Музей у Кропивницькому відзначив ювілей (ФОТО)

Серпень 27, 2024 | Новини | Переглядів: 195 | Коментарі: 0

27 серпня  у Центральноукраїнському обласному краєзнавчому музеї відбувся урочистий захід з нагоди відзначення 85-ї річниці присвоєння статусу обласного краєзнавчому музею (27 серпня 1939 року).

З нагоди зазначеної події науковими співробітниками музею підготовлені відеоролик та фотовиставка, присвячені історії музею, а також книжкова виставка «Друковані видання обласного краєзнавчого музею», з якими можуть ознайомитися усі бажаючі.

Обласний краєзнавчий музей є спадкоємцем найстарішого музейного закладу регіону, створеного у 1883 році відомим науковцем, археологом, етнографом і дослідником історії нашого краю Володимиром Ястребовим.

Музей у Кропивницькому відзначив ювілей (ФОТО)

Музей у Кропивницькому відзначив ювілей (ФОТО)

10 січня 1939 року була утворена Кіровоградська область, а місто Кірово перейменовано на Кіровоград. 7 березня цього ж року було ухвалено постанову «Про впорядкування справи відомчої підпорядкованості музеїв», згідно з якою Кіровоградський краєзнавчий музей набув статусу музейного закладу обласного рівня. Втілюючи це рішення у життя місцева влада створила комісію, яка проаналізовала роботу краєзнавчого музею. Висновки комісії стали основою для ухвалення відповідного рішення організаційним комітетом Президії Верховної Ради Української РСР по Кіровоградській області від 27 серпня 1939 року. Зазначене рішення стало остаточним кроком у перетворенні Кіровоградського краєзнавчого музею у Кіровоградський обласний краєзнавчий музей.

Центральноукраїнський обласний краєзнавчий музей на сьогодні є одним із провідних музейних закладів Центральноукраїнського регіону, науково-методичним музейним центром Кіровоградської області. До його складу входить чотири філії – Заповідник-музей І.К. Тобілевича (Карпенка-Карого) Хутір Надія, Музейно-природний заповідник «Тобілевичі», Історико-архітектурний заповідник «Свято-Хрестовоздвиженська церква», Історико-меморіальний заповідник «Чорний Ворон» та два відділи – Музей історії українського хореографічного мистецтва та Меморіальний музей М.Л. Кропивницького.

За останні роки в обласному краєзнавчому музеї започатковано та реалізовано 14 нових мистецько-просвітницьких проєктів.
В експозиційних залах відділу «Історія» відвідувачі мають можливість ознайомитися з минулим нашого краю, етапами його заселення та розвитку у різні історичні епохи, дізнатися про відомих діячів, життя та творчість яких були нерозривно пов’язані з нашим краєм.

Основу експозиції відділу «Природа» складають наукові праці, особисті речі видатних вчених-земляків та дослідників нашого краю, унікальні палеонтологічна та мінералогічна колекції, гербарні зразки, діорами, які знайомлять жителів та гостей області з унікальним природно-заповідним фондом та туристично-привабливими об’єктами нашого регіону.

Загалом колекції Центральноукраїнського обласного краєзнавчого музею нині налічують більше 71 тисячі предметів основного та більше 36 тисяч науково-допоміжного фонду.
 


ДО УВАГИ ВОДІЇВ: АВТОЦИВІЛКА ОНЛАЙН за 5 хвилин посилання


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool