Кіровоград готується до перейменування

Червень 02, 2015 | Новини | Переглядів: 1462 | Коментарі: 0

Міська влада не стоятиме осторонь публічних процесів громадських обговорень питань перейменування Кіровограда відповідно до Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки”. На цьому наголосив начальник відділу з питань внутрішньої політики Сергій Запорожан під час прес – конференції у міській раді сьогодні, 2 червня.

Місто підтримало ініціативу Громадської організації «Спільна дія» та Кіровоградського обласного товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка щодо проведення у Кіровограді Всеукраїнської науково-практичної конференції «Перейменувальні процеси в топоніміці як ціннісний вибір українського суспільства».
Така конференція запланована на 11 червня 2015 року у приміщенні Кіровоградської міської ради (м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 41, кімн. 426) о 10:00.
Конференція відбудеться за наступники науковими напрямками:
1. Цивілізаційний вимір зміни топоніміки в Україні.
2. Упорядкування топонімічного ландшафту в контексті процесів декомунізації.
3. Історико-етнологічні, географічні й соціокультурні аспекти процесів перейменування.
До участі у конференції запрошуються науковці, представники громадськості та засобів масової інформації, студенти та усі небайдужі жителі міста.
За словами представника громадської організації «Спільна дія» Андрія Малика, понад 20 років інтелігенція, громадськість, науковці обговорюють важливість зміни назви обласного центру. 9 квітня 2015 року Верховна Рада України ухвалила закони про декомунізацію українського суспільства, якими передбачено перейменування десятків назв вулиць, міст, районів та закладів області. Нині важливо закріпити цінності, які є визначальними для творення держави України. Переконати та запропонувати людям такі символи, які б об’єднали спільноту, місцеву чи національну.
Науковці не можуть залишатись осторонь у цьому процесі. Так вважає голова Кіровоградського обласного товариства ВУТ «Просвіта» ім. Тараса Шевченка, кандидат педагогічних наук Олександр Ратушняк: «Під час конференції будуть напрацьовані сучасні підходи до зміни географічних назв, пов'язаних з комуністичним та імперським минулим, зокрема для Кіровоградської та Дніпропетровської областей. У конференції вже зголосилися взяти участь відомі науковці, у тому числі: Володимир В’ятрович, кандидат історичних наук, директор Українського інституту національної пам'яті; Віктор Брехуненко, доктор історичних наук, професор, завідувач відділом актової археографії Інституту української археографії та джерелознавства імені М. С. Грушевського НАН України»; Володимир Панченко, літературний критик, доктор філологічних наук, професор Національного університету "Києво-Могилянська академія"

джерело
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool