На колегії прокуратури Кіровоградської області обговорили додержання законодавства у сфері охорони праці

Жовтень 31, 2012 | Новини | Переглядів: 1139 | Коментарі: 0

Про стан законності та правозахисної діяльності органів прокуратури області у сфері охорони праці йшлося на розширеному засіданні колегії прокуратури області.

В роботі розширеного засідання колегії прокуратури області взяли участь керівники Кіровоградської ОДА, низки контролюючих органів, структурних підрозділів прокуратури області, міські районні та прирівняні до них прокурори.
Відкриваючи засідання, прокурор області наголосив, що захист гарантованого Конституції України права на належні, безпечні і здорові умови праці є актуальною й надзвичайно важливою складовою діяльності. Необхідно реально, а не формально турбуватися про життя і здоров’я людей. Це має стати пріоритетом у роботі кожного відомства, а рішення даної колегії прокуратури області повинно спонукати до його втілення в життя.
З інформацією виступив перший заступник прокурора області Сергій Жолонко. Зокрема він зауважив, що після завершення перевірок додержання законодавства про охорону праці, прокуратурою області узагальнено стан його додержання. А обговорити дане питання змусила трагічна статистика травмувань працівників та поширення професійної захворюваності.
Реагуючи на порушення вимог чинного законодавства в зазначеній сфері суспільних відносин органами прокуратури області поточного року порушено 11 кримінальних справ, 7 з яких розслідувано та направлено до суду. Розглянуто 85 подань. 94 посадовці притягнуто до відповідальності, з них 26 - органів державного контролю.
Особливо гострими є проблеми безпеки праці на підприємствах недержавного сектору економіки, малих та новостворених підприємствах, де, як правило, відсутні служби охорони праці, не укладаються колективні договори, відсутня система підготовки професійних кадрів, не проводяться інструктажі з охорони праці та відповідний нагляд. На жаль, керівники підприємств, органів влади і самоврядування, згадують в яких умовах працюють люди тільки після того, як стається трагедія. Зазначений стан безпеки виробництва обумовлений неналежним виконанням роботодавцями та уповноваженими державними і самоврядними органами вимог законодавства про охорону праці.
На засіданні звернуто увагу на конкретні порушення чинного законодавства та прорахунки з боку Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, Територіального управління Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду, Державної інспекції сільського господарства в області, управління Держтехногенбезпеки в області, місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування. Керівники ряду названих організацій в ході колегії дали пояснення.
Колегія прокуратури області засвідчила необхідність перегляду шляхів вирішення проблем безпеки виробничого середовища в регіоні. За її результатами вироблено спільні дієві заходи.

Прес-служба прокуратури Кіровоградської області
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool