Ми маємо створити умови, які спонукатимуть людей залишатися на Кіровоградщині,- Сергій Кузьменко

Червень 07, 2017 | Новини | Переглядів: 860 | Коментарі: 0

У Кропивницькому обговорили пріоритети і потенціал розвитку Кіровоградщини на період до 2025 року під час тематичної науково-практичної конференції.

У відкритті заходу взяли участь голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко, голова облради Олександр Чорноіваненко, а також науковці – представники Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" та Інституту підготовки кадрів державної служби зайнятості України (м .Київ).

Конференція "Кіровоградщина - 2025: пріоритети і можливості розвитку" організована облдержадміністрацією спільно з Центральноукраїнським національним технічним університетом, Центральноукраїнським державним педагогічним університетом імені Володимира Винниченка та Кіровоградською льотною академією НАУ. Головне для організаторів – врахувати сучасні наукові підходи при визначенні пріоритетів розвитку області на найближчі роки.

Привітавши учасників конференції, Сергій Кузьменко зазначив, що регіон має практично всі необхідні ресурси і можливості для того, щоб бути успішним у всіх сферах діяльності і головне – бути комфортним і привабливим для жителів області. Проте, тенденції останніх років свідчать про щорічне скорочення чисельності населення області – за останні 5 років кількість жителів Кіровоградщини скоротилась на 4% що становить понад 40 тисяч осіб. Це спричинили і природні процеси, і міграційні, і еміграційні. Зокрема, близько 8 тисяч працездатних людей виїхали на роботу за кордон.

– Ми маємо створити такі умови, які спонукатимуть людей залишатися на Кіровоградщині. Це саме ті люди, завдяки яким і формуються соціально-економічні показники області, це генофонд регіону, – наголосив Сергій Кузьменко. – Тому питання номер один, що сьогодні обговорюватиметься, - баланс відносин між закладами освіти, які готують фахівців, і роботодавцями, які створюють замовлення на кадровий потенціал області, формують робочі місця. А ситуація в економіці сьогодні вимагає забезпечення висококваліфікованими інженерними кадрами та робітничими.

Голова облдержадміністрації також звернув увагу учасників конференції, що область має аграрно-промислове спрямування. Зокрема валовий продукт виробляється переважно в сільському господарстві, а 84% загального обсягу продукції забезпечує рослинництво. Зважаючи на те, що останніми роками природно-кліматичні умови суттєво змінилися, подальший розвиток галузі рослинництва, за словами Сергія Кузьменка, також потребує наукових підходів і рекомендацій.

– Аграрії очікують від влади і науковців відповіді на те, як змінюватиметься клімат та які зернові, овочеві чи інші культури є пріоритетними і економічно-привабливими в перспективі, адже для цього потрібні інвестиції вже сьогодні, – зауважив очільник облдержадміністрації.
Відзначив Сергій Кузьменко і той факт, що Кіровоградщина також має величезний природно-ресурсний потенціал, надра багаті мінеральними ресурсами. Так, на території області налічується більше 390 родовищ корисних копалин. Зокрема, регіон посідає провідне місце в Україні за запасами урану – 83% від загальних запасів та займає монопольне становище за його видобутком – 100%. Для максимально ефективного використання природно-ресурсного потенціалу області важливо знати, наскільки раціонально використовуються вже діючі родовища і що в перспективі без шкоди навколишньому середовищу доцільно пропонувати надрокористувачам та потенційним інвесторам. Очільник облдержадміністрації підкреслив, що невдовзі особливо гострою стане проблема уранових шахт, де вичерпуються запаси. Тому сьогодні науковцям необхідно зосередити увагу на цьому питанні – які технології і досвід використовувати при "консервуванні" таких об’єктів.
– Ми несемо відповідальність перед майбутніми поколіннями за збереження і примноження багатств, якими природа наділила Кіровоградщину, і за екологічну безпеку її людей, – зауважив Сергій Кузьменко.
Завершуючи свій виступ, голова облдержадміністрації висловив сподівання, що висновки і рекомендації науковців будуть корисними для жителів Кіровоградщини і знайдуть своє місце під час розробки Стратегії розвитку області на наступні 7 років.

Продовжила конференцію робота у тематичних секціях: "Людський капітал – 2025: Світ. Україна. Кіровоградщина" та "Пріоритети інноваційно-інвестиційного розвитку економіки та інфраструктури Кіровоградської області".


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool