На Кіровоградщині цього року лептоспіроз не фіксували

Липень 06, 2021 | Новини | Переглядів: 1591 | Коментарі: 0

У 2021 році в Кіровоградському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України на лептоспіроз перевірили 3 проби сироваток крові від двох людей. Результати негативні.

Такі дані під час лекції-консультації, присвяченої інфікованій воді та лептоспірозу, навела головна державна санітарна лікарка області Надія Оперчук.

Лекція відбулася в рамках проєкту «Академія здоров’я», який започаткувала ОУНБ імені Дмитра Чижевського спільно з обласним центром контролю та профілактики хвороб МОЗУ.

За її словами, на Кіровоградщині у минулому році зареєстрували п’ять випадків лептоспірозу, 2019-го – шість, 2018-го – 12 випадків, у 2017 році – 11, а 2016 року – 15 випадків. В 2016, 2018 та 2020 роках захворюваність людей на лептоспіроз у Кіровоградській області була приблизно у два рази вища ніж в Україні.

«Лептоспіроз – гостра інфекційна хвороба з групи зоонозів, що спричинюється патогенними лептоспірами та супроводжується гарячкою, болями в м'язах, геморагічним синдромом, ураженням нирок і печінки», - розповіла Надія Оперчук.
За її словами, збудником є патогенні лептоспіри, яких відомо понад 200 сероварів, тобто підвидів. Бактерії здатні тривалий час зберігати життєздатність у водоймах і вологому грунті. На продуктах харчування виживають декілька діб. Джерелом збудника є гризуни, велика рогата худоба, свині, собаки, які виділяють лептоспіри з сечею.

«До організму людини лептоспіри потрапляють при вживанні інфікованих продуктів при потраплянні навіть на непошкоджену слизову оболонку, через ранки з забруднених ґрунту чи води, при догляді за хворою твариною», - долала головна державна санітарна лікарка області.
Найчастіше хворіють жителі села, працівники м'ясокомбінатів, дератизатори, мисливці та рибалки. У Кіровоградській області 60 відсотків захворілих на лептоспіроз – це чоловіки, які ловили рибу у стоячій воді.
«Характерною ознакою саме цього захворювання є раптовий початок хвороби (хворі можуть вказати навіть годину доби), сильний біль в литкових м'язах та в області нирок», - розповіла Надія Оперчук та перерахувала інші клінічні прояви хвороби.
Загинути від лептоспірозу ризикують до 30 відсотків хворих. Лекторка привела приклади, коли людей не вдалося врятувати. Так, 51-річний слюсар водоканалу захворів 17 лютого минулого року. В нього до 37,5°С підвищилася температура, боліли м’язи лівого стегна. Через п’ять днів пожовтіли склери та шкіра, але хворий не звертався за медичною допомогою. 21 лютого каретою швидкої медичної допомоги, з вулиці, у важкому стані чоловіка доставили в Центральну міську лікарню, але було запізно.
Про перебіг хвороби, її клінічні прояви, ускладнення, лікування та профілактичні заходи можна дізнатися, подивившись відео лекції-консультації «Академія здоров’я» на сторінках книгозбірні у Facebook та YouTube.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool