На Кіровоградщині посилено роботу із попередження травматизму та легалізації праці

Серпень 08, 2018 | Новини | Переглядів: 684 | Коментарі: 0

На Кіровоградщині рівень виробничого травматизму зменшився на 15 відсотків у порівнянні з першим півріччям минулого року. 

Про це йшлося на колегії Управління Держпраці в області за підсумками роботи за півроку під головуванням начальника Управління Сергія Подорожного. В той же час на виробництві загинуло 3 працівники (проти 2 у 2017 році). Смертельні травми отримали працівники в гірничорудній промисловості, сільському господарстві та на автомобільному транспорті.

Колегія вирішила посилити системний аналіз актів розслідувань комісій підприємств та контроль за виконанням запропонованих Управлінням профілактичних заходів

Широко за участю соціальних партнерів обговорено пріоритетне для Держпраці питання стосовно легалізації праці. Заступник начальника Управління Оксана Харченко поінформувала, що у першому півріччі проведено 116 інспекційних відвідувань суб’єктів господарювання (33 відсотки від загальної кількості). Порушення законодавства про працю встановлено у 127 суб’єктів господарювання.
За результатами спільної роботи Управління та інспекторів праці органів місцевого самоврядування за 6 місяців п.р. роботодавці оформили трудові відносини з 8257 працівниками. На вимоги державних інспекторів праці 13 підприємств-боржників погасили заборгованість із заробітної плати на суму 7 мільйонів 5 тисяч гривень перед 820 працівниками.

У липні робота з виявлення нелегальної праці посилилась: 93 відвідування і більше 2 мільйонів штрафних санкцій.
Предметно обговорено під час колегії співпрацю з головним Управлінням Пенсійного фонду в частині надання Фондом інформації, яка є підставою для інспекційного відвідування. Заступник начальника головного управління Фонду Юрій Шарпінський підкреслив, що наповнення бюджету Фонду залежить від оплати праці, а це кількість офіційно працевлаштованих, та рівня зарплати. За інформацією Юрія Шарпінського, на 653 особи збільшилась кількість працюючих у порівнянні з півріччям минулого року. Цьому сприяло збільшення працевлаштованих на 5 тисяч осіб відповідно до кількості звільнених. До Управління Держпраці направлено відомості відносно 6, 4 тисяч страхувальників, які мають ознаки використання праці неоформлених працівників. За підсумками спільно вжитих заходів до бюджету Фонду надійшло майже мільйон гривень, - вдвічі більше, ніж торік. Вирішено продовжити удосконалювати спільну роботу згідно з підписаною угодою про співпрацю між територіальними управліннями Фонду, ДФС і Держпраці.

Про взаємодію Управління Держпраці з органами місцевого самоврядування з питань державного нагляду і контролю за додержанням законодавства про працю доповіли начальник відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно – правових актів Ганна Масловська та начальник відділу з питань праці міської ради Кропивницького Микола Рибак. Йшлося, зокрема, про важливість навчання та постійного вдосконалення новопризначених інспекторів праці. Адже на них покладено не менш важливе завдання, ніж на інспекторів Держраці – контроль за легалізацією праці, дотриманням гарантій в оплаті праці та своєчасною виплатою зарплати на територіях.
Заступник начальника відділу з питань гігієни праці Лілія Ліпко – Гречуха порушила питання професійних захворювань пов’язаних з виробництвом. До відділу надійшло 49 повідомлень (від інституту профмедицини) за формою П-3 щодо розслідування професійних захворювань пов’язаних з виробництвом, з яких 46 - розслідувані (складено акти за формою П-4). Від обласного профпатолога протягом надійшло 44 запити на складання санітарно-гігієнічних характеристик умов праці, складено 44 сангігхарактеристик (інформаційних довідок). В роботі колегії взяли участь представники керівного складу шахт ДП «Схід ГЗК» - керівники груп охорони праці Інгульської, Новонстянтинівської та Смолінської шахт Олександр Михайленко, Віталій Чорний та Віталій Задорожний, в.о. директора Смолінської шахти Олександр Карапузіков.

Представники комбінату разом із Сергієм Подорожним проаналізували причини профзахворювань та шляхи їх мінімізації на урановому виробництві. На думку учасників обговорення, знизити ріст профзахворювань можливо за рахунок вчасного виявлення хвороб, оновлення обладнання та техніки на більш сучасне, що і впроваджується на шахтах. 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool