Кіровоград: на місцеве самоврядування чекають реформи

Травень 27, 2013 | Новини | Переглядів: 1249 | Коментарі: 0

Обговорення Концепції місцевого самоврядування в Україні стало головною темою на нараді міського голови Олександра Саінсуса з керівниками виконавчих органів міської ради сьогодні, 27 травня.

У впровадженні реформ, відзначив міський голова, бізнес сьогодні значно випередив всі інші сфери діяльності. Якщо українське підприємництво є на сьогоднішній день конкурентноспроможним на міжнародному ринку, то система управління потребує модернізації. Територіальні громади зможуть отримувати якісні послуги європейського рівня виключно за умови відповідності регіональної системи управління високим міжнародним стандартам.
Із положеннями Концепції реформування місцевого самоврядування в Україні учасників наради ознайомила начальник відділу внутрішньої політики Надія Грищенко.
На засіданні Ради регіонів 21 березня 2013 року був презентований проект Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади, який фактично дав старт цій реформі. Проект Концепції став результатом співпраці влади та органів місцевого самоврядування, їх асоціацій. Суттєво доопрацьований Координаційною радою з питань розвитку громадянського суспільства при адміністрації Президента України за участю провідних вітчизняних та європейських експертів.
Даний документ уже пройшов широке обговорення й був підтриманий Асоціацією міст України, Українською асоціацією районних та обласних рад, Асоціацією сільських і селищних рад. Проаналізували і в цілому підтримали проект концепції представники Європейської комісії за демократію через право (Венеціанська комісія).
Метою Концепції, звернула увагу Надія Грищенко, є визначення напрямів, механізмів та строків формування ефективного місцевого самоврядування та територіальної організації влади, спроможної максимально забезпечити передовсім, надання якісних та доступних публічних послуг, становлення інститутів демократії участі, задоволення інтересів громадян в усіх сферах життєдіяльності на відповідній території, узгодження інтересів держави та територіальних громад. Реформа місцевого самоврядування спрямована на модернізацію країни, на реалізацію ратифікованої європейської хартії місцевого самоврядування, на виконання міжнародних зобов’язань, і, найголовніше, з часом повинна сприяти покращенню життя людей, розвитку територіальних громад. Цей документ відрізняється своїм комплексним характером, адже він торкається кількох напрямків реформ.
Можна визначити п’ять основних завдань реформи, відзначила Надія Грищенко. Це:
1. Забезпечення доступності та якості публічних послуг.
2. Визначення обґрунтованої територіальної основи для діяльності органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади, здатної забезпечити доступність та якість адміністративних та соціальних послуг, що надаються цими органами.
3. Створення належних матеріальних, фінансових та організаційних умов для забезпечення здійснення органами місцевого самоврядування власних (самоврядних) і делегованих повноважень.
4. Максимальне залучення населення до прийняття управлінських рішень, сприяння розвитку форм демократії участі на місцях.
5. Встановлення механізмів державного контролю за законністю рішень органів місцевого самоврядування та якістю надання населенню адміністративних та соціальних послуг.
Передбачено, що адміністративно-територіальний устрій складатиметься з трьох рівнів:
базовий – адміністративно-територіальна одиниця – громада;
районний – адміністративно-територіальна одиниця – район;
регіональний – адміністративно-територіальна одиниця – АРК, області, м. Київ, м. Севастополь.
Територія адміністративно-територіальної одиниці визначається на основі доступності послуги швидкої допомоги в ургентних випадках, та пожежної допомоги, переїзд для надання яких має не перевищувати 20 хвилин.
Одним із серйозних напрямків реформи є створення власних виконавчих органів місцевого самоврядування при обласних та районних радах, що тягне за собою функціональну переорієнтацію місцевих державних адміністрацій. Місцеві державні адміністрації перестануть виконувати не властиві їм функції місцевого самоврядування, а увага їх буде зосереджена на здійсненні контролю за діяльністю органів місцевого самоврядування, а також координації діяльності територіальних органів влади рішень органів.
Визначені законом повноваження органів місцевого самоврядування згідно Концепції мають бути забезпечені відповідними ресурсами. Дотація вирівнювання надається безпосередньо до кожного місцевого бюджету.
Суттєво розширюються права органів місцевого самоврядування щодо визначення податкової бази та регулювання ставок оподаткування.
Органи місцевого самоврядування повинні отримати доступ до залучення кредитних ресурсів для інвестиційного розвитку через спрощення процедур погодження запозичень та місцевих гарантій та збалансування їх з способами державного контролю, спрямованого на убезпечення органів місцевого самоврядування від банкрутства.
Передбачено підвищення прозорості та ефективності використання бюджетних коштів шляхом запровадження програмно-цільового методу для всіх місцевих бюджетів.
Матеріальною основою місцевого самоврядування повинно бути майно, в тому числі земля, що є у власності територіальних громад сіл, селищ, міст (комунальній власності), а також об’єкти їх спільної власності. Територіальні громади мають отримати право розпоряджатися земельним ресурсом в межах своєї території.
Реформування територіальної організації влади передбачає формування мережі територіальних органів центральних органів виконавчої влади з метою забезпечення оптимальних умов для одержання населенням та юридичними особами адміністративних та соціальних послуг, які надаються такими органами.
Лише реформа місцевого самоврядування, за оцінками експертів, може на низовому рівні вирішити питання прив’язки решти соціально-економічних реформ, які проводяться в державі, до конкретної громади та конкретної людини. Мова йде про те, щоб 90-95% всіх проблем громадяни могли вирішити в місцях свого проживання. У пропонованому проекті Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні закладено “м’яку модель” проведення реформи місцевого самоврядування, яка визначає пріоритети реформи таким чином, щоб створити можливість запровадження поступового, виваженого, прозорого і відкритого алгоритму реформи в частині термінів її реалізації, а також по суті заходів.
Згідно Концепції реформа здійснюватиметься у два етапи.
На першому підготовчому етапі (2013 - 2014 рр.) передбачається:
розробити та прийняти акти законодавства щодо удосконалення та впровадження механізмів демократії участі на місцях, вдосконалення правового регулювання процедур проведення загальних зборів (конференцій) жителів територіальної громади за місцем проживання та встановлення додаткових гарантій діяльності органів самоорганізації населення, створити сприятливі правові умови для широкого залучення населення до прийняття управлінських рішень органами місцевого самоврядування та їх виконавчими органами;
створити законодавчу основу для реалізації права територіальних громад на добровільне об’єднання, передбачивши при цьому 3 роки надання державної підтримки новоутвореним об’єднаним громадам для поліпшення інфраструктури надання послуг та транспортної доступності;
запровадити співробітництво територіальних громад на засадах ресурсно-організаційної кооперації; прийняти закони про співробітництво територіальних громад, про внесення змін до Бюджетного кодексу (щодо визначення основних засад фінансування проектів такого співробітництва);
уніфікувати (запровадити нормативи) та стандартизувати адміністративні та соціальні послуги, що надаються населенню органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади, виходячи із принципів максимальної доступності послуг для їх споживачів та забезпечити на законодавчому рівні умови для їх належного фінансування;
створити постійно-діючі робочі групи з підготовки, популяризації та проведення реформи місцевого самоврядування в кожному регіоні з залученням до їх роботи науковців, краєзнавців, представників громадських об’єднань, органів місцевого самоврядування;
визначити на законодавчому рівні власні повноваження, функції, права, обов’язки та відповідальність органів місцевого самоврядування за надання населенню якісних адміністративних та соціальних послуг;
забезпечити комплексну підготовку посадових осіб, залучених до проведення реформи на національному та регіональному рівнях;
запровадити систему безперервної освіти службовців органів місцевого самоврядування;
провести широку інформаційно-роз’яснювальну роботу з реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади;
удосконалити систему планування території громад, вирішити питання забезпечення новостворених громади схемами планування території та генеральними планами.
На другому етапі впровадження (2015—2017 рр.) передбачається:
законодавчо врегулювати систему адміністративно-територіального устрою;
здійснити моделювання адміністративно-територіальних одиниць в регіонах та підготувати проекти необхідних нормативних актів для завершення формування нової системи адміністративно-територіального устрою України;
завершити формування законодавчої бази діяльності органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади на новій територіальній основі з визначенням повноважень та їх ресурсного забезпечення відповідно до вимог цієї Концепції;
створити конституційну основу утворення виконавчих органів обласних та районних рад, розподілу повноважень між ними та відповідними місцевими адміністраціями;
створити конституційну основу утворення виконавчих органів обласних та районних рад, розподілу повноважень між ними та відповідними місцевими адміністраціями;
здійснити інституційну реорганізацію органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади на новій територіальній основі та перерозподіленими повноваженнями;
провести місцеві вибори з урахуванням реформованої системи органів місцевого самоврядування.
Концепція реформування місцевого самоврядування забезпечить:
об’єднання територіальних громад;
повсюдне створення виконавчих органів місцевого самоврядування на базовому рівні;
визначення обов’язкових послуг, що надаються в громаді та їх стандартизація;
перерозподіл повноважень між органами місцевого самоврядування і органами виконавчої влади;
визначення повноважень органів місцевого самоврядування районних і обласних рівнів;
самостійність бюджетів громад;
встановлення меж об’єднаних територіальних громад;
удосконалення адміністративно-територіального устрою.
Секретар міської ради Ігор Волков під час обговрення закликав керівників виконавчих органів якомога ширше долучитися до обговорення Концепції в трудових колективах і за місцем проживання мешканців міста та вносити свої пропозиції відділу з питань внутрішньої політики до 14 червня 2013 року, адже ще є час внести до документу актуальні пропозиції. На думку Ігоря Волкова, наприклад, в Концепції не зовсім чітко можливість існування в межах адміністративно – територіальної одиниці районних рад, також, має бути виведена на достатній рівень база фінансово – матеріального забезпечення місцевих громад. А це можливо лише за умови формування бюджету України на засадах “знизу до верху”.
джерело


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool