На Кіровоградщині фіксували масові порушення в заповненні виборчої документації

Жовтень 26, 2020 | Новини | Переглядів: 809 | Коментарі: 0

Спостерігачі ОПОРИ в день виборів та під час підрахунку голосів спостерігали на ДВК та ТВК по статистичній вибірці.

Більшість з порушень зафіксованих спостерігачами відбувалися під час підрахунку голосів та оформлення виборчої документації на ДВК і виявлені під час здачі підсумкових протоколів в територіальні виборчі комісії різних рівнів. Наразі від 40 до 70% протоколів, які надходять на ТВК, йдуть на уточнення. Про це зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області Зоя Лебідь під час пресконференції. 

«Спостерігачі ОПОРИ зафіксували неправильно оформлені протоколи, протоколи написані простим олівцем, не запаковані бюлетені, сплутані пакети з виборчою документацією, переписування протоколів на території ТВК. Зокрема, в Олександрійській та Світловодській міській ТВК зафіксовано кілька випадків переписування протоколів «на колінах» в ТВК та поруч з ними. Спостерігачі ОПОРИ викликали поліцію та написали заяви в правоохоронні органи», – зазначила Зоя Лебідь.

За попередніми результатами спостереження, ОПОРА констатує високо конкурентний характер місцевих виборів, які в цілому відповідали законодавству України.  Громадяни України мали широкий і різноманітний вибір серед кандидатів (партій), які були забезпечені достатніми умовами і ресурсами для проведення масштабних передвиборчих кампаній. 

За словами Зої Лебідь, спостерігачі фіксують масові порушення в заповненні виборчої документації членами ДВК, на частині ТВК утворилися черги, виникають конфлікти тощо. Так у Великосеверинівській ТВК три години був відсутній кворум і не приймали документація від ДВК.

«Вже кілька членів комісій в процесі підрахунку і оформлення документації відмовлялися працювати і залишали дільниці. Так голова дільничної виборчої комісії в Олександрії № 350759 заявила в ТВК, що не буде уточнювати протокол і залишила його в комісії. Подібний інцидент трапився і у Кропивницькому на виборчій дільниці №350839. Тут голова залишила документи і пішла. Комісія працює далі. А у Світловодську, наприклад, ДВК прийшла на ТВК без протоколу про підрахунок голосів», – підкреслила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області.

І додала, що цьогоріч черговим викликом став недопуск спостерігачів на виборчій дільниці та заборона вести їм відео- та фотофіксацію. Як повідомляла ОПОРА, на дільниці № 350271, що знаходиться в селі Українка Кропивницького району, перешкоджали роботі спостерігачам Громадянської мережі ОПОРА.  Зокрема, заборонили фото та відеозйомку на території дільниці та відмовилися надати для ознайомлення вранішній протокол.

Спостерігачі ОПОРИ в день виборів та під час підрахунку голосів спостерігали на ДВК та ТВК по статистичній вибірці.

Під час виборів також зафіксовані випадки відмови голосування по ID-картці без додатка, а також випадки голосування взагалі без паспорта.

Викликом стала конфліктна ситуація на ДВК у Високих Байраках та заміна усього складу Великосеверинівської ТВК. Нагадаємо, 25 жовтня Кропивницька районна територіальна виборча комісія припинила повноваження всього складу Великосеверинівської сільської територіальної виборчої комісії і сформувала нову комісію. Члени комісії отримали посвідчення і зібрали засідання.

Спостерігачі ОПОРИ в цілому позитивно оцінили перебіг підготовчих засідань і початок голосування, сигналізуючи про окремі процедурні проблеми і організаційні труднощі в роботі дільничних виборчих комісій (пов'язані з друком бюлетенів та інформаційних плакатів, облаштуванням дільниць та матеріально-технічними проблемами).

Спостерігачі ОПОРИ в день виборів та під час підрахунку голосів спостерігали на ДВК та ТВК по статистичній вибірці.

Спостерігачі ОПОРИ в день виборів та під час підрахунку голосів спостерігали на ДВК та ТВК по статистичній вибірці.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool