Із першого вересня в Україні мають запрацювати інклюзивно-ресурсні центри,- Марина Порошенко

Квітень 17, 2018 | Новини | Переглядів: 991 | Коментарі: 0

Про це повідомила під час прес-підходу до журналістів дружина Президента України Марина Порошенко, яка перебуває на Кіровоградщині з робочим візитом.

Вона зазначила, що сьогодні з керівниками органів місцевого самоврядування підписано меморандум про створення в Кіровоградській області двадцяти інклюзивно-ресурсних центрів, які поповнять мережу таких центрів по всій Україні і які, на виконання постанови Кабінету Міністрів, мають запрацювати з 1 вересня нинішнього року та надавати освітні і корекційні послуги дітям з особливими освітніми потребами.

Марина Порошенко зазначила, що інклюзивно-ресурсні центри мають створюватись на максимально близькій відстані до місця проживання сімей, в яких зростають такі діти, аби їм було зручно діставатися до цих центрів. Тут вони отримуватимуть необхідні послуги, тут перебуватимуть на обліку, під супроводом фахівців, починаючи із 2 до 18 років, тобто весь період, коли дитина навчається, здобуваючи дошкільну, шкільну, професійну освіту, а, якщо є змога – то й вищу. І це абсолютно новий сучасний, європейський підхід щодо надання освітніх послуг дітям з особливими потребами.

Щодо інклюзивно-ресурсного центру у Кропивницькому, де побувала дружина Президента України, то вона зазначила, що їй сподобались фахівці, які там працюють. Відчувається, що вони знають свою справу. Це підтвердили і батьки дітей, з якими спілкувалася Марина Порошенко. Вони дякують фахівцям і задоволені тими успіхами, які мають їхні діти. Звісно, приміщення потребує певної модернізації, а сам центр – додаткового оснащення, але перший крок зроблено, і це дуже важливо. Головне, що такі центри відкриваються, що є фахівці, які допомагають дітям з особливими освітніми потребами. Дуже важливо, щоб такі діти не чекали. Вони ростуть і кожен втрачений рік може стати точкою неповернення до тих можливостей, які можна скорегувати, з огляду на майбутнє життя дитини.

Журналісти цікавились також, де мають знаходитись інклюзивно-ресурсні центри – чи на базі шкіл, чи це мають бути нові, окремі заклади?
Марина Порошенко повідомила, що сьогодні керівництву області передано два типові проекти таких центрів, розроблені спільно з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, які рекомендовані для використання та втілення в життя в кожній області.

Один із проектів – розташування інклюзивно-ресурсного центру на базі школи. Це більше стосується невеликих населених пунктів та сільської місцевості, де є мережа опорних шкіл, а такі школи оснащені шкільним транспортом. Тому дітей з інвалідністю можна буде довозити сюди і тут вони отримуватимуть додаткові корекційні та освітні послуги і під час навчання, і після навчання. Тобто можна буде використовувати спільно як шкільні приміщення, так і приміщення, які будуть належати інклюзивно-ресурсному центру. І від такої командної співпраці виграють усі.

У густонаселених містах, натомість, школи не завжди мають додаткові вільні приміщення, які можуть надати для інклюзивно-ресурсних центрів. Тому для таких територій рекомендовано другий проект, що передбачає розташування центру в окремій будівлі. У містах функціонує громадський транспорт і, завдяки цьому, буде можливість туди добратися.
Також дружина Президента України повідомила, що буде створено спеціальний реєстр, де акумулюватимуться дані про дітей з особливими освітніми потребами, інформація про освітні інклюзивні навчальні заклади, а також про фахівців, які можуть надавати спеціалізовані додаткові освітні послуги. 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool