Маєш неоформленого працівника- відповідай по закону

Лютий 12, 2014 | Новини | Переглядів: 938 | Коментарі: 0

Нелегальний обіг робочої сили веде до порушення прав людини, втрати працівником, зайнятих у «тіньовому» секторі економіки, соціальних гарантій, страхового стажу і соціальних виплат.

Використання «нелегалів», не укладення чи несвоєчасна реєстрація трудових договорів між підприємцями та найманими працівниками є порушенням законодавства про працю і передбачає адміністративну відповідальність – накладання штрафу в розмірі від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510-1700грн.).
У разі виявлення під час перевірки фактів порушення працедавцем законодавства щодо укладення трудового договору, якщо ці дії призвели до нарахування, утримання та сплати в бюджет податку на доходи фізичних осіб, до нього застосовуватимуться штрафні санкції у розмірі 25 відсотків суми нарахованого податкового зобов’язання. А при повторному порушенні протягом 1095 днів – 50 відсотків (ст. 123 ПКУ).
Також, Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачено відповідальність за неутримання або неперерахування до бюджету сум податку на доходи фізичних осіб при виплаті фізичній особі доходів, неповідомлення або несвоєчасне повідомлення державним податковим інспекціям відомостей про доходи громадян, – у вигляді попередження суб’єктів господарювання або накладення на них штрафу від 2-х до 3-х неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (при повторному протягом року – від 3-х до 5-ти НМДГ). Крім цього, встановлена кримінальна відповідальність за неукладання трудових договорів з найманими працівниками та грубе порушення законодавства про працю (ст.172 Кримінального Кодексу України) та за умисне ухилення від сплати податків (ст.212 ККУ).

Якщо ж ваш роботодавець порушує вимоги законодавства, радимо звертатися до Головного управління Міндоходів у Кіровоградській області (м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 55) з письмовим зверненням відповідно до Закону України від 2 жовтня 1996 року № 393/96-ВР „Про звернення громадян”, а також до Територіальної державної інспекції з питань праці у Кіровоградській області за адресою: м. Кіровоград, вул. Тимірязева, 84.

Прес-служба ГУ Міндоходів  у Кіровоградській області
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool