На Кіровоградщині тільки двоє посадовців підписали кодекс поведінки посадових осіб

Жовтень 13, 2020 | Новини | Переглядів: 706 | Коментарі: 0

У Кіровоградській області Кодекс поведінки посадових осіб місцевого самоврядування та державних службовців підписали міський голова Долинської Віра Тернавська та перший заступник Гайворонської РДА Віталій Орел.

Про це зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області Зоя Лебідь під час презентації Кодексу.

Спостерігачі ОПОРИ неодноразово фіксували зловживанням службовим становищем посадовими особами під час виборчого процесу. Не стали виключенням і цьогорічні місцеві вибори.

За словами представників ОПОРИ, запобігти зловживати адміністративним ресурсом посадових осіб мав би Кодекс поведінки посадових осіб місцевого самоврядування та державних службовців під час виборчого процесу. Пропонований Кодекс – це документ, який містить основні етичні вимоги до поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу з метою зловживання адміністративним ресурсом. 

У Кіровоградській області Кодекс поведінки посадових осіб місцевого самоврядування та державних службовців підписали міський голова Долинської Віра Тернавська та перший заступник Гайворонської РДА Віталій Орел.

Під поняттям «адміністративного ресурсу» в Кодексі розуміються людські, фінансові, матеріальні, натуральні, а також нематеріальні ресурси, що використовують посадові особи та державні службовці на виборах.
Дія положень Кодексу поширюється на загальнонаціональні президентські та парламентські вибори, а також на місцеві вибори.

«Наразі листи направлені всім чинним міським головам міст, головам районних рад та головам районних державних адміністрацій у Кіровоградській області. Зазначимо, що Кодекс містить основні етичні вимоги до поведінки посадових осіб та державних службовців з метою уникнення дій, що можуть бути класифіковані як зловживання 5 типами адмінресурсу: кадровим, матеріальним, бюджетним, силовим, регуляторним та медійним», – зазначив громадський омбудсмен із захисту виборчих прав у Кіровоградській області Євген Гурницький.

Штрафи, на сьогодні стрімко розвивається медійне поле перенасичена інформацію, виборці свідками, фіксувати. Використання адмінресурсу

ОПОРА розробила форму, через яку всі бажаючі сільські, селищні, міські голови, голови районних, обласних рад та місцевих державних адміністрацій можуть підписати цей документ у режимі онлайн. Скориставшись такою можливістю, Кодекс поведінки посадовців та держслужбовців під час виборчого процесу підписали міський голова Долинської Віра Тернавська та перший заступник Гайворонської РДА Віталій Орел.

Нагадаємо, що ініціатива ОПОРИ викликана тим, що в українському законодавстві недостатньо врегульовані правила поведінки посадовців під час виборів, а також обмеження щодо використання адміністративних ресурсів. Наприклад, Виборчий кодекс забороняє посадовцям агітувати в робочий час, за умови, що вони не є кандидатами. Але от питання використання публічних фінансів в інтересах певних кандидатів та партій жодним чином не врегульовані.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool