Кіровоградщина на 8 місці за показником декларування відходів

Березень 19, 2018 | Новини | Переглядів: 953 | Коментарі: 0

На щопонеділковій апаратній нараді голови облдержадміністрації директор департаменту екології та природних ресурсів ОДА Олександр Ковтунов поінформував про стан декларування відходів протягом 2017 року.

За словами посадовця, у кінці минулого року Кабінет Міністрів України схвалив Національну стратегію поводження з відходами до 2030 року, яка передбачає управління та поводження з усіма групами відходів.

Зокрема, у сфері поводження з твердими побутовими відходами передбачено збільшення охоплення населення організованими послугами зі збирання побутових відходів: 85% до 2022 року і 90% до 2030 року. Заплановано також збільшення охоплення населення роздільним збиранням побутових відходів: 50% до 2022 року і 90% до 2030 року.

Передбачає стратегія і будівництво сміттєпереробних комплексів/сміттєсортувальних ліній: до 2022 року буде створено 20 нових об’єктів, до 2024 року - ще 18. З урахуванням 22 діючих - в цілому в експлуатації буде 60 об'єктів.

Олександр Ковтунов звернув увагу на те, що в області за результатами інвентаризації місць видалення (полігонів) відходів нараховується 405 сміттєзвалищ, фактична кількість розміщених на них побутових відходів складає майже 5,5 млн. тонн.
На даний час здійснення контролю за звалищами ТПВ здійснюється шляхом паспортизації звалищ твердих побутових відходів та включенню їх до обласного реєстру місць видалення відходів. Так, станом на 1 березня 2018 року із 405 сміттєзвалищ в області паспортизовано та включено до обласного реєстру місць видалення відходів 230 звалищ побутових відходів (56,8 % від їх загальної кількості).

За словами директора департаменту, спостерігається зростання надходжень від сплати екологічного податку за розміщення відходів. У 2015 цей показник склав 26 млн. 253,5 тис. грн., у 2016 році – 35 млн. 210,0 тис. грн., а у 2017 році – 46 млн. 323,6 тис. грн.

Стосовно подання та реєстрації власниками відходів декларацій про відходи Олександр Ковтунов зауважив, що на території області зареєстровано більше 22 тисяч суб’єктів господарювання, які здійснюють операції у сфері поводження з відходами. З них 18600 суб’єктам господарювання (або 80%) необхідно подати декларацію про відходи, а 3400 суб’єктам господарювання (або 20%) яким необхідно буде оформити дозволи на здійснення операцій у сфері поводження з відходами.

Протягом 2017 року департаментом зареєстровано 271 декларацію про відходи, протягом січня – лютого поточного року 230. Це лише 1% від кількості суб’єктів господарювання, які потенційно підпадають під надання декларацій, однак Кіровоградщина займає 8 місце із 25 регіонів за цим показником. За інформацією посадовця, найбільша кількість зареєстрованих декларацій в Кіровоградському (19 шт.), Маловисківському (14 шт.), Олександрівському (12 шт.), Добровеличківському (11 шт.), Бобринецькому (11 шт.) районах та у містах Кропивницький (48 шт.) і Знам’янка (8 шт.). Найменша кількість зареєстрованих декларацій у Вільшанському Голованівському та Новоархангельському районах – лише по 2 декларації.

Олександр Ковтунов наголосив, що суб’єкти господарювання можуть подати декларацію після 20 лютого через електронну систему здійснення дозвільних процедур у сфері поводження з відходами. 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool