Кіровоградщина: знання основ цивільного захисту - невід’ємна частина освіти сучасної людини

Грудень 29, 2012 | Новини | Переглядів: 972 | Коментарі: 0

У нашому техногенізованому світі вже нікого не вражають масштабні катастрофи, навіть мало кого здивуєш повідомленнями про кінець світу.

Екстремальні і надзвичайні події тісно вплітаються у нашу буденність. Тому ми мусимо навчитись їм протистояти, аби вижити у сучасному світі, зберегти власне здоров’я, життя, врятувати своїх близьких, а по можливості й інших людей. Тому знанням безпеки сьогодні надається такого великого значення. І у цьому випадку навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності відіграє провідну роль. Адже саме на цю установу покладено завдання сприяти підготовці населення до дій у надзвичайних ситуаціях.
Приємно відзначити, що навчально-методичний центр Кіровоградщини за підсумками діяльності та за результатами моніторингу оперативно-службової та освітньої діяльності впродовж року вийшов на перше місце у державі.
Координацію роботи центру за напрямками організаційних, науково-методичних та контрольних функцій за дотриманням державних вимог з функціонального навчання керівних кадрів і фахівців у сфері цивільного захисту здійснює Інститут державного управління у сфері цивільного захисту на чолі з його керівником генерал-майором служби цивільного захисту Василем Миколайовичем Андрієнком, з ініціативи якого в поточному році розроблена та впроваджена нова система оцінки роботи навчально-методичних центрів ЦЗ та БЖД областей.
Безпосереднім завданням центру є підготовка, перепідготовка, підвищення кваліфікації кадрів для потреб аварійно-рятувальних підрозділів Територіального управління МНС в області, навчання керівних, управлінських кадрів і фахівців місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій, а також просвітницька діяльність серед населення у плані захисту і дій у надзвичайних ситуаціях на робочому місці або вдома.
Для успішного виконання цих завдань зусиллями центру та завдяки сприянню керівництва Територіального управління МНС і особисто начальника – генерал-майора служби цивільного захисту Віктора Федорчака створено належну матеріально-технічну базу, приміщення оснащено технічними та електронними засобами, методичними матеріалами, створено електронну бібліотеку. Особливістю, що вирізняє навчальний комплекс центру з-поміж інших у державі, є його універсальність, хороша оснащеність й зручне розташування. Але основне надбання центру – це, звичайно, його співробітники, небайдужі, активні та досвідчені, більшість з яких має значний досвід роботи в системі МНС. Усе це разом дало можливість пройти сертифікацію та отримати необхідні ліцензії на ведення освітньої діяльності в Міністерстві освіти і науки України.
У 2012 році завдяки наполегливій роботі колектив центру провів функціональне навчання 3332 осіб. Причому заняття проводились як на базі структурних підрозділів центру, так практикувались і виїзні заняття в райони області. Цьогоріч в план комплектування обласних курсів підвищення кваліфікації керівних кадрів та міських курсів цивільної оборони центру введено нову категорію «Відповідальні за роботу консультативних пунктів при житлово-експлуатаційних організаціях та сільських (селищних) радах з цивільного захисту», за якою у містах та районах області вже навчено 393 слухачі.
У ході навчання педагоги центру використовують новітні форми і методи, впровадження яких передбачені методичними рекомендаціями Інституту державного управління у сфері цивільного захисту. Наприклад, з використанням програмно-апаратних засобів обласної державної адміністрації спільно з управлінням НС ОДА в он-лайн режимі проведено обласний тематичний семінар з питань створення, утримання та проведення технічної інвентаризації захисних споруд цивільного захисту з фахівцями районних державних адміністрацій та міськвиконкомів, підприємств інвентарбюро, представниками ТУ МНС в області та Управлінням Держтехногенбезпеки в області.
В центрі також налагоджена робота по здійсненню функціонального навчання на договірних засадах, яке вже пройшли 347 слухачів. Крім того, у 2012 році до спектру платних послуг, що надаються центром, додані навчання керівного складу та працівників підприємств і організацій за програмою з охорони праці та електробезпеки, а також сезонна підготовка операторів газових котелень та машиністів (кочегарів котелень на твердому паливі).
Крім навчання згідно плану, викладачі і методисти беруть активну участь у навчаннях Територіального управління МНС, Днях цивільного захисту в навчальних закладах, Тижнях безпеки дитини у дошкільних навчальних закладах та в інших заходах, які пропагують знання у сфері цивільного захисту. Не залишилась поза увагою фахівців центру й регіональна ініціатива голови Кіровоградської облдержадміністрації Сергія Ларіна «Стоп радон!»: було розроблено методичні рекомендації, як запобігти шкідливому впливу радону, та проведено зустрічі з школярами та молоддю.
Взагалі, роботі з молоддю приділяється значна увага і це дає очікувані результати: команда юних рятувальників Кіровоградської області увійшла цього року до п’ятірки лідерів і зайняла почесне 5 місце у ХІІ Всеукраїнських (VII Міжнародних) зборах-змаганнях «Школа безпеки», у яких, окрім команди з АР Крим та 19 областей України, міст Києва та Севастополя, взяли участь також чотири іноземні команди з Республік Білорусь, Польщі, Словаччини і Російської Федерації. Кіровоградці були найкращими в Україні на етапі «Бойове розгортання» та під час психологічного тестування. У загальному заліку з технічних видів змагань наша команда також виборола перше місце.
Колектив професіоналів, належна матеріально-технічна база, навчально-методичні напрацювання дозволяють не лише повною мірою забезпечити потреби пожежно-рятувальної служби області у фахівцях, а й тісно співпрацювати з обласним центром зайнятості по підготовці та перепідготовці спеціалістів з числа громадян, які перебувають на обліку у якості безробітних. Так, навчальним пунктом центру лише протягом цього року проведено професійну підготовку за різними робітничими професіями 375 осіб для потреб аварійно-рятувальних підрозділів Територіального управління МНС України у Кіровоградській області.
Навчально-методичний центр цивільного захисту Кіровоградщини й надалі робитиме усе можливе, щоб підвищувати рівень культури безпеки жителів регіону.

Начальник НМЦ ЦЗ та БЖД
Кіровоградської області
полковник служби цивільного захисту

Андрій Бичев
 


ДО УВАГИ ВОДІЇВ: АВТОЦИВІЛКА ОНЛАЙН за 5 хвилин посилання


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool