Кіровоград: експозиції до Дня авіації України

Серпень 28, 2015 | Новини | Переглядів: 1287 | Коментарі: 0

28 серпня 2015 року в Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто експозицію «Небо – мрія пілота», присвячену Дню авіації України.

Це свято традиційно відзначається в Україні в останню суботу серпня і має величезне значення в плані популяризації романтиків неба, тим більше – в умовах військової агресії проти нашої країни та відродження української армії.
На сьогодні Україна – держава з повним авіаційним циклом, що має ефективну систему державного регулювання авіації, власну профільну освіту, підприємства літакобудування, розвинену мережу аеропортів сучасну аеронавігаційну систему. Повітряний рух країни охоплює 5 районів загальною площею 729, 8 тисяч квадратних кілометрів. До того ж створена об’єднана цивільно-військова система організації повітряного руху.

В експозиції, що представлена в Кіровоградському обласному художньому музеї розміщена картина Володимира Олександровича Федорова «У політ» та ескіз до цієї картини.
Володимир Олександрович Федоров, геніальний майстер пензля, що народився в Кіровограді (1920-1986). З дитячих років Володимир Олександрович займався малюванням. В 1940 році закінчив Одеське державне художнє училище імені Митрофана Борисовича Грекова. Учасник II Світової війни, воював під Москвою, та в частинах III-го Прибалтійського фронту на території Німеччини. Після перемоги над Німеччиною воював на Далекому Сході зробивши свій внесок у розгром самурайської Японії. Після закінчення війни працював у Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї, товаристві художників, в обласному будинку народної творчості.
Роботи Володимира Олександровича від інших відрізняє глибокий психологізм і геніальне віддзеркалення епохи, в яку художнику довелося жити і творити, він фіксував краєвиди, події, постаті своєї сучасності, вражала його працездатність, творчий ентузіазм, тематичний діапазон митця.
Володимир Олександрович Федоров був активним учасником обласних, республіканських, всесоюзних та зарубіжних художніх виставок. У 1978 році став членом спілки художників Радянського Союзу.
Високий професійний рівень майстра красномовно ілюструє його робота «У політ» (1967), яка також є своєрідним дзеркалом радянської епохи часів зародження космічної ери з тогочасним національними героями - льотчиками –космонавтами, яких боготворив увесь радянський народ, встановлюючи їм пам’ятники, називаючи на їх честь вулиці тощо. Автор картини зумів показати важку працю цих людей, їх самопожертву, і, одночасно – непереборне прагнення романтиків пізнати невідомі світи та пройти не пройденими шляхами. Це робить картину живою, реалістичною, символічною, і що особливо важливо – актуальною в умовах розвитку вітчизняної космонавтики.
Експозицію доповнює фотопортрет Леоніда Івановича Попова, льотчика-космонавта, якому 31 серпня 2015 року виповниться 70 років. Леонід Іванович народився 31 серпня 1945 року в місті Олександрія, на Кіровоградщині. Ім’я Леоніда Івановича назавжди вписане в пантеон героїв льотчиків-космонавтів, адже його досягнення вражають людство. Леонід Іванович Попов здійснив 3 польоти в космос в якості командира екіпажу, він один з небагатьох кіровоградців удостоєний звання двічі героя Радянського Союзу.

Микола Правда, науковий співробітник Кіровоградського обласного художнього музею.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool