НФПУ: Задеклароване підвищення зарплати бюджетникам навіть не покриє рівень інфляції

Травень 16, 2011 | Новини | Переглядів: 1667 | Коментарі: 0

Для того, аби люди, принаймні трохи, відчули підвищення зарплат, її треба підвищувати не на 10%, як пропонує уряд, а на 32-50%. Про це інтернет-видання  «FotoInform» повідомила прес-служба Національного форуму профспілок України

Реагуючи на заяви урядовців про підвищення впродовж року зарплат бюджетникам, зокрема, вчителям (на 170 грн.) та хірургам (200 грн.), голова НФПУ Мирослав Якібчук зазначив, що люди просто не помітять такого незначного зростання зарплати через інфляцію та зростання цін на комунальні платежі.

«Ми вітаємо ініціативу уряду, враховуючи, що Україна є на останньому місці в Європі за рівнем оплати праці. Але суми підвищення зарплат для деяких категорій бюджетників, озвучені прем’єром – смішні у порівнянні із зростанням тарифів та річною інфляцією. Адже 170 грн. – це лише 10% середньої зарплати вчителів, а 200 грн. складає тільки 12% середнього заробітку хірургів», - підкреслив Мирослав Якібчук.

При цьому, зазначив голова НФПУ, офіційний рівень інфляції в Україні протягом 2011 року становить 11,3-13,1 відсотка. Отже, запропоноване підвищення зарплати не компенсуватиме навіть всього знецінення грошей внаслідок інфляції.

За словами Мирослава Якібчука, потрібно враховувати і середній відсоток збільшення протягом минулого і початку нинішнього року цін на житлово-комунальні послуги (а це приблизно 13,7% зростання), на продукти харчування (приблизно 32,5%), предмети домашнього вжитку, побутову техніку та поточне утримання житла, послуги охорони здоров`я, послуги пасажирського залізничного і автодорожного транспорту (9,4%).

«Якщо врахувати всі ці показники, то суми мінімальної надбавки до нинішньої зарплати вчителів і лікарів мали б становити не 10-12%, як зараз, а принаймні на 32,5%-50%. В гривневому еквіваленті це складає 555-855 грн. Причому таке підвищення має бути не розтягнуто на цілий рік, а зроблено одразу», - підкреслив голова НФПУ.

За його словами, влада знову демонструє несистемний підхід, варіант «разових подачок», замість того, аби розв’язувати проблему кардинально.

«Для цього потрібно внести серйозні зміни у систему оподаткування, а також ввести принципово новий підхід у плані розподілу національного продукту між заможними та бідними громадянами країни. Очевидно, можновладці пішли на незначне підвищення зарплат не для того, аби реально поліпшити стан людей, а щоб уникнути масових акцій протесту, якими погрожували вчителі. Це упереджувальний крок, який не має нічого спільного із турботою про добробут людей», - зазначив Мирослав Якібчук.

Як повідомлялося, прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що вже з 1 липня 2011 року буде достроково збільшено розмір посадового окладу працівникам першого тарифного розряду.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool