокументовано 3954 факти вчинення насильства в сім’ї. На даний час на профілактичному обліку в ОВС перебуває 3171 особа.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool