На Кіровоградщині затримали учасників організованої злочинної групи

Березень 21, 2016 | Новини | Переглядів: 847 | Коментарі: 0

Організатором банди виявився 34-річний житель Київщини, він же є власником підприємства, яке надавало послуги таксі в одному з найбільших міст України. Його поплічники - уродженці Кіровоградської області.

На рахунку осіб більше 10 епізодів тяжких злочинів, у тому числі замах на вбивство підприємця з Полтавщини. За ці дії зловмисникам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 10 до 15 років із конфіскацією майна.

Ідея уганяти автомобілі виникла в організатора ще на початку червня минулого року. Прибутки у підприємстві таксі, як з’ясувалося, були немалими. Разом з тим, раніше судимий підприємець чітко розумів, що йому необхідно поновлювати та ремонтувати наявний автопарк, на що не хотілося витрачати власні кошти. Міняти старі машини на нові, відбираючи їх у законних власників, здалося чоловіку найбільш прийнятним, та для цього необхідні були помічники.

Таким виявився один із його знайомих, що мешкав на Кіровоградщині. Далі відбувався кропіткий процес відбору і врешті до злочинної групи увійшли лише «надійні та перевірені» товариші. Усі вони віком від 18 до 38 років. Троє раніше проживали в Кіровограді, четверо – у різних районах області. Серед підозрюваних 33-річна мешканка міста Знам’янки, мама чотирьох дітей, колишня адміністратор залу ігрових автоматів. Ще один зловмисник – вже колишній студент вищого навчального закладу.

План знаходити потрібні автомобілі був досить швидко втілений в життя з допомогою всесвітньої мережі Інтернет. Підбирали марки ідентичні тим, що вже використовувалися для автоперевезень. Далі зловмисники діяли за розгалуженою схемою. У більшості випадків жінка знайомилася з потерпілими та просила її підвезти у потрібне місце. Потім, коли автомобіль зупинявся, пасажирка починала скаржитися на біль у спині та просила, аби їй допомогли вийти з салону авто або ж дістати її речі з багажного відділення. Щойно водій виходив із салону до нього підбігали незнайомі особи у масках, з дерев’яними битками та пістолетом, залякували і били, а потім зникали на іномарці потерпілого у невідомому напрямку.

Найбільше не пощастило приватному підприємцю з Полтавської області. Зустріч з нападниками мало не коштувала 50-річному чоловіку життя. Відбираючи належний йому автомобіль марки Ауді, зловмисники сильно побили чоловіка і у холодну пору року полишили напівпритомного помирати у лісосмузі. Із тяжкими травмами та переохолодженням потерпілого випадково знайшли перехожі. Вчасна допомога та значні зусилля лікарів врешті й врятували йому життя.

За кілька місяців напружених «подорожей» багатьма регіонами держави зловмисникам вдалося «роздобути» близько 10 іномарок, у тому числі представницького класу. На більшості з них було негайно перебито номерні знаки двигунів та кузова, після чого транспорт використовувався на підприємстві організатора злочинної групи в якості таксі. Деякі автомобілі було залишено на «відстій» біля під’їздів багатоповерхових житлових будинків. З часом, коли, на думку нападників, активність оперативників з їх пошуку могла знизитися, транспортні засоби планували продати або з розібрати на запчастини.
«Місцезнаходження одного з таких автомобілів і вирахували кіровоградські оперативники. Працівниками карного розшуку було з’ясовано, хто і коли залишив машину на стоянці, обставини викрадення та осіб, які можуть бути причетними до скоєння цього злочину та багатьох інших, схожих між собою методом «роботи» нападників. День, коли за автівкою прийшов новий «господар» таки настав. Зловмисник під’їхав до транспортного засобу, сів до салону, завів двигун і був готовий рушити з місця, як сталося те, чого він аж ніяк не очікував.

Поліцейські змусили чоловіка негайно вийти з чужого авто, вилучили в нього предмет, схожий на пістолет, який той весь час тримав «під рукою» та вдягнули на руки кайданки», - розповів начальник Головного управління Національної поліції у Кіровоградській області Сергій Кондрашенко.

У цей же час на території кількох областей одночасно відбувалися затримання й усіх інших учасників злочинної групи. Загалом зловмисників підозрюють у скоєнні злочинів у місті Києві, Київській, Кіровоградській, Черкаській та Полтавській областях. Під час огляду належних їм транспортних засобів, які використовувалися у ході вчинення кримінальних правопорушень, було виявлено і вилучено маски з прорізами для очей, скотч, дерев’яні бити та формений одяг працівника поліції. З пояснень підозрюваних, подібний «камуфляж» вони тримали, аби в разі відбиття нападу з боку потерпілих, визволити товариша, представившись правоохоронцем…

За цими фактами розпочато кримінальні провадження за ч. 2 та 3 ст. 289 Кримінального кодексу України «Незаконне заволодіння транспортним засобом», ст. 15 «Замах на злочин» та ч. 1 ст. 115 ККУ України «Умисне вбивство». За такі дії зловмисникам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 10 до 15 років із конфіскацією майна.

Сектор комунікації ГУНП в Кіровоградській області


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool