Керівництво обласної державної адміністрації зустрічатиметься із активістами чорнобильських громадських організацій щомісяця

Квітень 24, 2012 | Новини | Переглядів: 952 | Коментарі: 0

Сьогодні в облдержадміністрації відбулася зустріч керівництва області із лідерами громадських чорнобильських організацій, ліквідаторами аварії на ЧАЕС та переселенцями.

Голова обласної ради Микола Ковальчук і заступник голови облдержадміністрації Галина Пастух поспілкувалися із головою обласної громадської організації "Союз Чорнобиль України" Олександром Недільком, головою Олександрійської громадської організації "Спілка інвалідів Чорнобиль" Людмилою Комлєвою, головою Кіровоградського обласного осередку Всеукраїнської спілки ліквідаторів-інвалідів "Чорнобиль-86" Сергієм Глушком, головою Кіровоградської міської ветеранської організації "Союз Чорнобиль України" Михайлом Мохоньком, головою обласної громадської організації інвалідів-чорнобильців "Чорнобиль-єдність" Миколою Мусіком та головою Світловодського міського осередку Всеукраїнської спілки ліквідаторів-інвалідів "Чорнобиль-86" Володимиром Плохотніченком. 

Галина Пастух висловила щиру подяку за витримку і мужність присутнім і усім ліквідаторам наслідків Чорнобильської катастрофи загалом. Заступник голови облдержадміністрації зазначила, що обласна державна адміністрація приділяє особливу увагу проблемам постраждалого населення і намагається вирішувати їх відповідно до своїх можливостей. І як зауважила Галина Пастух, робота ця ведеться у постійному діалозі із громадськими об'єднаннями чорнобильців.
За словами Галини Пастух, для реалізації програм соціального захисту громадян, постраждалих від Чорнобильської катастрофи, з державного бюджету на цей рік виділяється більше 18 млн. грн. і з обласного бюджету майже 1 млн. грн.
- Влада взялася за системне вирішення проблем чорнобильців, що має на меті підвищити рівень життя цієї категорії людей. У рамках реалізації соціальних ініціатив Президента України соціальне та пенсійне забезпечення ліквідаторів аварії на ЧАЕС набуде нової якості. Зокрема, вже цього року вдалося забезпечити значне підвищення пенсійних виплат для інвалідів-ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Через недостатній рівень забезпечення спеціалізованим медичним лікуванням цієї категорії громадян, прийнято рішення про збільшення відповідних видатків з держбюджету вдвічі. Збільшуватиметься і фінансування для забезпечення житлом інвалідів та громадян, які постраждали внаслідок аварії, - зазначила Галина Пастух.
Звертаючись до присутніх Галина Пастух зауважила, що мета сьогоднішньої зустрічі - обговорити та знайти можливі шляхи вирішення наболілих чорнобильських питань. І наголосила, що проводиться подібний захід не тому, що за кілька днів сумні роковини трагедії, обласна влада має на меті зробити подібні зустрічі-обговорення систематичними. На підтвердження своїх слів Галина Пастух доручила головному управлінню праці і соціального захисту населення облдержадміністрації підготувати чіткий помісячний план-графік зустрічей представників обласної влади із активістами громадських чорнобильських організацій.
Питання, у вирішенні яких чорнобильці потребують уваги і допомоги від влади, лишаються незмінними – забезпечення житлом, безкоштовні ліки, санаторно-курортне оздоровлення, пенсійні виплати для вдів чорнобильців. Звісно, вирішити їх виключно на рівні області не видається можливим. Якщо іще, наприклад, в питанні безкоштовного санаторно-курортного лікування обласна влада має власні ініціативи, пов’язані із Знам'янською бальнеологічною лікарнею – прийнято рішення про виділення певної частини безкоштовних путівок, то питання підвищення пенсійних виплат вже за межами повноважень керівництва області. Тому активістам громадських чорнобильських організацій варто бути по-справжньому активними, ініціювати звернення, клопотатися власною долею не лише в межах області, а й порушувати узагальнені питання на вищому рівні.
Жвавого обговорення дістала порушена проблема Олександром Недільком стосовно так званих "лже-чорнобильців". В області є чимало виявлених випадків, коли чорнобильські виплати одержують люди, які сфальсифікували для цього необхідні документи, що мають підтверджувати їхній статус. Але разом із тим є й випадки, коли при перевірці факт інвалідності у причинно-наслідкових зв’язках із Чорнобильською катастрофою не підтверджується і людина взагалі втрачає будь-яку пенсію на період здійснення слідчих дій. Саме на такі випадки звернув особливу увагу Олександр Неділько. Реакція заступника голови облдержадміністрації була миттєво – вона доручила управлінню соцзахисту перевірити дані факти і не лишати без допомоги і підтримки цих людей. Якщо сталося так, що безпосередній вплив Чорнобильської катастрофи на стан здоров'я людини не підтвердився за якихось причин, але ця людина інвалід, то вона має право на відповідні пенсійні виплати, - переконана Галина Пастух.
Під пильну увагу заступника голови облдержадміністрації потрапила якість роботи управління охорони здоров'я облдержадміністрації, позаяк чимало питань, що порушувалися під час зустрічі, стосувались нарікань саме зі сфери медичного обслуговування чорнобильців. Галина Пастух закликала присутніх одразу ж повідомляти про випадки, які ганьблять честь медичних закладів, коли, наприклад, чорнобильців вимагають купувати лампочки чи вимикачі. А профільному управлінню наказала більш активно співпрацювати із чорнобильськими громадськими організаціями.
Разом із обговоренням чорнобильських проблем мала місце під час зустрічі і більш приємна подія – для шкіл та ФАПів Бутівського, Несваткового та Голубієвичів, що вважаються місцями компактного переселення постраждалих від Чорнобильської катастрофи, Галина Пастух разом із Миколою Ковальчуком вручили сертифікати на придбання ком'ютерного обладнання, шкільного інвентаря і комплектів першочергових ліків.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool