На Кіровоградщині завершилася перша успішна справа з відновного правосуддя

Березень 29, 2021 | Новини | Переглядів: 602 | Коментарі: 0

Незнання правил дорожнього руху – не звільняє від відповідальності та може призвести до серйозних наслідків

Цю істинну усвідомив неповнолітній Вадим. Хлопець, не маючи документів на керування мотоциклом, хотів допомогти своїй подрузі і погодився підвезти дівчину до бабусі. Він будучи неуважним, відволікся від керування та потрапив у дорожньо-транспортну пригоду, зіштовхнувшись з автомобілем.

Дії Вадима кваліфікуються як кримінальне правопорушення, яке передбачає ч.1 ст.286 Кримінального кодексу України – порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило потерпілій середньої тяжкості тілесні ушкодження. Максимальне покарання передбачає арешт на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.
Вадим провину визнав повністю. Він підтвердив, що хотів допомогти дівчині, але не впорався з керуванням мотоцикла. Дівчина зазнала тілесних ушкоджень.

Під час досудового розслідування прокурор повідомив Вадиму, що в Україні діє пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення». За умовами участі у програмі, якщо неповнолітній відшкодує шкоду і примириться з потерпілим, його звільнять від кримінальної відповідальності та закриють кримінальне провадження. Хлопець погодився на участь у даному проєкті.
Регіональний центр з надання БВПД у Кіровоградській області видав доручення для проведення медіації адвокату, який співпрацює з системою БПД.

Адвокат-медіатор допомогла хлопцю примиритися з потерпілою стороною. Вадим повністю відшкодував збитки, визнав завдану шкоду та вибачився перед дівчиною.

«Метою медіації у кримінальних справах є можливість врегулювати ситуацію, що виникла у зв’язку із вчиненням кримінального проступку чи кримінального правопорушення. Вивести неповнолітнього порушника з кримінального правосуддя. Потерпіла у даній справі мала можливість вислухати пояснення правопорушника, а правопорушник попросив вибачення, зрозумів стан потерпілої, відшкодував збитки. Хлопець-порушник в результаті процедури медіації отримав шанс на ресоціалізацію, виправлення заради уникнення вчинення нових правопорушень. Виведення неповнолітніх з системи кримінального судочинства є вкрай важливою та необхідною справою, оскільки кожна дитина може помилитися і потрібно давати їй можливість виправити ситуацію, не таврувати її клеймом злочинця. Для кожної зі сторін правопорушення, як для потерпілої, так і порушника – медіація є необхідною для розуміння ситуації, що відбулась, для відновлення відчуття захищеності та безпеки, повернення до звичайного життя», – прокоментувала Анастасія Шепеленко, адвокат-медіатор.

Програма відновлення для Вадима завершилася успішно. Ухвалою суду підліток був звільнений від кримінальної відповідальності за вчинення злочину у зв’язку зі зміною обставин.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській області знаходиться за адресою: вул. Дворцова, 32/29, м. Кропивницький, тел. (0522) 37-12-50, 32-07-97, 0991048038.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний контакт-центр за номером 0-800-213-103, дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool