Кіровоградська область серед лідерів за перший місяць роботи програми "Доступні ліки"

Травень 17, 2017 | Новини | Переглядів: 1022 | Коментарі: 0

У квітні 2017 року в Україні стартувала урядова програма “Доступні ліки”. За перший місяць роботи проект поступово набирає обертів. Говорити про загальну картину по всіх регіонах поки зарано, адже активність регіонів різниться. Проте ми підводимо перші підсумки.

Міністерство охорони здоров’я України розробило та у понеділок 3 квітня опублікувало на сайті реєстр лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню. До реєстру ввійшло 157 торгових назв лікарських засобів від 35 виробників (18 – країни ЄС, 15 – Україна, 2 – Індія та Ізраїль). Наступна дата перегляду реєстру – 1 липня 2017 року.

З 4 квітня розпорядники коштів (органи місцевої влади) почали підписувати перші договори з аптеками, що виявили бажання долучитися до програми.

Станом на сьогодні кількість аптек, що беруть участь у програмі “Доступні ліки” по всій території України вже сягнула 5 тисяч. Ми створили карту, щоб кожен міг знайти на ній найближчу до свого дому аптеку, у якій працює програма. Карта постійно оновлюється і це означає, що кожного тижня до нашої програми “Доступні ліки” долучається все більше аптек. Зараз кожна четверта аптека в Україні є учасницею програми.

За кількістю аптек, що беруть участь у програмі, найкраще спрацювали Вінницька, Дніпропетровська, Житомирська, Львівська та Харківська області.

Зважаючи на позитивну динаміку сподіваємось на подальше збільшення кількості аптечних закладів-учасників програми в майбутньому.
Згідно зі звітами, які подали області, загалом за програмою “Доступні ліки” отоварено близько 727 тисяч рецептів. Найбільше у Харківській області – 165 тисяч, Києві – 70 тисяч, Запорізькій області – 47 тисяч, Полтавській – 45 тисяч, Вінницькій – 40 тисяч.
Проаналізувавши звітні дані Міністерство охорони здоров’я зробило рейтинг регіонів за основними показникам реалізації програми (використані кошти, виписані рецепти, відшкодовані кошти, кількість осіб, які отримали ліки тощо).
Лідерами програми наразі є Вінницька, Волинська, Кіровоградська, Полтавська, Рівненська, Харківська. Останні в рейтингу Миколаївська, Луганська, Закарпатська, Херсонська області та місто Київ.
Програма “Доступні ліки” насправді працює не для статистики, а для здоров’я людей. Мета програми – забезпечити кожного громадянина України життєвонеобхідними лікарськими засобами, які покращать якість їхнього життя і запобіжать виникненню ускладнень та передчасної смертності.

Ми забезпечуємо ліками перш за все малозабезпечених пацієнтів, а також полегшуємо фінансове навантаження для тих, хто має можливість доплатити і придбати більш дорожчі ліків. Крім того, ми відкриваємо доступ до здоров’я, адже ліки, що беруть участь у програмі, допомагають пацієнтам запобігти ускладненням захворювань та зберегти їхнє здоров’я.

До переліку “Доступних ліків” відбирали лише ті лікарські засоби, міжнародна непатентована назва яких є у Національному переліку основних лікарських засобів. Ліки проходили відбір з урахуванням рівнів захворюваності населення, поширеності хвороб та смертності, доказів порівняльної ефективності (результативності), безпеки та економічної доцільності лікарських засобів, а також галузевих стандартів у сфері охорони здоров'я та рівня фінансування медичної допомоги.
Ми розуміємо, що є проблеми і намагаємося поступово вирішувати їх. Існує побоювання аптек через минулий досвід схожої програми реімбурсації, коли гроші не відшкодовувалася. За перший місяць роботи програми відшкодування вже отримали аптеки у більшості областей. Загалом з початку запуску програми вже використали 3,6% коштів від загальної суми, яку виділив Уряд на реалізацію програми у 2017 році.

Сьогодні маємо певний дефіцит ліків -- через великий попит на певні препарати. МОЗ вже провело зустрічі з представниками аптечних мереж, дистриб’юторами, імпортерами та виробниками, щоб
оперативно реагувати на такі технічні труднощі. Допомогти ефективніше розраховувати необхідний об’єм виробництва ліків може реєстр пацієнтів. Тому МОЗ спільно з командою розробників «Е-Health» працює над впровадженням такого електронного реєстру.
Крім того ми продовжуємо інформувати лікарів про програму і будемо вдячні, якщо ви до цього долучитеся.
Детальна інформація є за посиланням: http://moz.gov.ua/ua/portal/pre_20170324_b.html

Програма “Доступні ліки” – це справжня децентралізація по-медичному. Адже Уряд разом із МОЗ розробили необхідну політику та передбачили, щоб розпорядниками коштів програми є муніципальні медичні заклади. Уже від очільників областей, районів, міст та сіл, а також зокрема лікарів та пацієнтів найбільше залежить наскільки ефективно працює програма.

За матеріалами офіційного веб-сайту МОЗ України


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool