Небезпека при використанні пічного опалення!

Листопад 04, 2014 | Новини | Переглядів: 1391 | Коментарі: 0

Пічне опалення для більшості вже є пережитком минулого, проте, й сьогодні для декого це щоденна реальність.

Як правило, це люди похилого віку, для яких користуватися пічним опаленням стало вже звичним та й встановлення систем опалення сучасного зразка їм не по кишені. Тож, на жаль, ця категорія громадян найчастіше потрапляє до групи ризику.
Однією з найпоширеніших причин загибелі людей при влаштуванні пічного опалення є отруєння чадним газом, який потрапляє у помешкання, якщо передчасно закрити пічну заслінку. Як правило, такі випадки трапляються через нехтування елементарними правилами експлуатації пічного опалення.
Чадний газ не має ні кольору, ні запаху. Його дія призводить до падіння гемоглобіну крові, втрати свідомості з фатальними наслідками.
Головними ознаками отруєння чадним газом є: запаморочення, слабкість, нудота, біль у грудях, іноді сухий кашель, шум у вухах, сльози. Важке отруєння призводить до судом, блювоти, запаморочення, далі – до втрати свідомості та зупинки серця.
У разі отруєння чадним газом слід негайно вивести постраждалого на свіже повітря та викликати швидку медичну допомогу. При зупинці дихання постраждалому проводять серцево-легеневу реанімацію.
Нерідко порушення правил експлуатації пічного опалення призводить до пожежі зі значними матеріальними збитками, а інколи й людськими жертвами.
Аби уникнути неприємностей та захистити себе у власному помешканні від небезпеки отруєння чадним газом та пожежі, слід пам’ятати:
- перед експлуатацією здійснювати перевірку, а за необхідності, очистку та налагодження роботи димарів. Огляд стану печей і димоходів необхідно здійснювати не менше двох разів на рік;
- тверде паливо (дрова, вугілля) зберігати у спеціально пристосованих для цього приміщеннях;
- біля кожної печі перед топковим отвором розмістити металевий лист розміром не менше ніж 50 х 70 см.
- не користуватися піччю, в якій утворилися тріщини;
- не використовувати для розпалення печей легкозаймисті речовини;
- не закривати пічну заслінку, коли на вугіллі видно блакитні вогники;
- не залишати доглядати за пічним опаленням дітей;
- не розміщувати меблі ближче 1 метра до печі;
- не залишати поблизу легкозаймисті речі.
- не сушити одяг поблизу топкових отворів печей.

Попереджаємо, що недотримання цих правил може призвести до значних матеріальних збитків та загрози Вашому життю і здоров’ю.

НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool