Кіровоградщина у п’ятірці кращих за рівнем якості та доступності освіти

Вересень 05, 2017 | Новини | Переглядів: 1127 | Коментарі: 0

Про це під час прес-конференції, присвяченої стану та пріоритетам розвитку освіти Кіровоградщини, повідомив начальник управління освіти, науки, молоді та спорту облдержадміністрації Володимир Таборанський.

Директор профільного департаменту відзначив, що нинішнього навчального року на території області розпочали роботу 504 дошкільних (32,9 тис. дітей) та 340 загальноосвітніх навчальних заклади (включно з опорними школами та їх філіями), де навчатимуться 92 тис. учнів.
За його словами, вже з 15 вересня в області розпочне роботу позашкільна ланка. – До роботи приступлять 70 позашкільних навчальних закладів, у яких виховуватимуться близько 55 тис. дітей, – зазначив посадовець.

Також розпочали роботу 21 професійно-технічний заклад, де навчатимуться близько 8 тис. учнів, та 16 вищих навчальних закладів із 17 філіями інших вишів, де вчитимуться 15 тис. студентів.

Директор профільного департаменту відзначив, що на сьогодні позитивної динаміки досягнуто у всіх напрямках освіти, зокрема, у дошкільній. – Сьогодні ми активно працюємо над розвантаженням тих дошкільних груп, де кількість дітей становить більше 100. Так, у минулому році на 100 місць у дитячих садочках області припадало 108 дітей. Завдяки відкриттю додаткових груп цей показник був знижений до 107 (по Україні він становить в середньому 117 дітей на 100 місць). На сьогодні Кіровоградщина входить до числа шести областей, де ми маємо найменш завантажені групи у дошкільних навчальних закладах. Загалом, нинішнього року у ДНЗ області додатково планується відкрити 545 місць (на сьогодні вже відкрито 105 місць), – відзначив Володимир Таборанський.

Кіровоградщина серед лідерів й за рівнем відвідуваності дошкільних закладів – 63% (по Україні цей показник становить 57%). – Відповідно до тих завдань, які поставив перед нами Прем’єр-міністр України, ми працюємо над тим, щоб до 2020 року розвантажити усі діючі групи та повністю ліквідувати черги до дошкільних навчальних закладів області, – наголосив посадовець.

Стосовно загальної середньої освіти, то Кіровоградщина, за словами Володимира Таборанського, посідає перше місце у державі за кількістю створених опорних шкіл та їх філій. В області вже діє 67 опорних шкіл та 180 філій. Для порівняння, у минулому році цей показник дорівнював лише 18 опорним школам та 67 філіям.
Перевагою опорних шкіл є те, що вони мають крашу матеріально-технічну базу, якісніший кадровий склад, та, відповідно, надають більш ґрунтовні знання. Але функціонувати ці навчальні заклади можуть за умови, якщо є гарні дороги та забезпечений підвіз учнів шкільними автобусами. З цією метою у минулому році було придбано 28 шкільних автобусів, у нинішньому році – 6.
Значна увага приділяється зміцненню матеріально-технічної бази освітніх закладів. Так, у минулому році для шкіл області було придбано 108 навчально-комп’ютерних та 80 інтерактивних комплексів, сучасне обладнання для кабінетів фізики та хімії, інших навчальних кабінетів. Загалом, на посилення технічного оснащення опорних освітніх закладів було витрачено чималу суму – 35 млн. грн.

Володимир Таборанський повідомив, що в області також розпочато реалізацію пілотного проекту із впровадження нового державного стандарту початкової освіти. У реалізації цього проекту беруть участь 4 навчальних заклади – НВО №25 (м. Кропивницький), НВК №15 (м. Олександрія), спеціалізована школа №7 (м. Світловодськ) та НВК №1 (Бобринецька об’єднана громада). Варто зазначити, що перехід початкової школи на нові стандарти по всій державі має розпочатися з 1 вересня 2018 року.
– Нами зроблено багато роботи і ми маємо позитивну динаміку. На сьогодні у галузі освіти Кіровоградщина серед лідерів. Так, за результатами моніторингу, що проводить Кабінет Міністрів України, за рівнем якості та доступності освіти, наша область протягом року перемістилась з 7-го та посіла 5-те місце у державі, – підкреслив Володимир Таборанський.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool