На Кіровоградщині розпочалися командно-штабні навчання

Липень 25, 2017 | Новини | Переглядів: 1377 | Коментарі: 0

Голова обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко провів з цього приводу установчу нараду, зазначивши на її початку, що командно-штабні навчання на тему: "Дія органів управління та сил цивільного захисту територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Кіровоградської області у разі загрози та виникнення надзвичайних ситуацій у мирний час та особливий період" проводитимуться Державною службою України з надзвичайних ситуацій у період з 24 по 28 липня, на виконання Плану основних заходів цивільного захисту на 2017 рік, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів від 11 січня 2017 року 9-р.

Керівником навчань призначено директора Департаменту організації заходів цивільного захисту ДСНС України Михайла Маюрова. До складу комісії з проведення навчань входять також інші фахівці зазначеної Служби.

Михайло Маюров повідомив, що командно-штабні навчання з територіальними підсистемами цивільного захисту проводяться один раз на 5 років і відбуваються у всіх регіонах України. На Кіровоградщині – це плановий захід.

Такі навчання дають можливість з високою долею об’єктивності визначити ступінь готовності територіальної підсистеми, її керівників та органів управління до дій в умовах загрози або виникнення надзвичайних ситуацій – як у мирний, так і військовий час.
Тому головна мета нинішніх навчань – дати, перш за все, практику керівникам (а всі керівники, без винятку, мають свої завдання у системі цивільного захисту – як у сферах суспільного життя, за які вони відповідають на відповідній території, так і безпосередньо перед працівниками своїх органів управління чи підприємств, установ, організацій, які вони очолюють).

Командно-штабні навчання, повідомив Михайло Маюров, проводитимуться на всіх управлінських рівнях – обласному, районному, міському (на фоні загальної обстановки будуть залучені всі території області, а практичні дії відбуватимуться безпосередньо у трьох районах – Кіровоградському Новоукраїнському, Олександрійському та двох містах обласного підпорядкування – Кропивницькому і Світловодську). Будуть залучені також певні суб’єкти господарювання. Планується, зокрема, проведення 17 об’єктових тренувань суб’єктами господарювання, які несуть загрозу для населення регіону.

Керівник навчань торкнувся і досить актуальної нині теми – децентралізації, яка в даному випадку "теж має значення". Адже новостворені об’єднані територіальні громади мають бути спроможними не лише для забезпечення соціально-економічного розвитку своїх територій, поліпшення добробуту членів громад, а й для вирішення багатьох питань, що стосуються безпеки життєдіяльності населення. Саме тут, за місцем проживання людей, має бути вирішене і базове питання захисту населеної території.
Державна служба активно співпрацює з новоствореними територіальними громадами. Для кожної з них готуються рекомендації щодо організації пожежної охорони, а це реальні сили цивільного захисту, готові за будь-яких умов прийти на допомогу всім, хто її потребуватиме. І, найголовніше: ці сили будуть максимально наближені до населення. Тому, спільно з обласними державними адміністраціями, ДСНС започатковує в об’єднаних громадах свої підсистеми цивільного захисту (орган управління), допомагає готувати фахівців для того, щоб ці завдання були вирішені.

Михайло Маюров представив членів комісії з проведення навчань. В її складі – керівники управлінь, відділів та фахівці ДСНС, частина з яких, окрім покладених на них суто профільних обов’язків, є також посередниками при ланках територіальної підсистеми у вищеназваних трьох районах та двох містах.

Заступник керівника навчань Василь Скакун (в ДСНС України обіймає посаду заступника директора Департаменту організації заходів цивільного захисту – начальника управління планування та координації заходів цивільного захисту) розповів про конкретні завдання, які мають бути відпрацьовані протягом вівторка-четверга (у п’ятницю планується підбиття підсумків навчань).

У переліку цих завдань – відпрацювання питань в умовах загрози виникнення надзвичайної ситуації метеорологічного характеру, відпрацювання питань, що покладаються на органи управління та сили цивільного захисту під час особливого періоду, відпрацювання трьох практичних (змодельованих) ситуацій, а саме – вибух побутового газу у житловому будинку, вибух боєприпасів на складах військової частини, виявлення в населеному пункті захворювання свиней на африканську чуму.
Василь Скакун підкреслив, що для відпрацювання відбиралися питання, актуальні як на території України, так і для Кіровоградщини. До речі, на відміну від навчань, які проводять військові, Державна служба з надзвичайних ситуацій таємниць із тем своїх завдань не робить.

Вони доводяться перед навчанням завчасно. Адже головна мета в даному випадку – не "спіймати" того, хто не знає чи не вміє, а, навпаки, зробити все можливе для того, щоб після відпрацювання і керівники, і рядові працівники знали, як діяти в тій чи іншій ситуації, яке рішення слід прийняти, в якій послідовності виконувати роботи, кому і що виконувати. Тобто, щоб усі – і органи управління, і виконавці – знали, вміли і змогли виконати свої функції.

Голова обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко, зі свого боку, поінформував членів комісії, що до участі в командно-штабних навчаннях залучаються спеціалізовані служби цивільного захисту області, які представляють їх керівники, зокрема структурних підрозділів облдержадміністрації, а саме – директор департаменту агропромислового розвитку Сергій Коренюк (спеціалізована служба захисту сільськогосподарських тварин і рослин), директор департаменту житлово-комунального господарства Ольга Довжук (спеціалізована комунально-технічна служба), директор департаменту економічного розвитку і торгівлі Ніна Рахуба (спеціалізована служба торгівлі, харчування та матеріального забезпечення), директор департаменту охорони здоров’я Олег Рибальченко (спеціалізована медична служба), директор департаменту інфраструктури та промисловості Олександр Корнюша (спеціалізована служба транспортного та технічного забезпечення). Також залучено інші служби, які представляють начальник управління організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування головного управління Національної поліції в області Валерій Гончаренко (спеціалізована служба охорони громадського порядку), начальник Кіровоградської філії ПАТ "Укртелеком" Юрій Мацик (спеціалізована служба зв’язку та оповіщення), голова правління ПрАТ "Кіровоградобленерго" Олександр Стрюченко (спеціалізована служба енергетики).

Сергій Кузьменко звернувся до керівників вищеназваних спеціалізованих служб з проханням організувати роботу таким чином, щоб показати не лише достатній рівень готовності підпорядкованих сил і засобів до реагування на надзвичайні ситуації, що будуть змодельовані у ході навчання, але і в цілому продемонструвати готовність територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Кіровоградської області до дій у разі необхідності.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool