Кіровоградці вшанували пам’ять Віктора Філоретова (ФОТО)

Травень 13, 2016 | Новини | Переглядів: 2883 | Коментарі: 0

Вчора, 12 травня, в археологічному музеї імені Н.Бокій відбувся вечір- пам’яті «Дякую за пам'ять і відданість», присвячений знаковій постаті Кіровоградщини, колишньому декану факультету історії та права Віктору Філоретову.

Вшанувати пам'ять видатного науковця, керівника та викладача прийшли рідні, близькі, друзі, колеги, випускники та студенти КДПУ ім. Винниченко. Кожен, хто мав честь особисто знати Віктора Миколайовича з особливим трепетом згадує про нього.

Сьогодні, 13 травня, Віктору Миколайовичу виповнилось б 60 років, але нажаль його життя трагічно обірвалося 6 лютого 2011 під час риболовлі на річці Сугоклея у Компаніївському районі. Він назавжди залишиться в пам’яті рідних та знайомих доброю, чуйною людиною, багатогранною особистістю.

Дружина Віктора Миколайовича, декан факультету історії та права Лариса Філоретова згадує: «Віктор Миколайович був людиною, яка любила життя. Без півмісяця, 25 років ми прожили з ним у шлюбі. Він був гарним чоловіком, люблячим батьком . Він ріс без батька, і, мабуть, та любов, яку він не отримав в своєму житті, він намагався її передати своїм дітям. З гордістю можу сказати, що жодного дня він не провів даром. Він любив природу, спорт, музику…Не зважаючи на роботу, на його хобі в нього завжди вистачало часу на сім’ю, на відпочинок».

Віктор Філоретов був і залишається прикладом для випускників факультету історії та права. Багато поколінь студентів-істориків вузу вважають його одним з найкращих педагогів. Перебуваючи на посаді декана факультету, він став справжнім батьком, у роботі поєднував вимогливість з турботою, вмів знайти контакт зі студентською молоддю, був добрим наставником.

«Віктор Миколайович був прекрасною людиною, працювати з ним було дуже легко. Він давав можливість проявляти творчість, як викладачам так і студентам, завжди підказував, наставляв. Найбільше мені подобалась його любов до студентів, отака батьківська любов. Він опікувався долею кожного студента. Віктор Миколайович був прикладом в усьому для них»,- наголосила Наталія Біденко - колега В.Філоретова, кандидат історичних наук, доцент. За словами Наталії Іванівни, Віктор Миколайович підтримував та приймав активну участь в усіх заходах, які відбувалися на факультеті. «Цим він ставав ближче або нарівні зі студентами і завойовував авторитет. Студенти Віктора Миколайовича називали не інакше, як Батько факультету. Це прекрасна людина дуже шкода, що так трагічно закінчив він своє життя. Я щаслива, що працювала з ним»,- підкреслила Наталя Біденко.

«З самого початку як він у 1984 року прийшов у вуз, ми працювали на одній кафедрі – всесвітньої історії. Я добре знаю, який він був людиною та викладачем. Залишились тільки найкращі спогади. Він був виключно яскравою та неординарною особистістю і про таких людей важливо пам’ятати»,- наголосив професор кафедри всесвітньої історії КДПУ ім.В.Винниченко Сергій Парсамов.
Студенти, які навчалися у Віктора Миколайовича підкреслюють, що Великий Вчитель вчителів назавжди житиме в серцях тих, хто мав честь навчатися у нього. «Це дійсно викладач великої літери і людина, яка варта поваги. Це була людина дуже високого інтелекту, гарного почуття гумору, досі. Коли ми збираємось зі студентами ми згадуємо його жарти. Він володів чоловічим шармом, хлопці побоювались його, а у дівчат користувався глибокою чоловічою харизмом. В нього були дуже потужні семінарські заняття і тема була доволі складна – історія країн Азії та Африки, але Віктор Миколайович так їх проводив, що і досі ми пам’ятаємо його семінари та лекції та методику їх проведення»,- поділився Юрій Митрофаненко - кандидат історичних наук, випускник історичного факультету, студент Віктора Миколайовича.

Під час вечора - пам’яті учасники заходу переглянули світлини з цією видатною людиною, кожен мав змогу поділитися своїми спогадами та висловити слова вдячності Віктору Миколайовичу за його здобутки та внески у розвиток області.
Варто відзначити, що випускники факультету ініціювали перейменування провулку Челюскінців, прилеглого до вузу, на честь Віктора Філоретова. Відповідний проект рішення буде винесений на розгляд депутатів вже на наступній сесії Кіровоградської міської ради.

Вчора, 12 травня, в археологічному музеї імені Н.Бокій відбувся вечір- пам’яті «Дякую за пам'ять і відданість», присвячений знаковій постаті Кіровоградщини, колишньому декану факультету історії та права Віктору Філаретову.

Вчора, 12 травня, в археологічному музеї імені Н.Бокій відбувся вечір- пам’яті «Дякую за пам'ять і відданість», присвячений знаковій постаті Кіровоградщини, колишньому декану факультету історії та права Віктору Філаретову.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool