Кіровоград: виставка «ЇЇ Величність - Жінка!» (фото)

Березень 09, 2013 | Новини | Переглядів: 1152 | Коментарі: 0

6-го березня 2013 року у Кіровоградському обласному художньому музеї відкрито виставку «ЇЇ Величність - Жінка!», присвячену Міжнародному жіночому дню.

Склалася добра традиція, що, кожного року, напередодні 8-го березня, в обласному художньому музеї відкривається виставка, мета якої – в черговий раз вшанувати представниць чарівної половини людства та створити відповідний весняний настрій навіть в умовах непоступливої зими.
Даний рік не став виключенням, адже кіровоградські майстри пензля не втомлюються освідчуватися в коханні жінкам, створюючи цілу галерею жіночих портретів. Часто на таких картинах представлені рідні для художника люди - дружина, мати, сестра, донька, онука тощо, які наповнюють життя майстра глибинним змістом, створюючи йому надійний тил, а, інколи, і виконуючи роль музи.
До таких відноситься робота Бориса Єгорова «Портрет матері» (1949), Володимира Федорова «Портрет дружини» (1962), Миколи Бондаренка «Портрет дружини», Сергія Шаповалова «Сонячний провулок» (1987), Фелікса Полонського «От всякого зла сохрани…» (2010) та «Засмучена осінь» (2010), Анатолія Янєва «Відпочинок літом» (2012), Владислава Ачкасова «Портрет Ірини, матері Марії» (1987), Ірини Ачкасової «Музика Клімта» (2012), Марії Ачкасової «У маках» (2011), Анастасії Плітіної «Вероніка» (2013), Валентини Соколівської «Сестра» (2013). На виставці представлена також робота естонського художника Уно Роосвальта «Портрет дружини» (1974).

Мабуть не випадково Міжнародний жіночий день співпав з початком весни, коли відбувається пробудження природи, сповнюючи серця людей новими надіями і мріями. Психологи навіть відзначають, що у цей період думки людини спрямовані не в минуле, а – вперед, у перспективу. Загострення почуттів, романтизму, закоханості характерне саме для цього періоду.
Наглядною ілюстрацією захоплення юною жіночою вродою є картини Валерія Давидова «Олена - натурниця» (2010) та Олександра Демиденка «Весна» (2013). Художній твір у жанрі «ню» презентує картина Миколи Бондаренка «Сонячний день».

Логічною складовою виставок, присвячених 8-му березню, завжди стають пейзажі, які віддзеркалюють пробудження природи, та чудові натюрморти у вигляді квітів – весняного подарунку жінкам. На виставці представлені роботи Марії Церни «Флокси» (2013), Юрія Вінтенка «Березень» (1980) та «Березневий день» (1991), Сергія Шаповалова «Польові сокирки» (2012), Анатолія Шаповалова «Кримська весна» (2009), Любові Кир’янової «Бузок» (2012) та «Бузок зі скрипкою» (2012), Марії Кир’янової «Вечір» (2012), Анатолія Кімнатного «Прогулянка» (2012), Марії Ачкасової «Надія» (2010), Ольги Коломієць «Фіолетова і помаранчева» (2010), «Тюльпани» (2011) та «Волошки» (2012) із циклу «Подих» та інші. Різноманіття щодо техніки представлених на виставці робіт створюють дві композиції, виконані у техніці «фьюзінг» - Емілії Руденко «Маки» (2011) та Анатолія Пунгіна «Риба» (2011).

Дана виставка відрізняється від попередніх тим, що її основна мета – показати жінку не як соціальний типаж в умовах матріархату, а той її варіант, про який вона сама сьогодні часто мріє, але який став неможливим внаслідок повальної емансипації. Мова йде про образ романтичної, мрійливої, можливо – слабкої та беззахисної жінки, яка хоче обпертися на сильне чоловіче плече. Такий типаж був характерним, скажімо, для романтичного ХІХ століття. В наші дні образ романтичної жінки виглядає дещо старомодним, але в цьому і його цінність.
Яскравим прикладом романтичного портрета можна вважати картину Любові Кир’янової «Чекання» (1980) та «Автопортрет» (2003) Катерини Рудакової.
Своєрідне філософсько-духовне навантаження несе в собі робота Любові Кир’янової «Політ з янголом-охоронцем» (2004).

Тож дана виставка не тільки презентує роботи кращих художників Кіровоградщини, в тому числі – з фондового зібрання Кіровоградського обласного художнього музею. Фактично це присвята Весні, що вже впевнено входить у свої права, та чарівній половині людства, яка пробуджує весну у чоловічих серцях.

Кіровоград: виставка «ЇЇ Величність - Жінка!» (фото)

Кіровоград: виставка «ЇЇ Величність - Жінка!» (фото)

Кіровоград: виставка «ЇЇ Величність - Жінка!» (фото)


Олег Юрченко - старший науковий співробітник
відділу науково-просвітницької роботи
Кіровоградського обласного художнього музею

 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool