Кіровоград: виставка робіт «Де пташка не літає, а навесні додому повертає!» (фото)

Лютий 18, 2013 | Новини | Переглядів: 1043 | Коментарі: 0

В Кіровоградському обласному художньому музеї відбулась презентація проекту з вивчення та збереження стародавніх українських свят «Сонцеворот» зразкового художнього колективу - студії образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва «Писанка» Кіровоградського обласного центру дитячої та юнацької творчості та відкриття виставки робіт «Де пташка не літає, а навесні додому повертає!».

Задля збереження культурної спадщини нашого народу та відродження традицій українських обрядів і звичаїв студія образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва «Писанка» розпочала проект із вивчення і збереження стародавніх українських свят «СОНЦЕВОРОТ». Цей проект покликаний не тільки дати дітям уявлення про певне свято, а й долучити їх до самого процесу святкування через створення атрибутів святкових обрядів, звичаїв, через споглядання цих обрядів та безпосередню участь у них. Таким чином задіються декілька каналів сприйняття дитини одразу, що сприяє кращому усвідомленню й осмисленню української обрядовості, а не формуванню загального уявлення про неї.
Проект складається із декількох етапів: вивчення свята, його звичаїв, традицій; відтворення святкових атрибутів та символів різними засобами декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва; доручення батьків до процесу підготовки свята; презентація робіт вихованців; проведення видовищно-ігрової програми, проведення майстер-класів із залученням фольклорних та вокальних колективів міста, майстрів декоративно-прикладного мистецтва. Звісно, все це розраховано на 4 роки і серед свят, які вивчатимуть вихованці студії будуть: Різдво, Маланка й Василь (Старий Новий рік), Масниця, Великдень, Івана Купала та багато інших.
Першою «ластівкою» проекту «Сонцеворот» є виставка робіт вихованців студії – «Де пташка не літає, а навесні додому повертає», присвячена святу Стрітення.
Стрітення – це день, коли за віруваннями наших предків Зима зустрічалася з Літом і передавала йому ключі від неба. Починаючи від цього дня мороз йшов на спад і перші пташки починали повертатись додому, тому символом Стрітення (зустрічі) є пташка-жайворонок – провісник весни. І вивчаючи це свято вихованці студії створювали своїх казкових пташок, аби ті скоріше принесли на крилах весну. Підготовка до виставки тривала більше 3-х місяців і загалом за період вивчення свята 120-ма вихованцями, віком від 5 до 16 років, було створено майже 200 робіт.
Свято Стрітення розпочалося великим Парадом пташок, учасниками якого стали більш як 150 вихованців студії, їх друзі, батьки та запрошені гості. Усі вони, йдучи до обласного художнього музею, несли в руках різнобарвних пташечок-жайворонків із яскравими стрічками й повітряними кульками та голосно закликали весну.
На виставці «Де пташка не літає, а навесні додому повертає» представлено 50 найкращих малюнків і понад 100 пташок, виготовлених за мотивами української народної іграшки, а решта робіт під назвою «Побачив пташку на дворі – знай: весна на порі» експонується в Кіровоградському обласному центрі дитячої та юнацької творчості.
Під час святкового відкриття виставки всі присутні мали змогу побачити старовинні обряди закликання весни, справжні хороводи, весняні ігри та почути гаївки у виконанні театрально-фольклорної хореографічної студії «Забава» НВО «Природничо-економічно-правового ліцею» - спеціалізованої школи № 8 м. Кіровограда (керівник – Фоменко Наталія Анатоліївна).
Зразковий художній колектив студія образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва «Писанка» створена у 1999 році. Очолює студію талановитий, творчий, захоплений свою справою педагог, відмінник освіти України Стороженко Світлана Василівна та її донька – член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Стороженко Тетяна Олександрівна.
Вихованці студії (діти віком від 5 до 17 років) ще змалечку починають оволодівати тонкощами образотворчого мистецтва, ліплення народної іграшки та композицій з солоного тіста, декоративного розпису, писанкарства, знайомляться з історією, культурою, звичаями українського народу, творами видатних митців образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва України і зарубіжжя.
Вже 10 років поспіль при студії працює «Недільна школа писанкарства для батьків та дітей». Цей курс писанкарства є унікальним явищем в позашкільній освіті України, адже родина працює поруч, разом. Така спільна праця зближує членів сім’ї, дає батькам можливість краще розуміти свою дитину, ближче познайомитись із світом її захоплень. А для дітей, в свою чергу, це можливість ще раз відчути небайдужість батьків до себе.
За високий рівень професійної майстерності, плідну творчу діяльність та активну громадську позицію Міністерство освіти і науки України присвоїло у 2009 році студії звання «Зразковий художній колектив».
Вихованці студії «Писанка» є лауреатами і дипломантами конкурсів, фестивалів міжнародного, всеукраїнського та обласного рівнів, серед яких – дипломи І і ІІ ступеню Всеукраїнського конкурсу великодньої атрибутики і писанок «Ой, нумо, нумо, заплетемо шума» (м. Київ, 2010); дипломи І ступеню Всеукраїнського конкурсу писанкарства «Воскресни, писанко!» (м. Київ, 2010, 2012); дипломи І,ІІ,ІІІ ступенів Всеукраїнського фестивалю дитячої та юнацької творчості, присвяченого Всесвітньому Дню Землі у номінаціях «Образотворче мистецтво», «Писанкарство», «Ліплення» (м. Кіровоград, 2009, 2010, 2012); дипломи І,ІІ,ІІІ ступенів виставки-конкурсу декоративно-ужиткового і образотворчого мистецтва «Знай і люби свій край» (м. Київ, 2005-2012); дипломи І ступеню Всеукраїнського конкурсу «Різдвяна зірка» (м. Київ, Національний музей архітектури та побуту України, 2013).
Наприкінці виставки господарі свята пригостили всіх учасників і гостей дійства справжніми автентичними жайворонками та запросили на майстер-клас по виготовленню «жайворонків» із солоного тіста, який проводили вихованці студії Дар’я Козлюк і Владислав Нагорний.
До фондового зібрання Кіровоградського обласного художнього музею керівник студії «Писанка» Тетяна Стороженко передала роботу 13-річної учениці Юлії Андрющенко «Ранок» (2013).
Отже, закликаймо весну разом із творчим колективом студії «Писанка»!

Кіровоград: виставка робіт «Де пташка не літає, а навесні додому повертає!» (фото)

Кіровоград: виставка робіт «Де пташка не літає, а навесні додому повертає!» (фото)

Кіровоград: виставка робіт «Де пташка не літає, а навесні додому повертає!» (фото)

Леся Дмітрієва, науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool