Кіровоградські рятувальники залучались до ліквідації великих лісових пожеж на Херсонщині (фото)

Серпень 15, 2012 | Новини | Переглядів: 1187 | Коментарі: 0

Зведений загін із 63 осіб та 9 одиниць спеціальної техніки, очолювані заступником начальника відділу оперативного реагування Територіального управління МНС України у Кіровоградській області підполковником служби цивільного захисту Романом Педаном, відбули до Херсону 9 серпня, щойно отримали наказ.

Нагадаємо, що на території Корсунського та Великокопанського лісництв у Цюрупинському районі Херсонської області 9 серпня виникли лісові пожежі, які внаслідок сильних поривів вітру, сухої і спекотної погоди швидко поширювалися і до кінця дня досягли площ окремими осередками, орієнтовно, 1000 та 500 га. До їх гасіння негайно були залучені сили і засоби МНС, дислоковані в Херсонській області. Враховуючи складні погодні умови та швидкість поширення лісових пожеж додатково залучено пожежну техніку та особовий склад АР Крим, Миколаївської, Запорізької, Одеської, Дніпропетровської, Кіровоградської, Вінницької, Полтавської та Черкаської областей, підрозділи Держлісагентства, МВС, Міноборони, Укрзалізниці та місцеве населення. Всього - 1 тис. 767 чоловік і 153 одиниці техніки, у тому числі три пожежних літаки Ан-32П та три вертольоти Мі-8 з водозливними пристроями й пожежний потяг.
Кіровоградські рятувальники були кинуті на гасіння пожежі одразу після прибуття на місце події. Надзвичайно напруженим був щоденний графік вогнеборців, часто доводилось переїжджати від однієї до іншої ділянки лісу, відпочивати по декілька годин, жити у наметовому містечку. Разом з тим високий професіоналізм, сумлінне виконання службових обов’язків, проявлені мужність і витримку, ініціативність під час гасіння пожежі відзначив особисто в.о. Міністра надзвичайних ситуацій України Віталій Бут. П’ятьох кіровоградців – представлено до нагородження медаллю «Захиснику Вітчизни» та Грамотами МНС України.
Щоб добре зрозуміти, який колосальний об’єм роботи виконали вогнеборці менш, ніж за добу, скажемо, що, приміром, у серпні 2007-го пожежа у херсонських хвойних лісах тривала тиждень і за цей час знищила більше 10 тисяч гектар лісу. Цього разу вогню вдалося зашкодити, хоча сума збитків попередньо обліковується у 15 мільйонів гривень. Адже ліси на Херсонщині вкривають не більше 50 відсотків території і більшість з них - штучні, висаджені у 60-ті роки з певною метою - їх призначенням було запобігти розширенню Олешківських пісків, місцевості, яка за всіма характеристиками нагадує пустелю, до речі, найбільшу у Європі. Та й «ділова» херсонська сосна користується великим попитом не лише у нас, а й за кордоном. Тепер, коли ліси вигорають, піски наступатимуть. Гектари лісу, які вигоріли відроджувати доведеться більше 10 років, адже, як твердять біологи, обгоріле дерево вже ніколи не відродиться. Не кажучи вже про шкоду своєрідній флорі й фауні.
Варто додати, що ліси, в основному, хвойні, а вщент суха опала хвойна підстилка місцями сягає півметрової товщини, тож зрозуміло, чому так миттєво поширювався вогонь на величезні території. Дві доби напередодні минулого вікенду у Цюрупинському районі нагадували радше воєнні дії. Упродовж ночі з 9 на 10 серпня, враховуючи оперативну обстановку в районі лісових пожеж, здійснено перерозподіл сил і засобів для гасіння найбільш небезпечних ділянок та захисту населених пунктів.
Зранку 10 серпня, після проведення повітряної розвідки, розпочато гасіння осередків пожеж із одночасним залученням максимально необхідної кількості наземних і авіаційних сил. Для посилення угрупувань на найбільш небезпечних ділянках, маневру сил та гасіння можливих нових осередків пожеж було створено резерв МНС у кількості 353 чоловік та 37 одиниць техніки. Завдяки вжитим заходам станом на 7.00 10 серпня вдалося зупинити поширення пожеж та зняти загрозу для населених пунктів. 11 серпня пожежі було ліквідовано.
Як зауважив Прем’єр-міністр Микола Азаров (який особисто у якості голови Урядової комісії з розслідування причин виникнення лісової пожежі оцінював масштаби катастрофи та взяв участь у засіданні оперативного штабу з ліквідації надзвичайної ситуації), було зроблено усе можливе і неможливе, щоб не допустити людських жертв, адже по периметру палаючого лісу розташовано дуже багато населених пунктів. І це вдалося здійснити, хоча троє лісників під час гасіння пожежі все-таки постраждали, але зараз їх життя поза небезпекою. Також у зоні лиха було розгорнуто медичні пункти, чергували бригади медичної допомоги, організовано харчування громадян та охорона території. Спеціальний табір розгорнули також для вогнеборців.
Секретар Ради національної безпеки і оборони Андрій Клюєв, який разом з Прем’єр-міністром побував у зоні лиха, звернувся до МНС, місцевих органів влади та Держлісагентства з проханням максимально широко інформувати громадян про високу пожежну небезпеку і важливість обмеження перебування людей в лісах. Адже саме людський фактор, вважають, відіграв вирішальну роль у тому, що пожежа мала катастрофічні наслідки.
Прес-служба ТУ МНС в області

Кіровоградські рятувальники залучались до ліквідації великих лісових пожеж на Херсонщині (фото)

Кіровоградські рятувальники залучались до ліквідації великих лісових пожеж на Херсонщині (фото)
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool