Кіровоград: рятувальники двічі за добу здійснювали демеркуризацію

Жовтень 15, 2014 | Новини | Переглядів: 923 | Коментарі: 0

Спочатку повідомлення про те, що господарка ненароком розбила медичний термометр, надійшло від мешканки дев’ятиповерхівки по проспекту Перемоги.

На місце події виїхав підрозділ 2-ї Державної пожежно-рятувальної частини: рятувальники провели у квартирі демеркуризацію. Пізніше за допомогою у подібній ситуації звернулась мешканка вулиці Бєляєва – у її кратирі також розбився медичний термометр.
Нагадуємо, що ртуть, хоч і стала звичною для нашого побуту, проте є це небезпечним і токсичним металом. Особливо небезпечними є її пари, які щойно розбився термометр, починають насичувати повітря у кімнаті. В Україні обов’язки щодо демеркуризації покладені на Державну службу з надзвичайних ситуацій. Але якщонемає можливості викликати рятувальників, у таких ситуаціях слід дотримуватись наступних вказівок. Виведіть з приміщення всіх людей, зачиніть щільно двері та відкрийте настіж усі вікна, але не допускайте протягу, захистіть органи дихання вологою марлевою повязкою та надіньте гумові рукавички, збирайте ртутні кульки спринцівкою та одразу скидайте їх у скляну банку з розчином 2 г перманганату калію на 1 літр води. Найдрібніші краплини можна зібрати за допомогою клаптиків самоклеючої стрічки чи пластиру. Пластир з приклеєними краплинами також вкидайте в банку. Ртуть зі щілин зручно „викочувати” за допомогою медичного шприца з грубою голкою. Банку з розчином та зібраною ртуттю щільно закрийте кришкою, ні в якому разі не викидайте ртуть в сміттєпровід або каналізацію. У процесі роботи кожні 10-15 хвилин рекомендовано робити перерву і виходити не свіже повітря. Після того, як зібрали усю ртуть, вимийте забруднені місця мильно-содовим розчином (400 гр мила, 500 гр кальцинованої соди на 10 л води) або розчином перманганату калію (20 гр на 10 л води). Цим же розчином можна протерти і взуття, у якому ви робили прибирання. Якщо ртуть потрапила на одяг, спочатку промийте його в холодній воді протягом 30 хвилин, потім ще 30 хвилин - у мильно-содовому розчині при температурі 70—80º С, після цього - ще 20 хвилин при такій самій температурі в лужному розчині і далі знову в холодній воді. Суворо заборонено для збирання ртуті застосовувати пилосос та використовувати для очищення забрудненої ртуттю ділянки миючі засоби, які містять амоній та хлор, оскільки вони можуть реагувати з ртуттю, виділяючи при цьому отруйні гази.
Прес-служба У ДСНС в області
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool