Найманство в Україні переслідується законом

Травень 15, 2013 | Новини | Переглядів: 816 | Коментарі: 0

На початку 90-х років Україною ратифікована міжнародна конвенція «Про боротьбу з вербуванням, використанням, фінансуванням і навчанням найманців», згідно з якою найманство – це злочин, що порушує такі норми міжнародного права як суверенна рівність, політична незалежність, територіальна цілісність держав і самовизначення народів

 Будь-які випадки втягування наших громадян у збройні конфлікти незаперечно завдають шкоди міжнародному авторитету України.
Хибна думка, що найманство існує тільки у країнах третього світу. У зв’язку із складною соціально-економічною ситуацією в державі, проблемами з працевлаштуванням, тенденцією до скорочення осіб, що проходять військову службу в Збройних Силах України, існують передумови до пошуків працевлаштування великої кількості осіб, які володіють навичками військової справи. Водночас набуває широкого поширення використання іноземних громадян у локальних військових конфліктах на території Африки, Близького сходу, Азії, Латинської Америки. У професійних військових може виникнути спокуса взяти незаконну участь у військових діях на боці будь-якої з конфліктуючих сторін виключно задля отримання грошової винагороди. Але не завжди військові отримують гроші за таку роботу. Нерідко найманці потрапляють в полон, вчиняють злочини на території інших держав.
Мешканець Кіровоградської області, використовуючи зв’язки в середовищі військовослужбовців, за грошову винагороду, сприяв працевлаштуванню 4 колишніх військових у зону збройного конфлікту на території країн Африки. Працевлаштування, як цивільних спеціалістів, так і колишніх військовослужбовців збройних сил України, відбувалось за сумнівними контрактами. Прибувши на місце, наших земляків побачили на власні очі реалії війни та вороже ставлення місцевих жителів до найманців. Коли військові події почали стрімко розгортатися, невдахи змушені були тікати, перетнувши нелегально декілька кордонів. Повернувшись додому вони зрозуміли, що не тільки не заробили грошей, а набагато більше втратили.
Варто нагадати, що найманство та участь у збройних конфліктах інших держав суперечить українському законодавству та світовим правовим нормам. Відповідно до ст.447 Кримінального кодексу України «участь без дозволу відповідних органів державної влади у збройних конфліктах інших держав з метою одержання матеріальної винагороди карається позбавленням волі на строк від 5 до 10 років».
Прес-сектор УСБУ в Кіровоградській області


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool