Представницька діяльність органів прокуратури Кіровоградщини у 2017 році

Січень 29, 2018 | Новини | Переглядів: 970 | Коментарі: 0

Реалізація органами прокуратури конституційної функції представництва є дієвою формою захисту порушених інтересів держави в суді. Завдяки активній роботі ефективність представницької діяльності підвищилася.

Минулого року органами прокуратури Кіровоградщини пред’явлено позовів на загальну суму 58.7 млн грн. Задоволено вимоги прокурорів у 173 позовах на суму 48.8 млн грн. Реально виконано судових рішень за позовами прокурорів на 22.7 млн грн.

Враховуючи те, що область є аграрною прокурорами приділялася посилена увага захисту інтересів держави у сфері земельних відносин. Вжитими прокурорами заходами на виконання судових рішень у минулому році державі повернуто земельних ділянок площею 2378 га вартістю яких складає понад 18 млн грн.

Гайворонським районним судом задоволено позов Новоукраїнської місцевої прокуратури та зобов’язано фермера звільнити самовільно зайняту земельну ділянку сільськогосподарського призначення загальною площею 49.2 га та вартістю 1,7млн грн. Окрім того, цією прокуратурою забезпечено реальне виконання судових рішень у справах за своїми позовами в інтересах держави про зобов’язання повернути 327 га земель нормативно грошовою вартістю 7.4 млн грн.

Знам’янською місцевою прокуратурою забезпечено реальне виконання рішення Світловодського міжрайонного суду, яким задоволено позов прокурора про повернення у власність держави з протиправного користування двох земельних ділянок загальною площею 128 га вартістю понад 2,7 млн грн.
Окрім того у цій сфері прокурорами виявлено 9 фактів кримінально-карних діянь.

Органами прокуратури систематично проводиться аналіз стану законності при проведенні публічних закупівель з метою упередження розтрат та зловживань при використанні бюджетних коштів, зокрема і через систему «ProZorro».

Під час такого моніторингу було виявлено, що усупереч вимог чинного законодавства низкою органів державної влади та медичними закладами області, розпорядниками бюджетних коштів, допускаються порушення порядку оприлюднення оголошень про проведення процедури закупівлі (обмежуються законодавчо визначені мінімальні терміни у подачі документів). Тому прокуратура звернулася з відповідними листами до керівників органів та установами, що допустили порушення Закону. За результатами їх розгляду відмінено закупівель на суму понад 5,7 млн. грн.

Так, в рамках згаданого моніторингу, за позовом прокуратури області визнано недійсним рішення тендерного комітету Благовіщенської міської ради, відповідно до якого переможцем по закупівлі робіт по реконструкції системи водовідведення м. Благовіщенськ визнано підприємство, що подало до складу своєї пропозиції недостовірну інформацію про наявність працівників та матеріально-технічних можливостей. На виконання вимог прокуратури, господарським судом області визнано недійсним договір підряду, укладений між зазначеною міською радою та переможцем закупівлі вартістю 19,4 млн грн.

Активною була представницька діяльність прокурорів і у сфері державної та комунальної власності. На захист інтересів держави працівниками прокуратури до суду у цій сфері пред”явлено 11 позовів на загальну суму 11,7 млн грн.

Так, за позовом прокуратури області державі повернуто виробничі будівлі і споруди цивільного захисту у м. Олександрія. Суд задовольнив позовні вимоги прокуратури про повернення на користь держави приміщень бомбосховищ та виробничих приміщень загальною площею понад 236 кв м. Прокурором у суді доведено, що ці об’єкти загальнодержавного значення, які згідно із чинним законодавством не підлягають приватизації, було незаконно приватизовано одним із приватних підприємств. Відтак, відповідно до рішення суду, майновий комплекс постановлено витребувати з чужого незаконного володіння на користь держави в особі Регіонального відділення Фонду державного майна України в області.

Прес-служба прокуратури Кіровоградської області 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool