На Кіровоградщині працюють над розширенням природно-заповідного фонду

Червень 12, 2017 | Новини | Переглядів: 718 | Коментарі: 0

Про стан та перспективи розширення мережі природно-заповідного фонду області на апаратній нараді поінформував директор департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Олександр Ковтунов.

За його словами, стратегією розвитку Кіровоградської області на період до 2020 року, площу земель природно-заповідного фонду планувалося довести до 5,1% (124,4 тис. га) у 2016 році та до 7,1% (174,6 тис. га) до 2020 року,

Так станом на 1 червня 2017 року в області налічується 222 природно-заповідні території та об’єкти загальною площею понад 100 тисяч гектар. З них 26 об’єктів площею майже 6 тисяч гектар - загальнодержавного значення.

Як зауважив Олександр Ковтунов, об’єкти природно-заповідного фонду розподілені на території області досить нерівномірно.
Аналізуючи ситуацію в розрізі районів, він відзначив, що найбільша кількість таких об’єктів розташована в Світловодському та Долинському районах і лише у Голованівському, Знам’янському, Новоархангельському, Новомиргородському, Петрівському, Благовіщенському районах та у м. Кропивницькому рівень заповідності вищий за 1%. В інших районах рівень заповідності складає менше 1%.
Олександр Ковтунов наголосив, що в області ведеться постійна цілеспрямована робота з підготовки та організації заходів щодо створення нових територій та об’єктів природно-заповідного фонду.

-Протягом останніх 5 років створено 42 нові території та об’єкти природно-заповідного фонду загальною площею 71,5 тис. га, чим збільшено показник заповідності з 1,2 до 4,1%, - повідомив посадовець.
У 2014-2015 роках обстежено 6 природних територій у Гайворонському, Долинському, Олександрійському та Новгородківському районах з метою їх подальшого заповідання. Наразі інформація по цих територіях узагальнюється для підготовки відповідного проекту рішення обласної ради.

Як позитив посадовець відзначив і те, що минулоріч в Долинському районі було створено ботанічний заказник місцевого значення "Балка "Очеретяна" загальною площею 53,9196 га. Розпочато процедуру створення спеціальної адміністрації для управління регіональним ландшафтним парком "Світловодський" площею 60,320 тис. га.

Цього року заплановано проведення наукових досліджень щодо обґрунтування доцільності заповідання частини прибережної смуги русла р. Інгулець у Знам'янскому районі та території ландшафтного заказника місцевого значення "Зелена брама" Новоархангельського району.
Окрему увагу директор департаменту звернув на питання закріплення меж природно-заповідного фонду області з встановленням межових знаків та інформаційних аншлагів.

-Із існуючих 222 природно-заповідних територій та об’єктів, встановлено у натурі межі лише 82 територій, що складає лише 14 % від загальної площі територій, - констатував посадовець, пояснивши це відсутністю достатнього фінансування таких робіт з бюджетів усіх рівнів.

Серед факторів, що стримують розвиток заповідної справи в області Олександр Ковтунов назвав відсутність механізмів економічного стимулювання для створення нових об’єктів природно-заповідного фонду та відшкодування збитків землекористувачам, а також механізму викупу земельних ділянок для заповідання, відсутність фінансування на місцевому рівні та недостатнє фінансування на державному рівні відповідних заходів, недосконалість та недостатня якість земельної кадастрової документації.

Перший заступник голови ОДА Сергій Коваленко наголосив на необхідності розвивати рекреаційні можливості Кіровоградської області, у тому числі зелений туризм, що користується популярністю подорожуючих.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool