Кіровоград: тиждень національних культур «Степова веселка»

Грудень 02, 2014 | Новини | Переглядів: 1937 | Коментарі: 0

Кіровоградська обласна бібліотека для юнацтва ім. О. М. Бойченка Кіровоградська обласна громадська організація «Об’єднання болгар «Нашите хора»» 4 грудня 2014 р. о 13.00 Български ден «Не ставлячи собі кордонів»

На території Кіровоградщини проживає понад сто національностей.
З метою збереження та розвитку звичаїв та традицій цих народів в області проводиться Тиждень національних культур «Степова веселка».
4 грудня 2014 року о 13:00 відбудеться Български ден «Не ставлячи собі кордонів», який проводиться спільно з Кіровоградською обласною громадською організацією «Об’єднання болгар «Нашите хора»».
За минулі тисячоліття безліч племен і народів пройшлися нашим краєм і розчинилися в імлі часу. Особливо позначилося на подальшому історичному розвитку краю утворення в 1751 році Нової Сербії – Південної ліні військових поселень. Разом з українцями кілька тисяч переселенців Центральної Росії, а з ними серби, чорногорці, волохи, греки, болгари, євреї та інші народи оселилися на великому просторі (від Синюхи до Дніпра, від Великої Висі до верхів‘я Інгулу та Інгульця) і створили унікальну багатошарову культуру, яка характеризується як взаємопроникненням, так і збереженням національної самобутності.
В 1774 році 400 болгарських сімей, вихідців із Сілістрії, Алфатар, Рущука та Добруджі обрали своїм місцем постійного проживання середню течію ріки Синюхи село Вільшанку (стара назва с. Маслове).
У другій половині 19 ст. – на поч.. 20 ст. болгари з села Вільшанки заснували села: Добре, Станкувате, Мала Вільшанка, Мала Мазниця, Лозувате, Вербова Балка (Чорний Ташлик), Оброчне, Доброіванівка. Тут до наших днів збереглися стандарти – кам´яні стовпи, що позначали земельні розмежування цих поселень. Згодом частина болгар з цих сіл розселилася також на території сучасного Добровеличківського району, зокрема в селах Терновому, Новостанкуватій, Гнатівці, Новомихайлівці, Липняжці, Любомирці та інших населених пунктах.
З далеких часів переплелися на Кіровоградщині українські та болгарські традиції, звичаї та обряди. Переплелися органічно, бо в основі своїй мають спільні духовні джерела: любов до праці, прагнення миру й краси, шанування історії, доброзичливість та дружелюбність.

У заході беруть участь:
Осадчий Сергій Юрійович – голова Кіровоградської обласної громадської організації «Об’єднання болгар «Нашите хора»»;
Учасники Євроклубу «Єдність» гімназії № 9 Кіровоградської міської ради Кіровоградської області;
Хореографічний колектив «Перлинка» ЗОШ № 35 Кіровоградської міської ради Кіровоградської області;
Студенти та викладачі машинобудівного коледжу КНТУ, комерційного технікуму.

У програмі заходу:
Виступи шкільних та студентських самодіяльних колективів;
Виставка художніх робіт Анатолія Садовського «Вільшанські мотиви»;
Виставка художніх робіт Климишина Ростислава Григоровича;
Виставка художніх робіт учасників студії образотворчого мистецтва Вільшанського районного центру дитячої та юнацької творчості.

Усі бажаючі можуть ознайомитися із книжковою виставкою «Національні культури Кіровоградщини», на якій представлені книги з фондів бібліотеки та книги, надані обласною громадською організацією «Об´єднання болгар «Нашите хора»».

Додаткову інформацію Ви зможете отримати за адресою:
Кіровоградська обласна бібліотека для юнацтва ім. О. М. Бойченка
вул. Декабристів 6/15,


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool