Кіровоград: масштабні навчання на нафтобазі

Липень 22, 2015 | Новини | Переглядів: 1063 | Коментарі: 0

22 липня на Кіровоградській нафтобазі ЗАТ «РУР ГРУП С.А.» відбулися тактичні навчання щодо відпрацювання дій пожежно-рятувальних підрозділів під час гасіння пожежі резервуару з нафтопродуктами.

Питання безпеки на таких підприємствах особливо гостро постало після масштабної пожежі на території нафтобази у Васильківському районі Київської області, яка призвела до людських жертв та значних матеріальних втрат. На Кіровоградщині експлуатується 6 об’єктів зберігання нафтопродуктів, де протягом травня та червня було здійснено перевірки виконання заходів пожежної безпеки та усунуто недоліки. Проведення навчань на сьогодні теж є складовою успішного запобігання надзвичайним ситуаціям та необхідне як працівникам пожежно-рятувальної служби, представникам влади на місцях, так і власникам об’єктів.
Як зазначив голова обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко, на засіданні штабу з питань безпеки громадян та захисту особливо важливих об’єктів інфраструктури в обласній державній адміністрації розглянуто питання забезпечення протипожежної безпеки на об’єктах підвищеної небезпеки, у тому числі і на зазначених підприємствах. Під час засідання також було вирішено питання щодо виділення пожежно-рятувальній службі додатково 95 тисяч гривень на придбання піноутворювача та винесено питання на розгляд сесії обласної ради, який необхідний для ліквідації відповідного типу пожеж.
На навчаннях було задіяно 40 чоловік особового складу та 11 одиниць техніки. За тактичним задумом внаслідок порушення технологічного процесу зберігання нафтопродуктів сталось загоряння суміші парів високооктанового бензину та повітря в резервуарі, який на момент аварійної ситуації містив в собі 5 тис. кубометрів бензину. Під дією полум’я покрівля резервуару зруйнувалась, виникла загроза вибуху та розливу бензину й загоряння сусідніх резервуарів. Аварійна бригада об’єкта діє згідно з інструкціями та приступає до ліквідації пожежі, одночасно повідомивши про подію за номерами екстрених служб. Після прибуття рятувальників персонал нафтобази евакуюється з території об’єкта. За підвищеним номером виклику на місце події прибувають пожежно-рятувальні підрозділи Кіровоградського гарнізону у складі 3 відділень на автоцистернах та відділення на пожежній насосній станції. Рятувальники негайно вживають заходів на охолодження палаючого резервуару. Щоб загасити пожежу нафтопродуктів необхідне залучення додаткових сил та засобів для проведення пінної атаки. Але завдяки тому, що персонал нафтобази вчасно звернувся за номером «101» та діяв правильно, пожежа не набула загрозливих масштабів. Щоб її ліквідувати, вживається ряд заходів. Для безперебійної подачі води особовий склад встановлює автоцистерни на пожежні гідранти. Утворюється штаб з пожежогасіння. Поруч зі штабом розгортає свою роботу сортувальний пункт медичного центру Управління, оскільки на місці події можуть бути постраждалі.
Одночасно за підвищеним номером виклику до місця події прибуває спеціальна пожежна техніка – пожежна насосна станція, яка оснащена танковим двигуном та забезпечує безперебійну подачу води до пожежних автоцистерн та автомобіль 8Т311М, призначений для доставки оперативного резерву піноутворювача у кількості 2300 літрів. Гасіння пожежі триває за допомогою 3 автоцистерн, які проводять охолодження палаючого та сусідніх резервуарів. Подача 1 лафетного ствола проводиться від пожежного автомобіля на базі КАМАЗ, що є одним з найновіших зразків пожежної техніки, яка є на озброєнні Кіровоградського гарнізону. Також під час гасіння пожежі рятувальниками було виявлено постраждалого – працівники медичного центру визначають ступінь його ураження, проводять першочергові реанімаційні заходи та транспортують до лікарні.
До місця події прибувають 2 автоцистерни та автодрабина. Зібрано достатню кількість сил та засобів для проведення пінної атаки, створено резерв піноутворювача, особовий склад розподілено по оперативних дільницях. Також на території бази влаштовано кільцеву піногінну мережу діаметром 200 мм, на якій встановлено 21 пінний гідрант. Подача піноутворюючої суміші до гідрантів здійснюється пожежною насосною станцією, яка запускається аварійною бригадою об’єкта.
Одночасно з роботою пожежних стволів від автоцистерн подається піна від потужного генератора піни високої кратності
ГПВ-2000, який може гасити пожежі легкозаймистих нафтопродуктів на площі до 250 квадратних метрів та пожежі горючих рідин на площі до 400 квадратних метрів. Таким чином пінну атаку завершено – умовну пожежу ліквідовано.
Коментуючи перебіг навчань, начальник Управління ДСНС в області полковник служби цивільного захисту Віталій Миронюк зазначив, що особовий склад завдання згідно з тактичним задумом навчань виконав, комплекс запланованих заходів був відпрацьований у повному обсязі. Також дана база у 3,5 рази більша, ніж нафтобаза у Васильківському районі. Але протипожежний стан бази також в рази кращий. Так, весь резервуарний парк розбитий на 7 груп, кожна із яких огороджена обвалуванням, резервуари розташовані з дотриманням відстаней, на території бази облаштоване протипожежне водопостачання. Голова наглядової ради ЗАТ «РУР ГРУП С.А.» Володимир Слівнов підтвердив, що адміністрацією підприємства виконуються всі заходи по забезпеченню пожежної та техногенної безпеки – на цілодобовому чергуванні перебуває добровільна пожежна дружина, у працездатному стані перебувають системи охолодження та пінного гасіння резервуварів, системи протипожежного водяного та пінного постачання. Створено і необхідний запас піноутворювача.
У ході навчань учасники пересвідчилися, що техногенне лихо, хоч і умовне, вдалося подолати завдяки спільним зусиллям. Усі поставилися до проведення навчань з максимальною віддачею, оскільки практика показує, що в умовах реального часу інакше не можна.
Прес-служба У ДСНС в області


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool