Кропивницький: у художньому музеї відкрито виставку «Шевченко з нами»

Березень 06, 2019 | Новини | Переглядів: 2218 | Коментарі: 0

6 березня 2019 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відкрито виставку творів «Шевченко з нами» до 205-ої річниці від дня народження українського поета, художника, філософа, пророка національного відродження України Тараса Григоровича Шевченка (1814-1861). Цей виставковий проект ми відкриваємо спільно з учнями художньої школи імені О.О.Осмьоркіна м. Кропивницького.

Для багатьох українців березневі дні асоціюються з постаттю Тараса Шевченка – з днем його народження та річницею смерті. Тільки з роками розумієш, що Шевченко як явище вічний і невичерпний. В чому ж його найбільша сила? Перш за все, що він вдихнув у націю оптимізм, окрилив її, давши однозначну відповідь на одне із найголовніших питань, гостро поставлених перед нами історією – бути чи не бути Україні незалежною державою…Тарас Григорович був одержимий ідеєю вільної держави, ніколи не відступав від неї і заради перемоги свідомо обрав тернистий життєвий шлях. Незважаючи на особисту долю, гордо заявляв: «Караюсь, мучуся…, але не каюсь!».

На виставці представлено твори з фондового зібрання обласного художнього музею, які розкривають шевченківську тематику: серія графічних портретів із зображенням Кобзаря, які вражають психологізмом та глибоким зануренням у душу поета – В.І.Касіяна (1896-1976), В.І.Хвороста (1936-2014) та І.В.Смичека (1953 р.н). Ілюструванням знакових поетичних творів Тараса Григоровича займалися провідні українські художники-графіки – О.Г.Данченко (1926-1993) «Ілюстрація до поеми «Відьма» (1963), Н.Й.Лопухова (1928-2014) «Прокинеться, ворухнеться – то вона вже скочить…», В.І.Касіян (1896-1976) «Ілюстрація до поеми «Гайдамаки» (1963), Є.С. Соловйов «Зустріч. Із серії «Катерина» (1961), М.В.Ачкасова (1987 р.н.) «Наймичка – диво материнства» (2008). Про перебування на засланні в далеких казахських степах розповідає ліногравюра М.Т.Поповича «Легенда про Тараса» (1964). В олійній роботі художника-земляка О.І.Охапкіна (1962 р.н.) «Думи мої! Літа мої…» (2016) спостерігає за нами в роздумах співець українського народу, великий мислитель, наш пророк - Кобзар.

Кропивницький, художньому музеї, виставка «Шевченко з нами»

Друга частина виставки складається з малюнків учнів Художньої школи імені О.О.Осмьоркіна м. Кропивницького. Юні митці відкривають нам свої образотворчі відображення шевченківських сюжетів, адже діти відчувають поезію по-своєму, включаючи багату уяву, неупередженість і, звісно, новий погляд на такі звичні поетичні рядки Тараса Шевченка. В експозиції представлено роботи учнів школи віком від 12 до 16 років, виконаних олівцем, гуашшю, аквареллю, техніці петриківського розпису та колажу – Каміли Амескан «Шевченко і колядники» (викладач – І.В.Смичек), Вікторії Артімошиної «Садок вишневий коло хати» (викладач – О.Г.Приймаченко), Ангеліни Гудим «Якби ви вчились так, як треба» (викладач – І.В.Смичек), Аліни Голизової «Ще треті півні не співали…» (викладач – О.І.Кузнєцова), Катерини Долі «Кобзар» (викладач – С.О.Гноєва), Олександри Домарацької «Портрет Шевченка» (викладач – О.В.Кир’янов), Ксенії Жмурко «Тече вода з-під явора…» (викладач – О.М.Лозинський), Вікторії Квасової «Шевченко в Петербурзі» (викладач – І.В.Смичек), Анастасії Кравченко «Шевченко з сестрою. Дитинство» (викладач – С.О.Гноєва), Ірини Кримчук «Катерина» (викладач – І.Л.Тимофієнко) та «Тарас Шевченко» (викладач – І.В.Смичек), Варвари Петровчук «Катерина» (викладач – Г.В.Тимофієнко), Вероніки Петрусенко «Садок вишневий коло хати» (викладач – О.М.Лозинський), Анастасії Плющ «Коло гаю в чистім полі…» (викладач – С.О.Гноєва), Єви Пташник « Думи мої, думи…» (викладач – О.І.Кузнєцова), Людмили Цвігун «Шевченкова хата» (викладач – І.В.Смичек), Ольги Шелуденко «Малий Тарас» (викладач – О.Г.Приймаченко), Аліни Шоєвої «Ярмарок» (викладач – О.І.Кузнєцова).

Влучно колись сказав про Тараса Григоровича відомий літературний критик Євген Сверстюк: «Феномен Шевченка відбиває нашу національну природу, наше світосприйняття, наше минуле і нашу надію на майбутнє. Він символізує душу українського народу, втілює його гідність, дух і пам'ять…».

Леся Нестройна


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool