На Кіровоградщині жінку з дитиною госпіталізували через захворювання на ботулізм

Січень 10, 2023 | Новини | Переглядів: 1151 | Коментарі: 0

До медичного закладу зі скаргами на порушення шлунково-кишкового тракту звернулася 33-річна жителька с. Піщаний Брід Новоукраїнського району зі своїм сином (1 рік 8 місяців). 

Лабораторне дослідження біоматеріалу матері та дитини підтвердило підозру щодо захворювання на ботулізм (Clostridium botulinum). У зв’язку з погіршенням стану потерпілі були доставлені з Новоукраїнської до Кропивницької міської лікарні, де їм обом ввели протиботулінічну сироватку.

Ймовірною причиною виникнення захворювання стала м’ясна тушонка домашнього приготування, яку матір споживала сама та нагодувала дитину (зі слів жінки). Вже за декілька днів проявилися симптоми ботулізму. Наразі постраждалі перебувають під наглядом лікарів.

Нагадаємо, що минулого року на Кіровоградщині підтвердили два випадки ботулізму з трьома постраждалими. Тоді причинами хвороби теж стала продукція домашнього приготування - рибні консерви та риба холодного копчення.

Ботулізм - це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше – овочів. Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.


Симптоми ботулізму:

порушення близького зору – ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
сильно виражена сухість у роті;
важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
запаморочення;
короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
ураження м’язів шиї та кінцівок.

Перші симптоми захворювання на ботулізм найчастіше виникають через 12 –24 год. після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми можуть виникнути і раніше (уже через 2 год.) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

джерело


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool