На Кіровоградщині перевіряють місця продажу піротехнічної продукції

Грудень 19, 2011 | Новини | Переглядів: 1210 | Коментарі: 0

Сьогодні салюти та петарди майже неодмінний атрибут будь-якого святкування. У рази збільшується їх використання у період новорічних та різдвяних свят. 

Та не слід забувати про те, що піротехнічна продукція відноситься до вибухо- і пожежонебезпечної. Для прикладу, петарда – це паперовий снаряд, наповнений порохом, який дає вибух. Для приведення у дію петард застосовується відкрите полум’я, а під час дії феєрверків з корпусу вилітають розжарені частки, які мають хаотичний напрямок руху. У 80 відсотках випадків потрапляння цих часток у місце скупчення легкозаймистих матеріалів спричиняє пожежу. Не виняток і випадки непропорційного закладання виробниками заряду, що може призвести до вибуху безпосередньо у руці та травмування людини. А крім того, мають значення ще й умови зберігання та транспортування цього товару.
Тож до якості та умов продажу піротехнічних виробів є певні вимоги. З метою перевірки їх виконання, фахівці органів державного нагляду у сфері пожежної безпеки спільно з представниками управління у справах захисту прав споживачів і органів МВС проводять рейдові перевірки місць продажу піротехнічних виробів у передноворічний період. У полі зору учасників рейду – наявність сертифікатів якості на небезпечний товар, інструкцій по використанню та умови його зберігання. Перш за все, перевіряються супермаркети та ринки. Рейдові перевірки проходять у місцях можливої реалізації несертифікованих піротехнічних виробів.
 

Декілька порад для прихильників «яскравих та гучних» святкувань:
- не купуйте піротехнічні вироби на стихійних ринках, куди продукція потрапляє, як правило, нелегально і не має відповідних сертифікатів якості; 

- перевіряйте наявність на упакoвцi iнфopмацiї пpo їх виpoбника, гаpантiйного теpмiну придатності та пpавил експлуатації зрозумілою для вас мовою;
- не варто використовувати вироби з очевидними дефектами (зім’яті, підмочені, з тріщинами та іншими пошкодженнями корпусу);
- кpитичнo cтавтеcя дo цiни на тoваp - дуже низька має cкopiше наcтopoжити, нiж пopадувати.

Проведіть бесіду з дітьми, поясніть їм, що салюти і петарди досить небезпечні, тож використовувати їх можна лише дорослим.
Запам’ятайте! Категорично забороняється користуватися піротехнічними виробами технічного та спеціального призначення - вибухівкою, військовими сигнальними ракетами, вибуховими пакетами.

Сподіваємося, що дотримання цих нескладних правил дозволить вам уникнути надзвичайних подій і зберегти святковий настрій!

УМНС та Управління Держтехногенбезпеки у Кіровоградській області
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool