Кіровоград: Виставка «Дзеркало епохи. Старі фотографії» (ФОТО)

Травень 07, 2012 | Новини | Переглядів: 2104 | Коментарі: 0

В Кіровоградському обласному художньому музеї відкрито виставку «Дзеркало епохи. Старі фотографії», присвячену 67-й річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Приємно усвідомлювати той факт, що події тієї війни не стали просто надбанням історії, а залишаються актуальними до цих пір. До них постійно звертаються у своїй творчості кінорежисери, письменники, художники. В них ми шукаємо духовну опору та відповіді на чисельні запитання, які ставить перед нами бурхливе сьогодення. І це – закономірне явище, оскільки такі поняття як патріотизм і самопожертва, не дивлячись на зміну політичного курсу, свого виховного значення не втрачають і строку давнини не мають.

 Більше того, можливо саме сьогодні, коли відбувається болісний процес виходу України не тільки з економічної, а й з духовної кризи, вони необхідні як ніколи. В них – наше духовне спасіння і національне відродження.
Тому цілком природно, що і обласний художній музей проводить активну роботу у напрямку патріотичного виховання, відкриваючі кожного року, напередодні Дня Перемоги, відповідну виставку та вшановуючи таким чином тих, хто врятував від «коричневої чуми» не тільки свою Батьківщину, а й усе людство.

Виставка, присвячена 67-й річниці перемоги у Великій Вітчизняній війні - явище унікальне, оскільки вперше основу такої виставки складають не художні твори, а старі фотографії 1930-х – 1940-х років. Вони, ніби Машина часу переносять нас у зовсім іншу епоху, віддзеркалюючи її неповторну атмосферу.
Приємно вражає те, що на пропозицію Кіровоградського обласного художнього музею приєднатися до проекту «Дзеркало епохи. Старі фотографії», розміщену в Інтернеті та чисельних газетах і журналах, відгукнулися представники різних регіонів України, завдяки чому дана акція отримала міжрегіональний характер.
Так, скажімо, унікальні фото надійшли до нас від ветерана Великої Вітчизняної війни А.А.Морева з міста Макіївка (Донбас). На них зафіксовано епізоди завершального етапу визволення радянської землі від німецько-фашистських загарбників у 1944-му році - переправу через річку Неман та полонених німців під столицею Литви - Вільнюсом.
Відгукнувся на даний проект і Київ. Донька нині покійного ветерана Великої Вітчизняної війни М.Г.Городнього Алла Миколаївна передала для експонування на виставці не тільки довоєнні та фронтові фото свого батька, які ілюструють сторінки життя цієї людини, що пройшла війну від початку до кінця, а і бібліографічний покажчик наукових праць Миколи Гавриловича за 1933 – 1985 роки, виданий до 100-річчя від дня його народження. Останній дає уявлення про ветерана як науковця, дослідника, доктора сільськогосподарських наук, відомого вченого-рослинника, автора понад 200 наукових праць.
Цікаві матеріали надійшли і з міста Хуста Закарпатської області від учасника Великої Вітчизняної війни Миколи Семеновича Головчанського, який протягом 1941 – 1947 років проходив службу в лавах Радянської Армії (починаючи з Керченського півострова). Знаючи правду війни не з чужих вуст, він відобразив побачене і пережите у своїх книгах «Вони відстояли Вітчизну» та «Я – син Вітчизни», копії фрагментів яких представлені в експозиції. На виставці можна також побачити фронтові фото М.С. Головчанського та його вірші на військову тематику.

Необхідно відзначити активну участь у даному проекті редакції Всеукраїнської розважально-інформаційної народної газети «Саквояж», редакції газети Кіровоградської обласної ради та обласної державної адміністрації «Народне слово», художника-постановника Кіровоградської державної обласної телерадіокомпанії О.С.Погрібного, небайдужих жителів нашого міста О.М.Потапової і Т.М.Гаращенкової та інших, завдяки яким виставка збагатилася унікальними фотоматеріалами 1930-х – 1940-х років.
Окремий експозиційний блок складають фото із сімейного архіву жителя міста Знам’янки Кіровоградської області, члена Національної спілки фотохудожників України Володимира Дурнова.
Не залишилось осторонь і ще одне місто Кіровоградщини - Олександрія. Завдяки ентузіазму журналістки Тамари Аноко відвідувач має можливість ознайомитися з фотографіями, на яких зображена легендарна «Нічна відьма», льотчиця 46-го Таманського жіночого полку нічних бомбардувальників, Герой Радянського Союзу Антоніна Худякова, яка здійснила в роки війни 926 нічних вильотів.
Показовим є той факт, що левову частку експозиційного матеріалу складають фото, надані співробітниками обласного художнього та обласного краєзнавчого музеїв. Це ознака небайдужості у питанні вивчення свого родового коріння, пошани до своїх рідних і близьких та бажання передати естафету цієї пам’яті своїм дітям та онукам.

Фотографії 1930-х – 1940-х років, разом з фронтовими листами, дають уявлення не тільки про особливості тогочасної моди та естетичні смаки, а й про специфіку мислення, духовні цінності та моральний стержень того покоління, на долю якого випало страшне випробування війною. Декому з героїв цих старих фото судилося стати безпосереднім учасником бойових дій, інші відомі нам сьогодні як «Діти війни». Але у будь якому випадку це ті люди, життя яких назавжди розділилося на довоєнний, воєнний та післявоєнний періоди.
Дуже цікавими з історичної точки зору є фотографії, які ілюструють перебування радянських солдат і офіцерів за кордоном після розгрому фашистської Німеччини, зокрема – сцени святкування ними такої довгоочікуваної перемоги. Можна тільки уявити, з якою гордістю робив боєць на такій фотографії напис – «Привіт з Німеччини», «Привіт з Угорщини» тощо.
Поетичного забарвлення виставці надають листи з віршами про війну, надіслані громадянами України до газети «Саквояж» і люб’язно передані останньою до Кіровоградського обласного художнього музею на час функціонування виставки.

Логічним доповненням до цієї виставки стали художні твори з фондів Кіровоградського обласного художнього музею, виконані кіровоградськими художниками – членами Кіровоградської обласної організації Національної спілки художників України.
Чудовим художнім символом перемоги у Великій Вітчизняній війні можна вважати дві картини О.С. Логвинюка «Переможець» (1988) і «Травень 1945-го» (1975). На першій – солдат радянської армії на фоні підкореного Берліна, на другій – сцена повернення до своєї домівки та радість від зустрічі з рідною людиною.
Складовою виставки є портретна галерея ветеранів, тих самих «трударів війни», які викували тоді таку важку і таку бажану перемогу. Відвідувач виставки зможе побачити роботи Л.Г. Кир’янової «Портрет М.І.Жосана – кавалера ордена Слави» (1983), В.О.Федорова «Портрет М.І.Каліхова – учасника звільнення м. Кіровограда» (1984), О.С.Логвинюка «Портрет мічмана В.Г.Тарабаки» (1988) та інші.
Частина картин присвячена темі пам’яті про трагічні і, одночасно, героїчні події Великої Вітчизняної війни та тих, хто врятував тоді цілі народи від фізичного знищення. Серед них – роботи О.С.Логвинюка «Спогади про батька» (1984), В.К.Волохова «Бійці згадують» (1973), М.Г.Бондаренка «Ветерани» (1982), В.С.Колесніченка «Була страшна війна» (2007), Л.Г.Кир’янової «Спогади» (1976) та інші.
Теплотою, повагою до батьків та представників старшого покоління взагалі, щирою вдячністю їм за все те, що вони для нас зробили, пронизані роботи М.В. Надєждіна «У батька» (1972) та О.С. Логвинюка «На балконі» (1990).

Окремий блок експозиції складають матеріали (фото, нагороди, документи, ескізи), присвячені художникам – учасникам бойових дій на полях Великої Вітчизняної війни. Ці люди – визнані митці і гордість нашого степового краю. Серед них – В.О.Федоров (1920 – 1986), М.Г.Бондаренко (1914 – 2000), Л.Я. Корнєєв (1922 - 2009).

А святковий весняний настрій на виставці створюють чудові квіткові натюрморти у виконанні кіровоградських майстрів пензля – С.Г. Шаповалова «Польові ромашки» (2008), А.Г.Шаповалова «Іриси» (2008), І.Б. Вишниченка «Маки» (2010), Ю.Б. Гончаренка «Польові квіти» (2006), О.В. Коломієць «Березень» (2009), В.С. Середенка «Квіти» (1993).

Олег Юрченко - старший науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею 

 Кіровоград: Виставка «Дзеркало епохи. Старі фотографії» (ФОТО)

Кіровоград: Виставка «Дзеркало епохи. Старі фотографії» (ФОТО)

Кіровоград: Виставка «Дзеркало епохи. Старі фотографії» (ФОТО)

Кіровоград: Виставка «Дзеркало епохи. Старі фотографії» (ФОТО)

Кіровоград: Виставка «Дзеркало епохи. Старі фотографії» (ФОТО)

Кіровоград: Виставка «Дзеркало епохи. Старі фотографії» (ФОТО)

Кіровоград: Виставка «Дзеркало епохи. Старі фотографії» (ФОТО)

Кіровоград: Виставка «Дзеркало епохи. Старі фотографії» (ФОТО)


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool