Кіровоград: нарада у Созонівці

Червень 11, 2013 | Новини | Переглядів: 1072 | Коментарі: 0

Сьогодні перший заступник голови обласної державної адміністрації Віктор Серпокрилов взяв участь у виїзному засіданні колегії обласної державної адміністрації щодо стану підготовки до проведення в області збирання ранніх зернових та зернобобових культур, що відбулося на базі Кіровоградської державної сільськогосподарської дослідної станції інституту сільського господарства у Созонівці.

Звертаючись до учасників наради Віктор Серпокрилов відзначив: – Питання, яке ми сьогодні розглядаємо, є вкрай важливим для нашого регіону, адже сільське господарство для Кіровоградщини – одна з провідних галузей реального сектору економіки. Саме тут створюється більше 25% валової доданої вартості. За останні роки ми фіксуємо позитивну тенденцію до збільшення потенціалу аграрної галузі в регіоні, – відзначив Віктор Серпокрилов.
- Продукція рослинництва становить майже 80% загального обсягу сільськогосподарської продукції, виробленої аграріями Кіровоградщини. А рослинництво – основа для розвитку іншої важливої галузі – тваринництва. Це сировина для підприємств харчової промисловості, а також для виробництва альтернативних видів палива. Тому цей ресурс ми маємо використовувати максимально раціонально, комплексно, як з урахуванням інтересів сільськогосподарських виробників, так і інтересів кожної територіальної громади, - наголосив перший заступник голови ОДА.
За словами Віктора Серпокрилова, рівень рентабельності у рослинництві у минулому році становив по області в середньому 36,5%. У 2012-му році сільгоспвиробники Кіровоградщини отримали серйозну державну підтримку для виробництва продуктів рослинництва у вигляді пільг та сплати податку на додану вартість – майже 150 млн. грн. В цілому ж обсяг капітальних інвестицій у сільське господарство області у минулому році становив майже 1,3 млрд. грн., що на 19% більше за попередній рік. У першому ж кварталі нинішнього року ці інвестиції становили понад 275 млн. грн., що вдвічі більше за аналогічний період минулого року, – підсумував Віктор Серпокрилов.
За словами посадовця, незважаючи на сприятливі погодні умови у минулому році врожай зернових та зернобобових культур на Кіровоградщині становив 2,3 млн. тонн. - Це гарний показник, але він міг бути значно кращим – за умови ефективної роботи усіх ланок аграрного комплексу. Але порушення, допущені аграріями у сівозміні, призвели до значних диспропорцій. У нинішньому році подібна ситуація, на превеликий жаль, знову повторюється. Так станом на 1 травня площа під посіви соняшника, зросла у півтора рази. Така ситуація не може нас турбувати, адже не виконуються завдання, які ми визначили у програмі "Центральний регіон – 2015" – стосовно впровадження науково обґрунтованих сівозмін, розширення посівних площ під круп'яними культурами та під овочами. Такий стан речей необхідно виправляти, – наголосив Віктор Серпокрилов.
Під час колегії наголошувалося, що стратегічним завданням програми "Центральний регіон – 2015" є перетворення нашої області у регіон потужної переробки сільськогосподарської продукції. У цьому контексті в області вже збудовано низку потужних підприємств з переробки сільгосппродукції, зокрема, з переробки насіння соняшника, де наш регіон є одним з лідерів у державі. Також у Світловодську введено в дію потужний елеватор на 94 тисячі тонн зерна. Крім того, вже найближчим часом буде введено в дію сучасний річковий термінал, що дозволить значно здешевити послуги за транспортування зернових та зернобобових культур, а для області відкриється можливість напряму експортувати річковим транспортом за кордон зерно, вирощене в області. Раніше усі ці операції проходили через зернотрейдерів з інших регіонів і усі податки від цього виду діяльності залишалися за межами Кіровоградщини. Нині ж з’являється можливість наростити зерновий потенціал області.
Віктор Серпокрилов звернув увагу учасників колегії, що під час збиральної кампанії аграрії мають мінімізувати втрати, подбати про збереження врожаю. Це зона відповідальності не лише аграріїв, а також місцевої влади, органів внутрішніх справ, державної служби з надзвичайних ситуацій, територіальних органів Міністерства доходів і зборів. Для цього необхідно створити оперативний штаб, як на рівні області, так і в кожному районі.
– Завдання програми економічного та соціального розвитку області на 2013-й рік – забезпечити збір не менше 2,9 млн. тонн зернових та зернобобових культур, і ми маємо усі умови для того, щоб забезпечити цей показник, – наголосив перший заступник голови ОДА, звертаючись до учасників виїзної колегії ОДА.
У рамках робочої поїздки Віктор Серпокрилов також ознайомився у Созонівці з агротехнологічними та селекційними дослідженнями Кіровоградської державної сільськогосподарської дослідної станції інституту сільського господарства, там же оглянув науково-демонстраційний полігон сортів сільськогосподарських культур, оглянув виставку агротехнічного обладнання та сільськогосподарської техніки, яка використовується на полях області.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool