Проблемні точки Новоархангельщини за підсумками минулого року - заробітна плата, дошкільна освіта, сільське господарство

Лютий 23, 2018 | Новини | Переглядів: 1052 | Коментарі: 0

В обласній державній адміністрації відбулась співбесіда з головою Новоархангельської райдержадміністрації Сергієм Васильченком, під час якої він прозвітував про підсумки соціально-економічного розвитку району у 2017 році, зупинився на проблемних моментах, озвучив плани і завдання, над реалізацією яких райдержадміністрація працюватиме у нинішньому році.

Щодо такого показника як середньомісячна заробітна плата (вона є важливим соціальним чинником, своєрідним індикатором рівня життя населення), то, як зазначив Сергій Васильченко, за підсумками минулого року її розмір становить 5291,8 гривні. Порівняно з 2016 роком, заробітна плата зросла на 50,7%, а в галузі сільського господарства – на 67,4% (у 2016 році вона складала 3253,6 гривні, у 2017-му – 5447,2 гривні). На початок січня нинішнього року заборгованість із заробітної плати в районі відсутня.

Разом з тим такий рівень заробітків значно нижчий від середнього в області (понад шість тисяч гривень). Як зазначила у своєму виступі заступник директора департаменту економічного розвитку і торгівлі Світлана Соломаха, порівняно з 2016 роком, коли Новоархангельський район мав третє місце у рейтингу, в минулому році він здав позиції і за темпами зростання середньомісячної заробітної плати, і за її розміром. Загалом за соціально-економічними показниками район – приблизно всередині рейтингової таблиці. Єдиний напрямок, який тягне його вниз – ефективність ринку праці (21 місце). Суттєвого мінусу додає якраз достатньо невисока заробітна плата.
Натомість директор департаменту соціального захисту населення Олександр Догаров звернув увагу на те, що в районі достатньо багато підприємств та установ (20), де заробітна плата не перевищує мінімальної, із них 14 відносяться до бюджетної сфери.

Щодо іншого аспекту ринку праці – зайнятості населення, то голова РДА повідомив, що торік на нові робочі місця працевлаштовано 69 осіб, або у півтора раза більше, ніж планувалося (45 осіб). На початок року в районі зареєстровано 893 безробітних громадян (на 86 менше від аналогічного періоду).

Начальник управління освіти, науки, молоді та спорту облдержадміністрації Володимир Таборанський акцентував увагу на проблемах дошкільної та позашкільної освіти. У дошкільній, зокрема, завдання, що ставилися протягом року головою облдержадміністрації, не виконані. Зокрема планувалося перевести два дитячі садки (у селах Підвисокому та Скалева) із сезонних у постійно діючі. Цього не зроблено. У Новоархангельську є проблема перевантажених груп: на 100 місцях перебуває 139 дітей. Тому було рекомендовано відкрити три додаткові групи. Їх теж на сьогодні немає.

Райдержадміністрація над цим питанням працює, зазначив Сергій Васильченко. У Новоархангельську є типове приміщення, в яке свого часу, через зменшення кількості дітей, заселилися інші установи. Нині йдуть перемовини із селищною радою про те, аби приміщення було передане на баланс відділу освіти. Райдержадміністрація готова інвестувати кошти для проведення необхідного комплексу робіт (на першому етапі – 400 тисяч гривень) для відкриття тут дитячого садка. Тобто робота щодо вирішення проблеми йде.
Що стосується сільського господарства, то за підсумками 2017 року район значно поступився результатам роботи, досягнутим у 2016 році. Тоді за індексом обсягу сільськогосподарського виробництва він посідав третє місце, перевищивши середньообласний показник, минулого року посів лише сімнадцяте. Зменшено виробництво валової продукції, менше реалізовано м’яса та молока.

Тому саме сільському господарству (адже район сільськогосподарський) рекомендував приділити особливу увагу у нинішньому році заступник голови обласної державної адміністрації Андрій Коломійцев. Поряд з іншими двома важливими напрямками діяльності – ефективним використанням корисних копалин, на які багата Новоархангельщина, та розвитком альтернативної енергетики. Це те, що дасть можливість територіям мати добрі надходження і значно просунутися вперед (у 2017 році рівень доходу місцевих бюджетів у розрахунку на одного жителя нижчий від середнього в області).

Радник голови обласної державної адміністрації Микола Сухомлин, зі свого боку, рекомендував керівництву району, з огляду на наявність на його території (у селі Торговиці) важливих пам’яток історії, які можна віднести до світової спадщини, більш активно залучати до співпраці міжнародні організації, зокрема ЮНЕСКО, аби користуватися і їхніми фінансовими ресурсами. Це сприяло б розвитку та підвищенню туристичної привабливості території.

А в виробничій сфері слід подумати про відродження Новоархангельського молокозаводу. В районі, як прозвучало у виступі керівника райдержадміністрації, планується будівництво корівника, відповідно, зросте кількість поголів’я, тому, можливо, є сенс повернутися до цього питання. 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool