Кіровоградтепло звертається до мешканців міста

Липень 09, 2016 | Новини | Переглядів: 1810 | Коментарі: 0

6 липня 2016 в місті Кіровограді ініціативною групою жителів м. Кіровограда біля приміщення Кіровоградської міської ради був проведений мітинг мешканців міста, які висунули вимоги щодо надання дозволів на встановлення автономного опалення в окремих квартирах багатоквартирних будинків житлового фонду міста, який належить до комунальної власності міста.

Під час мітингу було озвучено ультимативні вимоги активістів - не пізніше понеділка скликати засідання міжвідомчої комісії та розглянути усі заяви кіровоградців на підключення "автономок". У разі якщо на комісії мітингувальники не отримають позитивної для себе відповіді, активісти обіцяють написати колективну відмову від централізованого опалення адресувавши її теплогенеруючим підприємствам міста, та відрізатись від тепла самостійно.

Під час проведення мітингу представників громади проінформували, що єдиною можливою мірою відповідальності після вчинення самовільного від’єднання від централізованої системи опалення , може стати виключно оплата штрафу у розмірі 17,00 грн. на підставі ст. 150 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Поважаючи права громадян на вибір джерел опалення, підприємство закликає містян діяти виключно у правовому полі та попереджає про наслідки самовільного від’єднання від мереж централізованого опалення без отриманого дозволу міжвідомчої комісії міської ради.

Підприємства теплоенергетики належать до базової галузі національної економіки, ефективне функціонування якої є основною у забезпеченні життєдіяльності населення, функціонування об’єктів соціальної сфери, енергетичної безпеки держави.

Порушення системи централізованого теплопостачання міста, яка є цілісним і взаємопов’язаним інженерно –комунікаційним комплексом, її розбалансування шляхом некерованих хаотичних та самовільних від’єднань окремих приміщень від цілісної системи, призведе до неможливості її експлуатації в цілому.

Дії по самовільному втручанню у мережі теплопостачання можуть призвести до пошкодження або взагалі знищення комунального майна вартістю десятків мільйонів гривень, яке належить територіальній громаді Кіровограда .

Наслідками самовільних хаотичних відключень від централізованого теплопостачання стане зрив наступного опалювального сезону 2016/2017 р. та виникнення техногенної катастрофи в масштабах всього міста - без теплопостачання можуть залишитись соціально важливі об’єкти, а саме школи, дитячі садочки, лікарні.

Також самовільне від’єднання від внутрішньобудинкових мереж може вплинути на безпеку мешканців багатоквартирних будинків внаслідок непрофесійних дій по втручанню у мережі водо, газо- та електропостачання, системи опалення місць загального користування. Без ретельного вивчення можливих наслідків технологічного характеру важко навіть спрогнозувати, як місто увійде у наступний зимовий період і які надзвичайні ситуації можуть виникнути.

Діяльність підприємств теплопостачання окрім загального законодавства регламентується окремими спеціалізованими законами та нормативно- правовими актами, які передбачають жорстку відповідальність за порушення правил користування жилими будинками та пошкодження об'єктів житлово-комунального господарства .

Так, відповідно до п.8 ч.3 ст. 20 Закону України " Про житлово-комунальні послуги," ч. 3 п. 30 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, споживачі зобов’язані дотримуватися вимог житлового та містобудівного законодавства щодо здійснення ремонту чи реконструкції приміщень або їх частин, не допускати порушень законних прав та інтересів інших учасників відносин у сфері житлово-комунальних послуг. Власник квартири не має права самовільно змінювати систему опалення та здійснювати від'єднання від мереж централізованого опалення. Законом України «Про житлово-комунальні послуги» також визначено, що теплопостачальне підприємство має право вимагати від споживачів усунення порушень в сфері житлово- комунальних послуг, а споживач зобов'язаний своєчасно вживати заходів щодо усунення виявлених несправностей, пов’язаних з отриманням житлово-комунальних послуг, що виникли з власної вини.

 

За самовільне від'єднання (переобладнання) від мереж централізованого опалення передбачена наступна відповідальність:

Адміністративна згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення: Стаття 150. Порушення правил користування жилими будинками і жилими приміщеннями, а також самовільне переобладнання та перепланування жилих будинків і жилих приміщень,

Кримінальна згідно з Кримінальним Кодексом України:

Стаття 270-1. Умисне знищення або пошкодження об'єктів житлово-комунального господарства (житловий фонд, об'єкти благоустрою, теплопостачання, водопостачання та водовідведення, а також їх мережі чи складові).

Стаття 194. Умисне знищення або пошкодження майна.

Стаття 206. Протидія законній господарській діяльності, виконання (невиконання) якої може заподіяти матеріальної шкоди або обмежити законні права чи інтереси того, хто займається господарською діяльністю.

Стаття 356. Самоправство, вчинення будь-яких дій, правомірність яких оспорюється окремим громадянином або підприємством, установою чи організацією, якщо такими діями була заподіяна значна шкода інтересам громадянина, державним чи громадським інтересам.

 

Шановні споживачі! Ми розуміємо, що всім нам нелегко сьогодні у вирі фінансових проблем, але звертаємось до вас із проханням не зважати на популістські заклики, утриматися від незаконних дій по розбалансуванню загальноміської мережі теплопостачання, самовільно не втручатись у внутрішньобудинкову систему опалення та усунути порушення проектування систем централізованого опалення в квартирах, якщо такі є, оскільки відповідальність за вчинення незаконних дій буде покладатися безпосередньо на вас, а не на ініціативну групу та її керівників.

У разі невиконання вимог законодавства , ДП «Кіровоградтепло» матиме підстави для захисту своїх прав та буде беззаперечно їх використовувати у судовому порядку згідно статтей 16 та 651 ЦК України, як у відновленні становища, яке існувало до технологічного порушення, так і в питаннях розрахунків за послуги теплопостачання - адже до моменту затвердження міжвідомчою комісією акта про відключення від мереж централізованого постачання, фактичні договірні відносини між підприємством і споживачем зберігають свою чинність.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool